Regeringens förslag för fildelningssbekämpning har rört upp mängder av känslor. Några artister, bland annat Per Gessle, har öppet gett Ipred sitt stöd medan andra, som Timbuktu, är mindre positiva. Christina Wainikka, jurist med upphovsrätt som specialitet, ser flera svårigheter med lagstiftningen men anser också att man måste ha överseende med den.

– De praktiska problemen undergräver förtroendet för den. Som Ipred-lagen är utformad nu kan du ställas ansvarig för något din granne gjort via ditt trådlösa nätverk. Men jag hoppas att det kommer att vara en övergående fas i början där man kommer till rätta med den typen av frågor.

Wainikka efterlyser fler konkreta förslag till alternativa lösningar från Ipred-motståndarna:

– Frågan är oerhört viktig och så länge grundlagen ser ut som den gör så måste vi skydda upphovsrättslagen. Den hänger ihop med våra mänskliga rättigheter. Samtidigt är det en lag som inte är anpassad efter den nya tekniken och måste ses över.

"Lagliga alternativ kan bli bättre"
Patrik Hiselius, jurist på Internetoperatören Telia Sonera, anser att man borde ägna mer tid åt att tillgodose kundernas efterfrågan i stället för att lägga all diskussion på frågan om att jaga fildelare.

– De lagliga tjänsterna får allt bättre utbud men det kan bli ännu bättre. Nu har debatten fastnat i diskussioner om olika antipiratlagar.

Christina Wainikka ger till viss del Hiselius rätt även om hon påpekar att till skivbolagen hindrats av deras avtal med artisterna.

– Men de skulle så klart ha lanserat bra lagliga tjänster mycket tidigare. De gjorde det historiska misstaget och förstod inte hur stor nedladdningen skulle bli.

Hon tycker sig dock se en tydlig attitydförändring i branschen – både hos bolagen och artisterna.

– Utbudet på de lagliga streamingsajterna blir allt större. Och för några dagar sedan la en så pass stor artist som Bruce Springsteen ut en låt gratis på nätet som en julklapp.

Tvingas lämna ut information
De som ändå fortsätter att ladda ner upphovsrättskyddat material riskerar att kontaktas av film-, spel- eller skivbolag med skadeståndskrav. Ipred-lagen tvingar internetoperatörerna att lämna ut information om misstänkta fildelare.

Telia Soneras jurist Patrik Hiselius anser att lagstiftningen borde överlåta mer av avvägningen mellan de olika intressena, brottsbekämpning och integritet, åt domstolen.

– Det finns fördelar med det. Vi vet inte i dag hur omvärlden kommer att se ut när ett enskilt fall skall avgöras, till exemepel hur tekniken ser ut om bara något år. Det är lämpligt att lagstiftaren, inom en större ram, överlåter mycket åt domstolar att göra bedömningar mellan olika intressen.