Flera sajter lägger upp musik och film, helt lagligt att se och lyssna på. Exempel på sådana är Pandora som spelar musik och hulu.com som visar hela avsnitt av tv-serier. Men det finns en hake – du måste surfa från USA för att kunna ta del av materialet.

Men det finns såklart sätt att kringå spärren. Flera sajter och tilläggsprogram till din webbläsare omvandlar din ip-adress så att film- och musiksajterna tror att du surfar från USA.

Pc för alla har pratat med två experter på upphovsrätt och juridik. Charlotte Bus, expert på it-frågor hos advokatbyrån Magnusson och Lucas Cardholm, it-expert hos advokatfirman Ernst & Young.
– Det är inte lagligt, men lagar och praxis har i vanlig ordning svårt att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen, och jag ser det i dagsläget som väldigt långsökt att en svensk skulle bli åtalad för att ha besökt en hemsida med material som är spärrat för utländska ip-adresser. Det är snarare ip-tvättaren som råkar illa ut, om någon, säger Charlotte Bus.

– Jag tycker att man kan likna det hela vid en teaterpjäs som uppförs utan författarens godkännande: Det är inte publiken som får ta straffet, utan teatersällskapet som satte upp pjäsen, fortsätter hon.

Brott mot upphovsrätten
Lucas Cardholm menar att det finns starka anledningar att inte fejka sitt ip-nummer för att komma in på musik- och filmsajterna:
– Om det finns tydliga användarvillkor på den amerikanska hemsidan där det anges att materialet är spärrat för utländska ip-nummer, är detta ett brott mot den amerikanska upphovsrätten.

Han berättar att det som kan hända, är att det bolag som äger sajten ger sig på ip-tvättaren, som hellre än att betala ett astronomiskt skadestånd väljer att lämna ut sina ip-loggar.

– Nu tvivlar jag i och för sig starkt på att den amerikanska nöjesindustrin skulle lyckas få en svensk utlämnad till USA för åtal, säger Lucas Cardholm.

Licensstrul. Pandora.com är en av de sajter som erbjuder gratis, laglig musik för alla – som bor i USA.

Lucas Cardholm menar att, om det går att identifiera enskilda svenska användare, är det inte heller omöjligt att denne hamnar i något register som till exempel skulle kunna göra så att personen inte kommer att släppas in i USA, eller rentav gripas vid gränsen.
– Även om ip-tvättaren hävdar att inga loggar sparas är det inget man kan lita på, säger han.