Det relativt nystartade Piratpartiet har för tillfället ingen plats i den svenska riksdagen men nu hoppas partiet i stället på en plats i EU-parlamentet. Det är bara fem månader kvar till valet och partiledaren Rickard Falkvinge är hoppfull.

– Du ser en stark trend just nu att man ska försöka låsa in information och övervaka alla medborgare. Vår politik kan i stället sammanfattas med orden ”Fri fildelning och grundläggande medborgarrätt”, säger han till TT.

Piratpartiet fick bara 0,63 procent av rösterna i det senaste riksdagsvalet men om man får tro Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, så har partiet ändå en relativt god chans.
Som exempel nämner han att om valdeltagandet blir lika lågt som vid det förra valet krävs det bara 100 000 röster för att få en plats. Dessutom har Piratpartiet en stark position bland unga väljare och fick hela 4,5 procent av rösterna vid skolvalet 2006.

– Jag tycker att Piratpartiet har blivit bortglömt i diskussionen. Skulle Piratpartiet hamna i den lyckliga situationen att de här frågorna hamnar på agendan också till våren tror jag att det finns en mobiliseringspotential, säger han till TT.

Källa: E24.