När PC för Alla höll en omröstning på sajten i samband med artikeln ”Därför behövs Ipred-lagen”, var gensvaret stort. Över 5 000 personer svarade under den vecka frågan låg ute på pcforalla.se och idg.se.
Hela 92 procent röstade att de inte vill se Ipred-lagen röstas igenom.


5 116 personer svarade på PC för Allas fråga "Var står du i Ipred-debatten". Resultatet visar endast åsikterna hos besökare på IDG.se och pcforalla.se.


När PC för Alla pratade med Antipiratbyrån och IFPI gick debatten het bland läsarna. Många ilskna röster höjs mot Ipred-lagen ur ett ideologiskt perspektiv.
– Vad är det för fel med människor som utan vinstintresse byter filer med varandra? De gör bara vad man gjorde förr, kopiera till kassettband, menar signaturen Donsan.

"Inga belägg"
Signaturen ”falde” tror inte heller att Ipred-lagen skulle ha någon inverkan på fildelningen, eftersom folk fortsätter begå brott även om de ser andra åka fast.
– Den andra lögnen är att piratkopieringen lett till omfattande skada. Det finns inga belägg för det påståendet heller. Tvärt om då finns det mycket forskning som visat motsatsen, menar falde.
Läsaren ”DirtyD” har svårt att förstå hur straff skulle vara en väg att komma till rätta med den illegala fildelningen.
– Genom fildelning snor man inga fysiska resurser från folk och planeten och ingen kommer till skada fysiskt, menar signaturen ”DirtyD”.
– Folk kommer bara att lära sig att gömma sig bättre istället. Fixa bra lagliga alternativ istället!, menar signaturen NissePe.

"Patetiska fildelare"
Många motståndare till Ipred-lagen har kommenterat artikeln, men så även förespråkarna. "Webbkonsulten" är en av dessa:
– Många kämpar med näbbar och klor för att få behålla sin "förmån" att få allt gratis på nätet, vilket är väldigt sjukt. Jag kan bara gå till mig själv, om inte jag fick betalt för mitt arbete hur sjutton skulle jag klara mig då ? Man kan ju inte leva på luft bara.

”MrPig” håller med:
– Samma patetiska fildelare som återigen i sin upprördhet ryggdunkar varandra med argument så löjeväckande att man häpnar. Alltihop omskrivningar med syfte att försköna sitt verkliga mål, nämligen att komma över så mycket som möjligt till en så liten kostnad som möjligt.

"Så mycket får en låt kosta"
Men hur ska man då komma till rätta fildelningsproblematiken? Bättre lagliga tjänster, menar flera läsare. Och billigare. Fem kronor för en låt och 10-40 kronor för en film är rimligt, menar Signaturen ”Jäkelskap”.
– Det kan ju diskuteras, men min teori är i alla fall att enda sättet för branscherna att verkligen få bukt med piratkopieringen är att det ska bli så billigt, så att kostnadsskillnaden mellan att stödja artisterna eller fildela illegalt, blir försumbar, så att man fortfarande kan konsumera stora mängder utan att behöva lånsätta sig.

>> Här hittar du diskutionstråden.