Gerard Versteegh, grundare av Film2home, som hyr ut bredbandsfilm via nedladdning, är positiv till Ipred. Film2home har längre brottas med dålig lönsamhet, något de skyller på fildelningen.

Och de är inte ensamma. Även Cdon.com, SF Anytime och Lovefilm är internettjänster som på något sätt drabbats av den populära fildelningen av de senaste långfilmerna.

Vad anser ni om den nya lagen mot fildelning som troligen röstas igenom snart?
– Vi är jätteglada att det äntligen kommer en lag som säger att det här är fel. Även om den blev lite urvattnad. Man säger att det är okej att stjäla lite och det är lite fegt. Du måste vara en större tjuv för att det ska hända något. I grund och botten är det här ju en moralfråga.

Liknande tongångar hörs från Cdon.com, som har en tjänst där du kan hyra bredbandsfilm från 9 kronor och uppåt i 24 timmar.

– Jag förstår att några ser lagen som kontroversiell men den är absolut nödvändig för branschens fortlevnad. Artister och skådespelare måste kunna få betalt för allt det arbete de lägger ned, annars får vi ett mycket torftigt kulturliv, säger Cdons vd Mikael Olander.

– Sedan hoppas jag också att branschen blir mer framåtlutad med att skapa lagliga alternativ. Förhoppningsvis innebär lagen att skiv- och filmbolagen släpper mer material digitalt.

"Sker inte över natten"
Någon omedelbar kundrusning till lagliga alternativ som Film2home tror dock Gerard Versteegh inte att det innebär.

– Det sker inte över natten. Men på sikt kommer det en förändring. Folk har liksom inte förstått att det inte är okej att stjäla något på nätet. Många människor lägger ned oerhört mycket jobb på en filmproduktion och det är inte rätt att snuva dem på något som de lagt ned så mycket möda på. Men det här är ett steg i rätt riktning.

Mikael Olander tror att kunderna kommer att bli flera.
– Vi kommer att få se en ökning av uthyrningen. Det är jag säker på.


Foto: Ulf Berglund.

Han hoppas också att Ipred leder till att kunder kan hyra mer aktuella filmer, något som alltid varit ett problem för filmuthyrarna.

– Med Ipred-lagen kommer filmbolagen förmodligen att våga korta tiden mellan att en film släpps på bio och att den kommer upp som bredbandsfilm hos oss.