Koobface-viruset är tillbaka. Skadeprogrammet sprids via sociala nätverk som Facebook och Myspace. Genom ett mejl med falska meddelanden där du exempelvis kan uppmanas att se en film av sig själv, lockar programmet intet ont anande användare att klicka på en länk och ladda ned ohyran.

När användaren klickar på länken uppmanas han eller hon att uppgradera sin version av Flash-player för att kunna se videon. När filen flash_player.exe då laddas ner får du även en otrevlig mask på köpet som förvandlar datorn till en så kallade zombie i ett större nätverk av förslavade datorer, ett så kallat botnet. Botnets kan sedan användas av illasinnade för en rad olika rackartyg innefattandes allt från skräppostutskick till mer riktade attacker på internet.

Antivirusföretagen har redan uppmärksammat masken och menar att du genom att läsa mejlrubriken och ha ett kritiskt sinnelag kan sortera bort de flesta faror innan de hinner göra skada. Följande rubriker har visat sig vara förknippade med Koobface och bör undvikas. Samma sak gäller naturligtvis även andra meddelande av liknande karaktär.

Hey, I have this hilarious video of you dancing. Your face is so red. You should check it out.
Paris Hilton Tosses Dwarf On The Street
Examiners Caught Downloading Grades From The Internet
You must see it!!! LOL.
My friend catched you on hidden cam
Is it really celebrity?
Funny Moments.
Lool, yoour blushingg afce is so funny! Checkk out.

Om du trots allt har oturen att infekteras av farsoten har Facebook lagt upp instruktioner för hur du blir av med Koobface. Det handlar om att söka igenom datorn ordentligt efter virus och slutligen byta lösenord till ditt Facebook-konto.