Det blir allt viktigare att vara på sin vakt när man shoppar på nätet, eftersom nätbrottslingarna tar till allt slugare metoder i jakt på information om dig, exempelvis ditt kredikortsnummer.

Att se till att sajten du shoppar ifrån är seriös är ett första sätt att undvika nätbrottslingar, men det krävs mer för att vara helt säker. Här följer några enkla tips som gör din julshopping säkrare:

  • Se till att din dator inte redan är infekterad. Har din dator skadlig kod i sig kan det finns program som registrerar knapptryckningar eller skickar vidare kontokortsinformation. Sök därför igenom din dator med både antivirusprogram och antispionprogram innan du börjar shoppa. Ett bra antispionprogram är svenska Adaware som dessutom är gratis.
  • Se till att ditt antivirusprogram är uppdaterat. Det räcker inte med att bara ha ett antivirusprogram installerat på din dator. Det kommer hela tiden nya virus och det är därför superviktigt att du ser till att det är uppdaterat med de senaste viruslistorna.
  • Försök använda sajter med gott rykte. Ta gärna reda på vad andra användare tycker om företaget. Är sajten känd för långa leveranstider kan det bli problem kring julhandeln.
  • Undvik direktlänkar du får i reklamutskick. Skriv istället in adressen manuellt i din webbläsare och klicka dig fram. På så sätt undviker du brottslingar som försöker lura dig till en sida med liknande adress och hemsida som ett känt företag, ett populärt sätt att lura folk på kreditkortsinformation idag.

Källa: F-secure.