Hitta lanserade idag Tjänsten "Gatubild". Den kommer tills vidare finnas i företagets testlabb, men kommer inom ett par veckor att flyttas in på den vanliga sajten med full integrering i kartan.

– Det finns ett sug efter att se verkligheten på skärmen. Därför lanserade vi tidigare i år tjänsten 3d, med vilken man kan se svenska städer ovanifrån. Efter det fick vi frågan: kan man komma närmare, och det är det vi gör nu. Man kan komma ända fram till dörren, säger Rui Brites de Sousa, vd för Hitta.se.


Klicka dig fram. Du styr dig fram genom Stockholm med musen eller piltangenterna.

Tjänsten gör att användaren med piltangenterna eller musen klickar sig fram på gatunivå för att till exempel utforska ett område inför bostadsköpet, kolla in sevärdheter eller bilda sig en konkret uppfattning om hur staden ser ut. Gatubild, likt många andra liknande tjänster, bjuder också in till att bara ströva runt, runt, runt i timtal.

Endast Stockholm
Hitta.ses 3d-tjänst lanserades i maj och låter surfaren röra sig i Stockholm och sex andra större svenska städer. Gatubild innefattar i startskedet endast Stockholm men kan komma att byggas ut på allmän begäran. Området som omfattas sträcker sig från Älta via innerstan, delar av söderort till ganska långt ut i väster till Jakobsberg.

Bildtekniken för Gatubild kommer från Hong Kong-baserade företaget Map Jack (mapjack.com) som tidigare tagit motsvarande bilder i San Fransisco och Phuket. I Stockholm startade projektet i juni 2008 med ett par bilar som åkte runt under sommaren och tog 2,2 miljoner bilder på 1 200 kilometer av gatunätet.
Bilderna är tagna från sju till 20 meters intervall – tätare i korsningar, glesare på motorväg.


Lättnavigerat. En liten figur visar var du befinner dig och i vilken riktning du tittar (Klicka för större bild).

– Vi ville ha så bra bilder som möjligt men det var en väldigt dålig sommar. Det regnade mycket och var tidvis mörkt, så vi fick köra medan det var soligt och stoppa när det regnade. Men vi kan se vattendroppar till och med i fontänen vid Sergels Torg. Mycket bättre upplösning än till exempel Google Earth.

"Tjänar inga pengar"
Ännu kan man inte söka på adresser och komma rakt in i kartan, detta håller just nu på att slutföras och introduceras under december månad. På frågan om de kommer att uppdatera bilderna är svaret att det kan bli aktuellt, om till exempel man börjar se en mer allmän samhällsnytta för till exempel utryckningar.

– Vi har än så länge inte försökt tjäna pengar på funktionen, utan ser Gatubild som en investering för att höja kvaliteten för våra besökare. Vi kommer att göra en utvärdering av Stockholm och låta användarna tycka till. Visar det sig vara en tjänst som användarna tycker om så kommer vi att utöka med andra svenska städer.