För drygt ett år sedan testade vi HTC Touch och blev grymt besvikna på hur ofärdig den var. Vi skrev: ”Ibland dyker det upp produkter som får dig att tänka ’hmm, nästa generation av denna kommer att bli jättebra’. HTC Touch är en typisk sådan produkt.”

Nu har nästa generation dykt upp i form av HTC Touch HD (eller rättare sagt nästnästa generation) och även om ”jättebra” vore att ta i så når den i alla fall upp till ett ”mycket bra”. Det mesta av det vi kritiserade i recensionen av HTC Touch är åtgärdat, även om en del småirriterande saker fortfarande hänger kvar.

Fantastisk skärm
Det första som slår en, och som också är HTC Touch HD:s trumfkort, är den stora och högupplösta pekskärmen. Den mäter hela 3,8 tum och har en upplösning på 800 x 480 bildpunkter.

Att det är en ren fröjd att använda HTC Touch HD med den skärmen säger sig självt, vare sig det handlar om filmtittande, surfande, gps-navigering eller annat användande. Nackdelen med en så stor skärm är förstås att mobilen blir ganska stor och klumpig, men personlig anser jag att det helt klart är ett pris som är värt att betala. Tack vare att batteriet också är stort och kraftfullt är batteritiden bra, trots den stora skärmen, vilket skulle ha kunnat vara ett problem. Vid normalt användande (inklusive filmtittande, surfande med mera) räcker batteriet utan problem en hel dag utan laddning.

HTC Touch HD är också föredömligt funktionsrik. Här finns allt du kan önska dig i form av uppkopplings- och anslutningsmöjligheter (turbo 3g, wifi, bluetooth), men även en bra 5-megapixelskamera, ett 3,5 mm-uttag för valfria hörlurar och inbyggd gps (med Google maps).

Även på programfronten är HTC Touch HD välutrustad och fungerar utmärkt som musik- och filmspelare, bildvisare, kalender, digitalt anteckningsblock med mera. Det går till och med att följa aktiekurser i realtid, för dig som är intresserad av det.

Ja, HTC har åtgärdat det mesta som vi kritiserade i recensionen av HTC Touch.

Förvirrat gränssnitt
På en punkt har man dock misslyckats i sina förbättringsförsök, i alla fall delvis. Det är gränssnittet Touchflo 3D som fortfarande spökar. Touchflo 3D är HTC:s egna ”skal” till operativsystemet Microsoft Windows Mobile och tanken med det är att du ska kunna strunta i pekpinnen till förmån för styrning med fingrarna.

Problemet är att det bara fungerar till en viss gräns, sedan är du ändå tvungen att plocka fram pinnen för att kunna göra det du har tänkt göra. Visserligen går det nu att göra mycket mer med enbart fingerstyrning jämfört med tidigare, men det är ändå frustrerande att det inte fungerar hela vägen ut.

HTC Touch HD lider även av att gränssnittet bitvis är trögt och långsamt, vilket leder till irriterande väntetider och feltryck.

Har du överseende med dessa irritationsmoment är HTC Touch HD en utmärkt smartphone med alla funktioner och finesser du kan önska dig. Ett riktigt toppbetyg får HTC dock inte förrän de har fått ordning på sitt gränssnitt.

Plus: Fantastisk skärm, funktionsrik, bra kamera.
Minus: Dyr, bitvis långsam, splittrat gränssnitt.
Betyg:  (8 av 10)

Läs mer: Alla artiklar om mobil teknik
Läs mer: Alla PC för Allas
tester

Fakta

Tillverkare/kontakt: HTC, www.htc.com
Skärm: 3,8 tum, 800 x 480 bildpunkter.
Nätverk: GSM 850/900/1800/1900, edge, hsdpa 7,2, gprs.
Operativsystem: Svenskt Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional.
Anslutningar: Bluetooth, wifi och usb.
Kamera: 5 megapixel.
Minne: 288 MB ram, 512 MB rom.
Minneskort: Micro sd.
Passningstid: 450 timmar.
Taltid: 6,5 timmar.
Storlek: 11,5 x 6,3 x 1,2 cm.
Vikt: 146 gram.
Övrigt: A-gps, 3,5 mm plugg för hörlurar.
Cirkapris: 6 500 kronor. Klicka här för bästa pris just nu.