Det är befriande nog inget tjafs med Creatives nya T40-högtalare. Att koppla in dem i datorn är inte svårare än att koppla en lampa i ett eluttag. De kan tyckas vara väl stora för att vara skrivbordshögtalare, men så lyckas de också med föresatsen att leverera ett mycket kraftfullt ljud.

Det finns rattar för bas, diskant och volym samt tydliga uttag för hörlurar och extern spelare på den högra högtalares framsida. På baksidan finns sladduttag för el, den vänstra högtalaren, datorn och en medföljande dockningsstation.

Inte grumligt men varmt
Med hjälp av två woofer-drivenheter med vävda glasfiber-cones i varje låda blir ljudet varmt utan att bli grumligt. Trots att reglaget vridits upp på max är det inte direkt så att hjärtat börjar slå i takt med basriffet i ”The Guns of Brixton” med The Clash, men det låter ändå imponerande fylligt. Med assistans av så kallad ”Bas Xport”, vilket innebär två ovala öppningar ovanpå båda förstärkarna, ska basljudet bli något alldeles extra. Det märks inte riktigt, men i det stora hela är ljudet riktigt behagligt, oavsett om vi spelar Beethoven eller Backyard Babies.

Framför allt häpnar vi över volymen som Gigaworks T40 II lyckas frambringa, utan sprak och knaster. Det gör högtalarsystemet föredömligt för såväl förfesten kopplad till en mp3-spelare eller vid datorn för den som vill kunna vräka på ordentligt.

Stort plus också för den smakfulla designen och den medföljande adaptern som kopplar ihop systemet till en tv-spelskonsol eller tv.

Plus: Bra ljud på hög volym.
Minus: ”Bas Xport” gör inget större väsen av sig.
Betyg:  (9 av 10)

Läs mer: Alla PC för Allas tester

Fakta

Tillverkare/kontakt: Creative, se.europe.creative.com
Högtalareffekt: 16 watt rms per kanal (2 kanaler)
Frekvens: 50 Hz - 20 kHz.
Storlek: 8,8 x 14,3 x 31,3 cm.
Cirkapris: 1 500 kronor. Klicka här för bästa pris just nu.