Netbook-datorer som Asus Eee och Acer Aspire One är inte de enda minimala pc-datorerna som har fått ett uppsving på senare tid. Även extremt små datorer för kontoret har blivit mer och mer populära.

Allt fler användare inser att en dator inte behöver vara en meterhög möbel med tillhörande kabelhärva vid sidan av skrivbordet, utan begrepp som ultra-kompakt skrivbordsdator eller SFF, small form factor börjar bli allt mer vanliga även för stationära datorer. Dagens pc är allt oftare en färdig produkt som du köper, pluggar in och använder, än en byggsats där du själv står med skruvmejseln och mekar med minneskretsar, grafikkort och fläktar.

Tv-spelen gör datorerna mindre
En orsak till detta är att i många hem har spelandet flyttat ut till konsoler som Xbox 360 och Nintendo Wii, och för vanliga kontorsbehov finns inte samma behov att uppgradera datorn själv.

En annan orsak är att företagen mer och mer går över till minidatorer. De köper in samma lilla kompakta pc till alla anställda, och istället för att ha en stor it-avdelning så har de ett serviceavtal med tillverkaren, som sköter alla fel på datorerna.

Och de anställda ser de små, pålitliga burkarna och tänker "det här var ju behändigt", och köper sedan samma sorts datorer när de behöver en ny där hemma.

Fördelen med en dator av denna sort är just att den är byggd för att funka direkt när du tar den ur kartongen, och det ingår ofta bra försäkringar och förlängd garanti som ger dig snabb service om datorn skulle braka ihop.

På minussidan hamnar livslängden, som är lägre än för en vanlig tower-låda som du kan öppna och uppgradera. När den är för gammal så är den för gammal, punkt slut. Det är i och för sig samma sak som gäller för vilken bärbar pc som helst.

Två står i särklass

Utbudet av de allra minsta datorerna är än så länge inte så överväldigande. Och de där riktigt, riktigt små datorerna hittar vi bara hos två tillverkare i dag, Apple och Fujitsu-Siemens.
Men det finns ett gäng aningen större burkar som också de helt klart kan räknas till SFF-kategorin. I vårt test tittar vi på de bästa av de minsta datorerna. Minimala mått var det första kravet, men om det fanns flera datormodeller i samma skal så ville vi titta på den som hade bäst prestanda och flest funktioner.

Sådant som pris, ljudnivå på fläktar eller strömförbrukning var mindre viktigt. Givetvis testade vi även det, och om en dator är outhärdligt högljudd, varm eller sjukt dyr är det givetvis inte så bra.

Men vi tittade mer på hur mycket dator du får för pengarna än hur mycket pengar du får betala. Ibland kan det där lilla extra ju faktiskt vara värt några extra kronor.


Smått och gott: 6 kompakta pc för skrivbordet

En prisvärd liten Mac

Bland lilldatorerna är det bara två som är riktigt, riktigt små. En av dem är Apples minsting Mac Mini. Den är precis så bred som den måste vara för att rymma en dvd-skiva och bara 53 millimeter hög, med Apples karakteristiska design.

Som vanligt har Apple inte sparat på krutet i konstruktionen, och alla detaljer, från ett sobert skal till en designad kraftenhet och till och med en snygg kartong är väl genomtänkta. Likaså innanmätet, trots att hårdvaran ger ifrån sig rätt mycket värme baktill är fläktarna behagligt tysta, och inte heller hårddisken eller dvd-spelaren låter särskilt mycket.

Prestandamässigt hör dessvärre till de sämre i klassen. Processorn är en fullt godkänd Core 2 duo på två gigahertz, men det är snålt med minne och grafikkretsen Intel GMA 950 är enklaste tänkbara.

Inget för spel och film
Så är det inte direkt någon dator att spela spel på om de är mer avancerade än luffarschack, och den underpresterar i våra tester av film- och bildhantering. Men för kontorsjobb håller den riktigt hygglig klass.

Och hårdvaran är väl anpassad till vad medföljande Mac OS X behöver för att fungera friktionsfritt. Behöver du även köra Windows går detta utmärkt med det smarta Bootcamp. Det är givetvis en extra kostnad att skaffa en separat Windowslicens, men å andra sidan var det länge sedan en Mac inte hade 90 procent av alla program du behöver.

Mac Mini vinner på god design och konstruktion och ett fördelaktigt pris, ett par tusen billigare än närmsta konkurrenten, men dess lägre prestanda kan vara ett problem för en krävande användare.


7/10Dells fräckaste någonsin

Testets mest udda skapelse kommer från Dell och heter Studio Hybrid. Den ser mest ut som om någon plattat till ett plaströr och ställt det på högkant. Men det funkar förvånansvärt bra, och liksom Mac Mini är det här en dator som är lika mycket praktisk kontorsmaskin som kul skrivbordsprydnad.

Vårt testexemplar var rött, men den går att få i flera olika färger, inklusive en specialutgåva i bambu för den som vill ha en miljövänlig look. Den varianten kostar dock en knapp tusenlapp extra.

Studio Hybrid är ett riktigt bra och genomtänkt datorbygge som sätter användaren i främsta rummet. Framsidan har trevliga detaljer som informativa dioder som talar om för oss vad dvd-spelaren har för sig, en minneskortsläsare och en snyggt diskret slot-in för skivor.

Datorn ger ifrån sig ett konstant fläktbrus, men det är ganska dämpat och du kan ha datorn stående ganska nära utan att bli nämnvärt störd. Hårddisken och dvd-spelaren är förnämligt tysta. Prestanda är klart godkänd, och allt vi gör med den i form av vardaglig användning, Office, webbläsning, enklare fotoredigering och att öppna tunga pdf-filer, klarar den galant.

Dessutom är den extra snabb på hantering av videomaterial. Det går att välja till blu-ray-spelare för en extra slant, och det är skönt att se att den är väl förberedd för att tugga hd-material utan problem. Extrapoäng för trådlöst tangentbord och mus av högsta klass.


9/10Tyst kvalitets-pc som inte bråkar

Den andra av våra extremsmå datorer kommer från Fujitsu-Siemens. Esprimo Q5030 Har samma bredd och djup och samma vikt som Apples Mac Mini, men är faktiskt lite kortare. Annars delar den många av Apple-datorns goda egenskaper. Den håller en låg ljudnivå. Fläktbruset ökar visserligen mycket under hård belastning, men även då är datorn tystare än genomsnittet.

Den mörkgråa plastlådan har inte samma känsla av kvalitet som hos Apple eller Dell, men konstruktionen är stadig och datorn är diskret nog för att inte störa där den står.

Bra på nästan allt
Esprimo Q5030 har en snäppet bättre processor än genomsnittet och en av Intels bättre integrerade grafikkretsar, Mobile Intel GMA 4500M HD. Det ger pigg prestanda i de flesta olika arbetsmoment, typiskt för en bra allround-dator. Vi skulle kanske inte spela på den, men om det kniper så håller grafiken för mindre krävande spel.

Vi får halvdana testresultat på videoprestanda, men det är inget vi märker av när vi använder datorn, åtminstone inte för uppspelning. Orsaken är att den levereras med Windows Vista Business, som saknar vissa videorutiner som vårt testprogram PC Mark Vantage använder.

Som kontorsdator eller mediedator håller den mycket hög klass. Vill du ha den som den senare kan det vara ide att se om du kan få Vista Home eller Ultimate installerat i stället. Allt som allt är det här en mycket bra dator per kubikcentimeter, och ett av de bättre valen i testet. Den extra långa garantitiden är också ett plus.

 
9/10Bäst för det lilla företaget

HP Compaq dc7900 är en dator som främst säljs till företag, och det märks på hur den hanterar en del saker annorlunda mot andra datorer i testet. För det första har den stöd för Intels Vpro, vilket är ett gäng funktioner i Intels chipset som hjälper it-tekniker på företag styra upp säkerheten.

Det här är den enda av datorerna som är byggd för att enkelt kunna öppna och rota runt i, även om det inte direkt rekommenderas. Den har inte heller något trådlöst nätverk, utan förväntas vara inkopplad i ett kontorslandskap där du alltid har bra med kabel tillhands. Formgivningen är mer funktionell än snygg, och det är den enda datorn i testet som har en cd-släde istället för slot-in för optisk läsare. Baktill sitter en displayport, vilket antyder att HP tror att den här datorn kommer att kunna vara med ett tag.

Bästa prestandan av alla

Men även i en hemmamiljö eller på ett mindre kontor så är det här en riktigt bra och pålitlig dator. Dc7900 är jämförelsevis dyr, men den har klart högst prestanda i testet, med en 3 gigahertz Core2Duo som motor och en av de bättre Intel-grafikkretsarna.

Det ger en rejäl skjuts i prestanda och datorn känns mycket pigg att jobba med i allt från fotoredigering till att ha femtielva webbläsarefönster igång. Även här är dess prestanda för video bättre än vad PC Mark kan mäta.

Datorn är dock lite väl högljudd. Ett konstant surrande med en vinande ton kan gå en och annan på nerverna. Compaq dc7900 är en bra dator om du redan sitter i en stökig och högljudd miljö, annars får du ta en funderare på om överlägsna prestanda är värd den extra slanten, den höga ljudnivån och avsaknaden av trådlöst nät.


8/10Svenskbygge snällt mot plånboken

Ett alternativ till de stora datortillverkarna är den handfull små datorlådor och barebone-system som mindre pc-tillverkare bygger egna datorer av och säljer.

Rinet heter ett svenskt företag som står bakom sajten Mini-pc.se. Vi valde att titta på en av deras modeller, Mini-pc MP-3677DL, av två anledningar. Dels för att den hade ett mycket fördelaktigt pris, och dels för att den är tidigt ute med att använda Intels nya dubbelkärniga Atom-processor.

Det visade sig snabbt att priset står helt i förhållande till prestanda och kvalitet. Det här är absolut ingen dålig dator, och för vardagligt surfande, lite Office-jobb och som enklare mediaspelare duger den bra.

Men på punkt efter punkt håller den en klart lägre klass än resten av startfältet. Förutom en 1,6 gigahertz Atom Dual sitter här samma sega grafikkrets som i Mac Mini, vilket inte direkt hjälper. Mini-pc levereras utan operativsystem, så vill du ha Windows får du räkna med att lägga på en slant på priset. Men den är fortfarande billigast i testet. Och kanske behöver du inte Windows.

Sval och billig i drift
Bruset från fläktar och rasslet från hårddisken är både högt och konstant, så att ha denna som billig mediadator i vardagsrummet är inget vi skulle rekommendera. Positivt med datorn är dock att den har låg strömförbrukning, och att den inte verkar ge ifrån sig någon värme alls. Den har en lite äldre typ av moderkort, vilket gör att vi har gammaldags portar som parallell- och serieport samt ps/2-kontakter för mus och tangentbord.

Mini-pc är en klart intressant och riktigt prisvärd maskin, som hade varit ett självklart budgetval om den bara varit tystare.

 
6/10Välutrustat lyxlejon

En dator som kan vara lite svår att få tag på är Shuttle X100. Den säljs i ett antal svenska webbutiker, och går att få i olika konfigurationer.

Det handlar om en minidator av lite större modell, som går att ställa antingen på högkant eller att ha som platt skrivbordsdator. Vi rekommenderar dock liggande läge, då den verkligen inte är vacker vertikalt, och dessutom bullrar mer.

Det svarta skalet med silverdetaljer känns professionellt och kan absolut ha en framstående plats på skrivbordet utan att skämmas för sig.

Bäst nätprestanda
X100 har ett grafikkort på 2 gigahertz, Intel Core 2 Duo. Inte så märkvärdigt i det här startfältet, men i kombination med ett mycket trevligt grafikkort, ATI Mobility Radeon X1400, får datorn en extra skjuts i prestanda. Den slår inte HP, men ligger annars steget före konkurrenterna.

Datorn har i stället andra fördelar. Du får med en adapter för dvi till hdmi och vga, och dessutom testets fetaste hårddisk på 500 gigabyte.

Trådlöst nätverk och en stor firewire-post ingår också, något som annars bara Mac Mini erbjuder. Datorn har också mer dämpade fläktar, även om det inte är något vi skulle vilja ha på 24 timmar om dygnet som mediadator. Shuttle X100 är med sina dryga elva tusen dyrast i testet, men är pengar inget problem så är det här ett klart intressant val.


8/10


Alla fakta om datorerna:


Läs mer

Alla PC för Allas tester

Fakta

Eftersom det här är produkter som ska fungera för en användare direkt efter inpluggning, testades funktioner och prestanda med de program och den konfiguration de levererades med från tillverkaren.

I Mac Mini och Mini-pc MP-3677DL installerades Windows Vista Ultimate för att kunna köra prestandatest med PC Mark Vantage.

Prestanda testades också manuellt med uppspelning av video i hd-kvalitet, rippning av en cd-skiva, indexering av ett stort bibliotek mp3-filer i Windows Media Player, läsning av en stor pdf-fil med högupplösta foton samt jobbande i ett stort antal samtida webbläsarfönster.

Strömförbrukningen mättes med professionell effektmätare.

Så gjorde vi urvalet
Alla ledande leverantörer i Sverige bjöds in att delta med en dator. Kriterierna var att den skulle vara så liten som möjligt. Höga prestanda och många funktioner hade högre prioritet än lågt pris.

Några tillverkare hade ingen dator som vi ansåg vara kompakt nog för att delta, och en tillverkare tackade nej till att delta, då deras nya dator i det här segmentet inte kommit ännu.

Vi tog även med Rinets Mini-pc för att jämföra prisvärdheten i en billigare och enklare dator med resten av startfältet.