>> Test: Här är 2009 års säkerhetspaket

Lika roligt som det är med datorer, lika tråkigt är det med virus. Vad som förr var en digital farsot tillverkad av uttråkade hackare i tonåren är numera ett mycket användbart vapen för kriminella organisationer.

Antivirusprogrammen har länge varit en del av PC-användarens vardag, men aldrig varit så oumbärliga som nu. Även om de första meningslösa virusinfektionerna (minns maskar som Sasser) kunde orsaka nog så mycket skada framstår de som rätt harmlösa i jämförelse med dagens trojaner och andra objudna gäster på din hårddisk.

Utan din vetskap kan de se till att din dator används i kriminella syften som lagring av olagliga bild- och filmfiler eller i samlade attacker mot andra datoranvändare i syftet att komma över kontouppgifter.

– Tidigare trodde vi att vi skulle uppnå en miljon virus vid årets slut, men vi insåg att det skulle gå mycket snabbare än så när vi hade 900 000 redan efter ett halvår. Det är en oroväckande utveckling, säger Mikko Hyppönen, Chief Research Officer på F-Secure.

Nätfiske vanligaste faran
Fortfarande är ”nätfisket” där internetanvändare luras att öppna filer i fejkade mejl utbrett. Det kan ge angriparen tillgång till inloggningsuppgifter för bankkonton och annan privat information. Bland annat har den internationella bankkrisen använts som ett effektivt knep för att få oroliga bankkunder att avslöja sina lösenord. Samtidigt har andra ”nätfiskare” använt referenser till det amerikanska presidentvalet för att locka mängder av människor att öppna skadliga filer i sitt e-postprogram.

Även om du lyckas undvika smittade mejl kan du råka ut för elaka virus. Det kan räcka med att surfa in på en webbsida om man inte är skyddad av fullt uppdaterade operativsystem, webbläsare och insticksprogram. Bland annat genom javascript som utnyttjar säkerhetsluckor i besökarens dator för att installera skadlig kod.

Samtidigt fortsätter även trojanerna att ställa till elände. En av dessa små program som ger andra användare tillgång till din dator har namnet ”Downloader.WMA.Wimad.n” och skapade en hel del elände under hösten genom att utnyttja en svaghet i Windows Media Player.

Under 2008 blev även mobiltelefoner på allvar ett populärt mål för hackare i och med att mobilerna används allt mer för e-post och nedladdning. Exempelvis sprids masken ”Beselo” via mms och bluetooth.

Segar ned datorn
Men antivirusprogrammen har nackdelar. När internetuppkopplingarna blir allt snabbare ökar kraven på säkerhetspaketens snabbhet och smidighet. Har du investerat i en blixtsnabb dator med en trådlös dual band-router är det inte så roligt när ett trögt säkerhetspaket sänker hastigheten.
Symantec är bara ett av företagen som satsat rejält på snabbheten när deutvecklat 2009 år upplaga av Norton. Trenden inleddes i fjol med ”tystare” program, vilket innebär mindre popup- och dialogrutor. Förbättringen var nödvändig då programmens höga prestandakrav gjorde datorerna allt segare.

Till slut gick det så trögt att många användare helt sonika valde att stänga av antivirusprogrammen. Andra lät dem stå på men struntade i stället i de tidsödande uppdateringarna. Det medför att datorn står helt oskyddad mot nyupptäckta virus.
De slimmade 2009-versionerna av antivirusprogrammen har flera funktioner för att undvika detta. Är datorn hårt belastad av video eller spel genomförs varken skanningar eller uppdateringar och McAfee lanserade redan i fjol sitt DND-läge (Do Not Disturb) som avaktiverar skanningar, men håller igång säkerhetsprogrammen i sitt säkerhetspaket.

Kampen mellan virusmakarna och säkerhetspaketen går vidare och PC för Alla har tittat närmare på några av de slimmade virusbekämparna.

>> Test: Här är 2009 års säkerhetspaket