Enkelt F-Secure – utan stora nyheter

F-Secure Internet Security 2009 upplevs till en början som något invecklat. Då de nya funktionerna är svåra att upptäcka framstår fullt stöd för Vista 32-bitars som den främsta förbättringen. Det tar en stund innan du får kontroll på programmet och inte springer vilse bland menyer och användarinställningar.

Installationen var däremot smärtfri och efter en omstart var F-secure på plats. Avinstallationen var tyvärr inte lika smidig då programmet inte klarar av den på egen hand. Här krävs Microsoft Uninstaller får att bli av med programmet och då lämnas ändå en massa F-securemärkta rester bland systemfilerna.

Gränssnittet är en roligare historia. All information visas i en ruta och höger och håller medan navigeringen i vänsterspalten är föredömligt ren. Vill du ändra i inställningarna, något som ofta är bökigt i antivirusprogram, räcker det med ett enda klick.

I säkerhetspaketet ingår det man förväntar sig - antivirus, antispam, antispionprogram, brandvägg och en lättanvänd föräldrakontroll. Då allt detta fanns i fjolårets F-securepaket är det uppenbart att tillverkaren inriktat sig på att putsa till något som bevisligen fungerar bra i stället för att komma med några revolutionerande uppdateringar.

Med tanke på det höga priset är det är frågan om det inte krävs sådant till 2010 års version. De flesta av de betydligt billigare konkurrenterna erbjuder numera funktioner och prestanda i samma höga klass.

Betyg: (9 av 10)Kaspersky trivs med Vista

Kaspersky Anti-Virus 2009 surade till ordentligt när vi installerade programmet på en dator med Windows XP. Den hittade rester av andra virusprogram och identifierade dem som konflikter som omedelbart måste bort från hårddisken innan något kunde hända.

Med Vista gick det betydligt bättre och efter en omstart kunde vi ta del av 2009 års Kaspersky-gränssnitt och upptäcka en rad förbättringar, både i utseende och effektivitet. Antivirusmotorn är helt ny liksom filterfunktionen och de imponerar mer än skyddet mot spam och föräldrakontrollen.
Även om det fortfarande utrymme för förbättringar i användarvänligheten har Kaspersky ryckt upp sig ordentligt. På skärmen är säkerhetspaketet uppdelat i fyra grupper (mot tidigare åtta) och med grönt ljus i statusfältet ska du vara fullständigt skyddad.

Om någonting går snett byter lampan färg till blinkande gult eller rött, beroende på hur allvarligt problemet är. Genom ett klick på musen får du information om hur du kommer till rätt med programmet, inte helt olikt konkurrenten Nortons ”Fix now”-knapp.

Likt de andra antivirusprogrammen har Kasperskys i möjligaste mån försökt undvika tröttsamma popup-fönster med svåra frågor och valmöjligheter. Det lyckas sådär. I standardläge vidtas de nödvändigaste skyddsåtgärder automatiskt men en del obegripliga frågor får vi ändå dras med.

Betyg: (8 av 10)


Smidigt McAfee - men inte säkrast

McAfee hör till de virusbekämpare som fått mest kritik för att vara systemkrävande och göra datorn slö. Likt andra leverantörer av säkerhetspaket så är det främst inom detta område som McAfee försökt förbättra sin produkt, Internet Security. Genom så kallad ”datormolnteknik” ska inte programmet använda mer resurser än vad som krävs ur säkerhetssynpunkt.

En annan McAfee-nyhet är en funktion som kan göra en grafisk presentation av ditt hemmanätverk som grafik och de inkopplade datorernas status och säkerhetsnivå. Denna lättöverskådliga service är även tillgänglig även utanför huset via en Internetuppkoppling.

Installationen fungerade utan svårigheter och gränssnittet är klart överskådligt. När du surfar visar ett webbsäkerhetsverktyg meddelanden av - rött (varning), gult (var försiktig) eller grönt (säker) – bredvid sökresultaten.
Det allt mer efterfrågade föräldraskyddet är utvecklat så oroliga föräldrar kan hindra att en viss typ av uppgifter som telefonnummer och hemadresser lämnas ut på nätet. Med hjälp av skyddets olika nivåer kan alla familjemedlemmar ha ett skydd anpassat för dem.

I säkerhetspaketet ingår bland annat även ett skydd för mobiltelefoner som funkar på några avancerade modeller, spionblockerare, brandvägg och spam som sänds via mobiltelefon.

Betyg:  (5 av 10)


Norman - så svårt att du tröttnar

Det svåraste med att installera det norska säkerhetspaket Norman Security Suite är att godkänna licensavtalet. Resten går av sig självt. Efter en omstart aktiveras virusskyddet samtidigt som brandväggen konfigureras.
Funktionerna är jämförelsevis få och ger utrymme för en sparsmakad men klädsam layout av gränssnittet.

Standardinställningarna verkar vara en bra utgångspunkt men tyvärr dyker det ideligen upp mer eller mindre invecklade frågor som inte alltid är så lätta att svåra på. För en ovan användare är det klart förvirrande. Här har Norman något att lära av sina konkurrenter som så hårdtrimmat mängden av sina frågor och meddelanden.

Att göra en manuell virusskanning av hårddisken är kanske inte så nödvändigt men vill du ändå göra det får du vara beredd på att det tar rätt rejält med tid. Efter en halvtimmes letande tröttnande undertecknad och konstaterade att detta bör göras när datorn inte ska användas till något annat. Däremot gick det riktigt snabbt att skanna brandväggen.

Testresultatet, 96.3, visar att Normans rent skyddsmässigt står sig riktigt bra i jämförelse med andra antivirusprogram, men norrmännen behöver arbeta på användarvänligheten till nästa version.

Betyg:  (5 av 10)


Norton äntligen snabbare

Norton har ofta anklagats för att vara trögt och tungt och det är tydligt att det har fått paketets tillverkare, Symantec, att lyssna på användarna. 2009-versionen innebär ett snabbare och smidigare Norton än tidigare och dessutom har Symantec, liksom andra leverantörer av säkerhetspaket, anpassat skyddet efter den nya typ av hotbild och risker som datoranvändarna utsätts. Norton låter de ”betrodda” filerna vara och slösar inte tid på att skanna igenom områden där inga förändringar har skett. Det innebär en klar förbättring sett till snabbheten jämfört med 2008-versionen.

Vad gäller den tekniska supporten finns emellertid fortfarande en del att göra även om den numera är fri via telefon. Det kan behövas då de medföljande instruktionerna känns något knapphändiga. Trots detta förlöpte installationen snabbt och utan problem. Symantec har gett Windows Installer sparken och förlitar sig i stället på ett eget installationsprogram. Det kan vara en fördel även ur säkerhetssynpunkt då programmet inte påverkas av attacker mot MSI-filer.

Om vi ska fortsätta att hacka på forna Norton-versioner kan vi konstatera att det brukade vara bökigt att avinstallera programmet. Tidigare lämnades massor av rester kvar i en enda röra men nu blev det skinande rent efter att vi avinstallerat (finns som alternativ) och startat om datorn.
Ett ytterligare plus också för det nya gränssnittet som känns renare och stilfullare. Färgerna kan med fördel bytas ut när man har tröttnat på dem.

Betyg: (9 av 10)


Panda har fått mer muskler

Pandas Internet Security 2009 har fått en större arsenal för att kunna ge konkurrenterna en match. Installationen är föredömligt lätthanterlig och gränssnittet känns slimmat och anpassat efter nuvarande behov. ”Collective Intelligence” är rent funktionsmässigt kanske den största nyheten i 2009-versionen och ger alla användare chansen att dra sitt strå till stacken i form av upptäckt av skadlig kod.
En annan viktig nyhet är möjligheten att koppla på ”Web Content filter” som kan begränsa tillgängligheten på Internet för olika användarkonton.

En lista över olika hot ger en möjlighet att välja vilka virus som Panda ska söka efter. Men hur ska man veta vilka man ska välja? Funktionen känns inte riktigt genomtänkt.
Att virusskyddet fick näst sämst poäng i AV-testet och att programmet tar stor plats på hårddisken är också mindre smickrande.

Frågan är om det kan uppvägas av nya funktioner ”Anti-Banking Trojan Engine” som säkerställer bankärenden och shopping på nätet, eller den nya antirootkitteknologin sopa hårddisken ren från oönskade ”rootkitfunktioner” i operativsystemet. Då dessa kan ha placerats där för att dölja skadliga program gör de sig bäst i utplånat tillstånd.
Med Panda-licensen får användaren access till en backuptjänst med 1 gigabyte lagringsutrymme på Pandas servrar. Denna onlinetjänst är dock endast tillgänglig på engelska och spanska.

Betyg: (7 av 10)


Trend Micro måste bevakas

Trend Micro Internet Security 2009 installerades utan komplikationer på en pc med Vista. Efter några programuppdateringar är skyddet aktiverat och med hjälp av ett avskalat gränssnitt kan vi ta del av nya funktioner som skydd för mobiltelefoner och systemverktyg som visas i pop-up-rutor.

Knapparna för virusskanning och uppdatering ligger nedanför en vänstermeny med bland annat spionprogrammet Controls där du klickar dig fram till detaljerad information om statusen på beskyddarverksamheten.

Trend Micro Internet Security 2009 innehåller antivirus, anti-spyware, antiphishing, anti-spam, webbskydd mot identitetsstöld och brandvägg. Det inkluderar även en hemmafunktion för föräldrakontroll som signalerar om säkerhetsinställningarna plötsligt ändras i sonens eller dotterns dator. Detta skydd fungerar emellertid inte för fler än två datorer i hemmanätverket vilket kan göra det lätt att komma runt.

Med antiphishing-funktionen blockeras misstänkta webbsidor innan du surfat in på dem med hjälp av en kombination av heuristik och en spärr för redan listade adresser. Det är enkelt att använda Trend Micro men du bör se efter så att uppdateringarna verkligen blir gjorda.

Betyg: (6 av 10)


Gratisalternativet:
AVG Anti-Virus Free Edition / Ad Aware 2008 / Zonealarm Firewall

Precis som i förra årets test av säkerhetspaket i PC för Alla har vi plockat ihop ett paket med tre gratisprogram. Även om samtliga program är på engelska är de helt klart ett alternativ för den som gärna spar några kronor på att leva med lite krångel.


Ladda ned AVG Antivirus på pcforalla.se/program.

För krångel blir det när AVG:s gratisversion inte låter dig komma åt fullständigt tillförlitliga webbsidor. Det är ett tillbygge jämfört med fjolårets version, kallat Link Scanner, som ställer till det. Sökningen efter virus fungerar bättre och det går att välja hur effektivt (och systemkrävande) man vill att AVG ska leta.

Installationen gick hyfsat snabbt och gränssnittet är fullt i klass med de andra programmen i det här testet. Schemaläggningen av genomsökningarna är klart användbar för att slippa grundliga skanningar samtidigt som du inte behöver utnyttja datorns prestanda till fullo.

Litar du inte på AVG:s nya spionskydd finns Ad-Aware – ett sedan länge välrenommerat gratisprogram att sätta sin tilltro till. Programmet är fortfarande plottrigt men verkar fungera stabilt och kan med fördel kompletteras med brandväggen Zonealarm i en egna komponering av ett säkerhetspaket.

Betyg: (6 av 10)


Klicka för specifikationer om alla säkerhetsprogram.Så dödar du dina virus – 8 paket som gör jobbet

Läs mer
Alla PC för Allas tester

Fakta

PC för Alla har testat marknadens mest populära säkerhetspaket. Vi har medvetet valt bort produkter som inte erbjuds på svenska och uteslutande fokuserat på paket av typen ”Internet Security”, det vill säga virusprogram som inte bara letar efter befintliga virus på datorn utan även ger användaren ett aktiv skydd under surfande på webben och har en brandvägg. PC för Alla har testat programmens gränssnitt, pedagogik och hur lätta de är att installera. För testet av virusskyddets effektivitet har vi använt siffror från it-säkerhetsföretaget AV-test.

ORDLISTA

Heuristiskt skydd.
I stället för att bara statiskt analysera nya program när de väl kommit in i systemet, identifierar programmet även misstänkta program i realtid. Till exempel när du surfar.

Phishing-skydd. Skydd mot så kallat nätfiske där någon försöker komma åt dina kontonummer.