Ägnar du dagarna åt att leta vägguttag där du kan plugga in din bärbara för att ladda på några extra minuters mobil användning? Slocknade skärmen halvvägs till Heathrow, trots att tillverkaren utlovat fem timmars driftstid? Du är inte ensam. Det är mycket i en dator som drar ström – mycket som du för det mesta inte ens behöver.

Låg energiförbrukning och lång batteritid är ofta högt upp på användarnas önskelistor. Tillverkarna skryter med bättre och bättre drifttid, strömsnåla processorer och smarta ”eco”-inställningar på var och varannan dator. Men utlovade batteriprestanda är nästan alltid uppmätta under optimala förhållanden, med ett pinfärskt och perfekt laddat batteri samt vid en skonsam användning av pc:n.

Kan du återskapa dessa förhållanden? Jadå, det är inte så svårt. De viktigaste åtgärderna för strömsnålande är inte hur din dator är utrustad, utan hur du använder den. Här är tio tips på hur du enkelt får ­batteriet att räcka längre.

Steg 1: Trådlöst tär på batteriet
Trådlösa uppkopplingar drar mycket ström. Se därför till att trådlöst nätverk, bluetooth och hsdpa, eller mobilt bredband, är avstängt när du inte är ute på internet, och att bara den uppkoppling som du just då använder är igång.


Koppla bort nätet. Du behöver inte ha den trådlösa uppkopplingen igång om du ändå inte ska arbeta med något på internet eller i mejlen.

På många bärbara går wifi, och ibland även bluetooth, att stänga av och sätta på direkt med en knapp på datorn. Annars får du gå in i Kontroll­panelen och inaktivera anslutningsalternativen manuellt.

Det går också att spara en del batteri med smarta val även när du vill komma åt internetinnehåll. Ladda hellre ned en podcast-sändning och lyssna offline än att ha webb­radion igång en längre tid. Det går också ofta bra att stänga av wifi och läsa en längre webbsida offline, för att sedan slå på det igen när du vill surfa vidare.

Steg 2: Dämpa dig lite, skärm!
Dämpa ljusstyrkan i skärmen. Ljusstyrkan i skärmen hos en bra bärbar dator är rätt så hög, eftersom den är anpassad till att ­fungera bra även i dagsljus. Ofta behöver du inte full fart på skärmen om du sitter inomhus i normal eller dämpad belysning. Kan du jobba med 50 procents skärmstyrka i stället för 100 ­procent, sparar du åtskilliga ­minuter på batteritiden, eller till och med timmar på ett högkapacitetsbatteri.

Ljusstyrkan kan oftast justeras med snabbknappar på datorn. Går inte det finns inställningarna i Windows Mobilitets­center under Kontroll­panelen (se bilden nedan).

Steg 3: Smart energisparläge
Ställ in rätt energischema. Under Kontrollpanelen finns funktionen Energialternativ. Välj först energi­schemat Energisparläge. Gå sedan in under Schemainställningar och ställ in en timeout för skärmen och datorn i sin helhet som passar dig och ditt arbetssätt. Då slår den själv av skärmen helt eller sätter datorn i viloläge. En dator som bara står utan att du jobbar med den är ett stort batteri­läckage. Försätter du datorn i viloläge går strömförbrukningen ned till i det närmaste noll, men sparar ned allt du jobbade med och hade aktivt i arbetsminnet på disk, så att den sedan startar på samma plats där du slutade.

Nackdelen är att det kan ta från några sekunder upp till en minut att starta från viloläge när du vill fortsätta jobba. Men det kan spara mycket ström.


Dags för vila. Genom att välja energischema Energisparläge och sedan gå in under Schemainställningar kan du få ned strömförbrukningen.

Steg 4: Håll koll på watten via program
Lär känna din dator. Läs handboken och utforska programutbudet. Ofta har tillverkarna av bärbara datorer en hel uppsjö hjälpprogram installerade på datorn eller medskickade på separat dvd-skiva.

Det handlar om allt från servicetjänster till mediespelare och underhållningsprogram, men också ofta just om program som gör det enklare att ställa in strömsparfunktioner i datorn. Det finns också bra gratisprogram som du kan använda om du inte är nöjd med det som följer med datorn.

Notebook Hardware Control 2.0 (ladda ned programmet här) är ett funktionsspäckat litet program som ger dig mängder av information om datorn, hur varma olika delar av datorn är, hur hög belastningen på processorn är och framför allt hur hög effekt som batteriet belastas med just nu.

Då kan du se i realtid vad som händer om du drar ned skärmens ljusstyrka en smula, om du stänger några programfönster eller om du startar en dvd-skiva. Att spara batteri är ingen svår matematik. Om datorn drar lägre antal watt, så håller batteriet längre. Här får du en mycket bra bild av det och kan snabbt lära dig vilka saker som är bra, och mindre bra, att syssla med utan en kontakt i väggen.

Steg 5: Spara på processorn!
Använd datorn skonsamt. Hög belastning på processor, minne och grafikkretsar kan nära nog fördubbla effektåtgången på datorn. Ha enbart de program igång som du använder. Varje nytt fönster tar upp en bit processorkapacitet och minne, och ett program som ligger och tickar i bakgrunden drar också batteri. Det kan krävas en liten omställning jämfört med hur du jobbar på en stationär pc, där du kanske är van vid att kunna växla mellan ett tiotal program på en gång.

Har du följt vårt första råd och stängt av alla nätverksuppkopplingar så behöver du till exempel inte heller ha någon mjukvarubrandvägg igång. Men kom ihåg att starta den igen innan du kopplar upp dig. Undvik att spela spel eller titta på dvd-filmer under batteridrift om du kan. Den sortens användning innebär en extra hög belastning på grafikkretsen.

Det går att manuellt se till att processorn inte belastas för mycket, genom att sätta en övre gräns för hur den får utnyttjas. Inställningen för detta hittar du under Avancerade inställningar under schema­alternativen. Sätter du denna siffra lågt kommer datorn att gå segt vid hög belastning, men du riskerar inte att tömma batteriet lika fort.

Max 50 procent. Du kan sätta ett tak för hur mycket processorn får belastas.

Steg 6: Dra ur externa enheter
Externa tillbehör drar också ström. En usb-port kan driva anslutna maskiner med upp till fem volt spänning – och det med energi som tas ifrån batteriet. Ju fler saker du har inkopplade desto mer ström går det åt. Vissa prylar, som en och annan mobiltelefon, försöker även tömma datorns batteri för att ladda upp sig själv via usb. Men även sådant som inte drar ström för sin egen drift, som till exempel en digitalkamera, ger en viss belastning på datorbatteriet då det drar ström att hålla porten igång.

Använd pekplattan i stället för en extern mus, ryck ur usb-hårddisken, den synkande mobiltelefonen och kameran ur usb- och firewireportarna. Låt inte heller pc card eller minneskort sitta i datorn i onödan. De drar minimalt med ström, men dock ström.

Steg 7: Stäng av schemalagda aktiviteter
Stäng av automatiska funktioner i datorn. Schemalagda aktiviteter, som filindexering i till exempel Google Desktop, eller virussökning och automatiska programuppdateringar belastar framför allt hårddisken. De kan gott göras senare när datorn i stället är inkopplad i strömuttaget och laddar.

Steg 8: Undvik att läsa från dvd
Hårddisken är ganska strömsnål jämfört med dvd-läsaren. Har du filer, program eller kanske musik på en cd- eller dvd-skiva bör du lägga över dessa på hårddisken i stället innan du ger dig ut med datorn. Att läsa en fil från hårddisk drar mycket mindre ström än att spinna igång en plastskiva, söka på den och läsa informationen. Så undvik cd-, dvd- och blu-ray-skivor
så långt det går.

Steg 9: Håll dig cool!
Håll datorn sval. Fläktar för ­kylning av datorn drar också ström, och ju mindre de behöver jobba desto bättre. Se till att öppningar för in- och utblås av luft inte är täckta, och om en fläkt drar igång kan det vara läge att fundera på vad det är du gör med datorn just då som ökar temperaturen.

En värmeavledande platta under datorn är ett bra sätt att leda bort överskott, som också kan hjälpa. Men det beror mycket på hur datorn är byggd. Om själva höljet är gjort för att leda bort värme, som till exempel lätt­metallskalet på en Macbook Air, så kan det vara mycket effektivt, medan det gör liten eller ingen skillnad alls på andra datorer.

Steg 10: Smart batterivård
Håll batteriet i form. Ett laddningsbart batteri är inte en evighets­maskin. Även om tekniken blir bättre och bättre så har batteriet en begränsad livslängd innan det slits ut och inte kan lagra lika mycket energi. Och viss sorts hantering av batteriet sliter på det mer än annan. Det finns några enkla tumregler som du kan ta till för att hålla batteriet vid god vigör längre.

  • Batterier bör inte ha det onödigt varmt. Speciellt litium­jonbatterier, som är de vanligaste i bärbara i dag, är extra känsliga för värme, och bör inte läggas i till exempel en solvarm bil för länge.
  • Ladda inte ett batteri konstant. Många har sin bärbara även som skrivbordsdator, och kan låta nätsladden sitta i flera veckor. Då får batteriet aldrig vila, och kommer inte att kunna ladda ur lika bra när det ska användas.
  • Ska du ställa undan datorn och inte använda den på flera månader, se då till att batteriet är ungefär halvfullt när du stänger av. Ett helt tomt eller helt fullt batteri mår inte bra av att stanna så en längre tid.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel.
Tid: 30 minuter.

Det här lär du dig:

  • Smarta sätt att få batteriet i din bärbara dator att räcka längre.
  • Tips på program för att se hur mycket olika datordelar belastas.
  • Hur du bör behandla din dators batteri.