Innan du lämnar ifrån dig en text bör du ta hjälp av Words inbyggda smarta språkhjälp. Hur bra du än är på att skriva kan det slinka igenom felaktigheter och det skadar aldrig att kolla igenom din text en extra gång. I uppsatser, brev, jobbansökningar och liknande är det viktigt att du gör språkkontroller. Det visar för mottagaren att du bryr dig om vilket intryck du ger genom din text.

Word hjälper dig att stava rätt och att göra dina meningar grammatiskt korrekta. Men språkhjälpen kan också vägleda dig att variera din text eller att sammanfatta det du skrivit.

Genom att bocka i eller ur vissa rutor kan du också få hjälp att alltid få versal i början på meningar, att ändra till en versal om du av misstag skrivit två i början av en mening med mera.

Stava rätt
När du gör en stavningskontroll kan du nöja dig med att rätta till felstavade ord, men du kan också lägga till de rättstavade versionerna av dina ord i din ordlista – så att du hela tiden bygger på ordlistan med ord som du ofta använder när du skriver. Då kommer inte Word att varna nästa gång ordet dyker upp.

Det är bra att göra om du exempelvis använder facktermer eller andra specifika ord som återkommer i dina texter. Och genom att Word berättar för dig vilka grammatiska galenskaper du fått till i din text lär du dig att bli en klart bättre skribent på kuppen.

Förbättra ditt ordförråd
När ett barn skriver något är det vanligt att hon använder samma ord ofta. ”Min boll är röd. Jag leker ofta med bollen. Jag har fått bollen av pappa …”

Gå inte i den fällan! Det får din text att verka tråkig. Genom att variera ditt ordval (se steg 3 på nästa sida) lyfter du snabbt din text, och får flyt i det du skrivit.

Tar du sedan några minuter till en stavnings- och grammatikkontroll har du en text som förhoppningsvis är klanderfri och som du stolt kan säga att du har skrivit.

Innan du skriver ut din jobb-ansökan eller uppsats kan du kika på hur utskriften kommer att se ut innan du trycker på Skriv ut. Välj Arkiv, förhandsgranska.

Här kan du se att texten ligger snyggt på sidan, om allt får plats och så vidare. Du kan också passa på att justera utseendet genom att exempelvis lägga in sidbrytningar på specifika ställen eller formatera rubriker.

Steg för steg: Så använder du Words språkhjälp

1. GRÖN VÅG. När du har skrivit en text är det vanligt att vissa ord blir markerade med en grön våglinje. Det betyder att här finns något grammatiskt fel. Ställ markören i området som är markerat och högerklicka så får du tips om hur du kan rätta till det.


2. STAVNING. Andra ord får en röd våglinje. Antingen är det felstavat – programmet föreslår då en korrekt stavning om du högerklickar på ordet. Eller så kan du ha använt en term som Word inte känner till. Då kan du ignorera det eller lägga till ordet i ordlistan.


3. SYNONYMER.
Du har skrivit din text och inser att du använder samma ord för många gånger. Ställ markören på ordet du vill hitta synonym till och högerklicka. Välj synonymer. Byt ut ordet på några olika ställen i din text så får du en mer varierad läsning.


4. ERSÄTT. Du har skrivit en text om Marita och ser att du stavat hennes namn fel. Gå till Redigera. Välj Ersätt. Skriv felstavningen av namnet i Sök-fältet och den rätta stavningen i Ersätt-fältet. Klicka på Ersätt alla, eller Sök nästa för att ersätta en i taget.


5. STAVNINGSKOLL. Under Verktyg hittar du Stavning och grammatik. Gå igenom din text och välj de alternativ som passar bäst för varje varning du får. Nu har du en text som förhoppningsvis är klanderfri och som du stolt kan säga att du har skrivit.


6. HJÄLP. Innan du skriver nästa text kan du göra inställningar som hjälper dig. Alternativ för autokorrigering hittar du under Verktyg. Se till att exempelvis Inled alltid mening med versal är förbockad. Då rättar Word det automatiskt om du skriver fel.

Bonustips:
Snabbaste sättet att korta din text

Har du skrivit för långt? Känns det jobbigt att börja korta ned texten? Lugn, Word kan faktiskt skapa en sammanfattning av det du har skrivit. Det blir förstås inte helt rätt, men det är en bra hjälp som du sedan själv kan bygga på eller ta bort delar från.

Klicka på Sammanfattning i Verktyg-menyn – och välj alternativet Skapa ett nytt dokument med sammanfattningen. Du väljer själv via procenttalen hur mycket dokumentet ska så att säga komprimeras. Ditt ursprungliga dokument förblir alltså precis som det var.

Läs mer: Alla PC för Allas skolor och tips

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Word 2002.
Tid: 15 minuter.

Det här behöver du:

  • Dator och programmet Word.

Det här lär du dig:

  • Vad olika språkverktyg i Word gör och hur du använder dem.
  • Genvägen till att korta en text som är för lång.