Vi gissar att du har en hel del digitala bilder,som du nu vill sortera och förfina. Och det finns en uppsjö av extremt bra bildredigeringsprogram att tillgå på nätet – helt gratis. Här tio av de bästa.

1. GIMP
GIMP har av lyriska kritiker kallats ”det bästa gratisalternativet till Photoshop”. Grundpaketet bjuder på stöd för alla de vanligaste filformaten (närmare bestämt tiff, jpeg, gif, png och psd), och för den som föredrar mer egenartade bildformat finns diverse plugins att tillgå. Utbudet av effekter och retuschmöjligheter imponerar. Du hittar programmet i Programbanken.


2. ImageForge
ImageForge finns för gratis nedladdning i en enklare version, med möjlighet att uppgradera till ImageForge PRO, givetvis i utbyte mot en summa pengar. Hela listan över vad gratis- respektive betalversionerna har att erbjuda funktionsmässigt hittar du här.


3. Paint.NET
Paint.NET började som ett studentprojekt 2004, och var då tänkt som ett alternativ till MS-Paint. Med tiden kom det mer och mer att utvecklas till en Photoshop-ersättare. Gränssnittet har en hel del likheter med just Photoshop, och den vane användaren av det sistnämnda programmet brukar finna Paint.NET mycket intuitivt. Ladda ner härifrån


4. PhotoFiltre
Detta 1,6 megabyte lätta lilleputtprogram bjuder på mycket krut per byte. När det gäller korrigering och ändring av bilder finns det massvis med praktiska möjligheter. Gränssnittet är lättförståeligt och allt du behöver finns vettigt placerat i verktygsfälten. Programmet hittar du här.


5. XNView
XNView är ett mycket mångsidigt program som förstår sig på ett 400-tal olika bildfilformat. Gränssnittet, som påminner om Explorers, kommer inte att förvirra den normalbegåvade, och bildbehandlingsfunktionerna är de rätta. En smärre miss är att de mer avancerade funktionerna är en aning svårare att komma åt än de mer rudimentära. Laddar ner gör du härifrån


6. Photoscape
Photoscape är ett imponerande bildhanteringsprogram på alla sätt och vis. Även om vissa funktioner är ganska avancerade åtminstone för en nybörjare (anigif-skapande, till exempel) är hjälpfunktionerna mycket sunda och förklarar det mesta utan att frågor uppstår. Programmet finns här.


7. Picasa
Ah, äntligen ett program från Google (eller?). Vid första anblick är det lätt att avfärda Picasa som ett väldigt grundläggande program, utrustat endast med själva nödtorften rent funktionsmässigt. Men misströsta inte – närmare utforskning kommer att visa ett mycket större djup än så. Picasa hittar du här.


8. Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.2
När det gäller bildhantering är det svårt att tänka sig ett starkare varumärke än Adobe. Photoshop Album Starter Edition låter dig märka varje bild med en viss kategori, vilket gör det enkelt att hitta dem man vill åt. Programmet bjuder på de flesta grundläggande bildredigeringsfunktioner man kan önska sig. En liten miss är att programmet ibland kan vägra ta i vissa inscannade bilder med motiveringen att de är för stora. Länk till nedladdningen: Voila.    


9. Pixia
Pixia bjuder, bland mycket annat, på mängder av trevliga filterfunktioner, och kan rekommenderas till båda gröna nybörjare och till dig med svart bälte i fotoredigering. En kritiker gick så långt som att påstå sig vara beredd att betala för programmet. Avgör själv.


10. VCV Vicman’s Photo Editor
VCV rekommenderars först och främst för nybörjaren – funktionerna är tämligen basala och lätta att använda. Detta innebär klara begränsningar för den som har lite mer konstnärliga ambitioner vad gäller filter och effekter, men VCV kan vara ett bra instegsprogram för den som vill börja i rätt ända, snarare än att bli avskräckt av program med hundratals funktioner. VCV hittar du här.