Vintern erbjuder mängder av vackra fototillfällen – men tyvärr kommer kyla aldrig att bli kamerans bästa vän. För att se till att din kamera presterar så bra som möjligt och inte tar skada finns det några få enkla råd som varje fotograf bör ta till sig.

Roland Seitl, som jobbar på supportavdelningen hos Scandinavian Photo, berättar: 
– Batteritiden försämras av kyla, vilket innebär att man hinner ta färre bilder innan strömmen tar slut.

För att optimera fototiden bör man därför vidta två åtgärder, menar han. Till att börja med bör du förvara kameran varmt. Den cellplast som man hittar i de flesta kameraväskor isolerar bra, så om du har en väska bör du förvara kameran i den när den inte används. 
– Har du inte det kan du förvara den i en varm ficka eller ryggsäck, säger han.

Det andra att tänka på är att alltid ha ett extrabatteri med sig. Även detta bör du förvara nära kroppen där det är varmt.

Se upp för kondens
Ett annat problem som kylan ställer till med, uppstår när du kommer in i värmen igen. En kall kamera som tas upp i ett varmt rum kommer att dra till sig kondens, som i värsta fall kan leta sig in i kamerahuset.

Ett gammalt trick är att direkt vid hemkomsten lägga kameran i en plastpåse, som man försluter efter att ha pressat ut så mycket luft som möjligt. Kondensen kommer då att bildas på plastpåsens utsida istället för på kameran.
– Å andra sidan, om man bara låter kameran ligga kvar i väskan någon timme brukar det inte bli några problem. Undvik att ta upp den i värmen med en gång, bara, säger Roland Seitl.

När olyckan är framme...
Om du trots allt upptäcker fukt inuti kameran – ta det lugnt.
– Öppna batteriluckan, ta bort optiken om möjligt och låt kameran lufttorka. Börja inte kladda med trasor eller papper, och slå inte på kameran – det kan i värsta fall leda till kortslutning. Låt den ligga några timmar så löser problemet förhoppningsvis sig självt.