Vi tycker det är roligt att det nu finns 22-tumsskärmar för så lite som 1 500 till 2 000 kronor. Ibland får vi frågan hur billiga skärmar kommer att bli. Svaret är att det är ungefär den här nivån det handlar om. De billigaste skärmarna har länge legat på den här nivån och kommer förmodligen inte att sjunka så mycket mer. Däremot kommer du med tiden få större och bättre bildskärmar för strax under 2000 kronor.

Saken är att det finns vissa ganska fasta kostnader för en bildskärm: material, montering, frakt, lagerhållning och liknande. Med ett ordinarie butikspris på under 1500 kronor så lönar det sig helt enkelt inte att ta hit en skärm. Däremot kommer vi som sagt få mer och mer för pengarna. Vi misstänker att du under 2009 kommer att börja kunna få 24-tumsskärmar för strax över 2 000 kronor.

Hd-visning stor 2009
En annan trend vi kommer att se mycket av under 2009 är efterföljare till Benq E2200HD, skärmar med bildstorleken 1920 x 1080. Många lockas av tanken att kunna visa film i full hd-kvalitet på skärmen, och det till budgetpris.

Ytterligare en trend vi kommer att se är en som syns tydligt när du mäter skärmarna med en färgmätare. I det här testet har Fujitsu Siemens Amilo XL3220W en betydligt större färgrymd än de övriga. Det här betyder helt enkelt att den kan återge färgnyanser som de övriga inte kan visa. Alla deltagarna i det här testet har för övrigt större färgrymd än skärmarna hade för bara två år sedan. Rent praktiskt innebär det här att du får livligare färger, till exempel bättre hudtoner, grönare gräs och blåare himmel när du ser på bilder. En trevlig utveckling.

En annan sak som blivit stadigt bättre är svärtan och jämnheten. I det här testet har alla deltagare riktigt bra svärta, några alldeles utmärkt, det var förr ovanligt hos billiga skärmar. Dessutom var det få som visade upp synliga ojämnheter, något som förut varit vanligt i synnerhet när skärmar skall visa en riktigt mörk bild.


Busbra Benq för film och spel

Benq E2200HD har den än så länge lite ovanliga bildstorleken 1 920 x 1 080 bildpunkter vilket gör den perfekt för att visa film i full hd-kvalitet. Flera andra tillverkare är på väg ut med liknande skärmar, men Benq var bland de första. Bilden har inte bara många bildpunkter, den är också mycket bra. Skärmen har en utmärkt svärta vilket alltid är en fördel, men i synnerhet när du ska visa film eller tv.

Du kan välja mellan ett antal färdiga färglägen för bilder, film och så vidare. Vi föredrog färgerna i det vanliga standardläget, färgvisningen där är neutral med lagom mättade färger.

En trevlig finess som den här skärmen har är att du kan mata den med en annan bildstorlek, till exempel 1 280 x 1 024 och säga åt skärmen att inte tänja ut bilden över hela skärmytan. Det här är bra för dig som till exempel vill köra ett spel som inte klarar 16:9-format.

Skärmen har trevligt nog tre ingångar, d-sub, dvi-d och hdmi. Inställningsmenyn finns på svenska och är tydlig och enkel att använda.

Betyg: (9 av 10)


Fujitsu Siemens sparar ström

Det är ovanligt med vita bildskärmar, men alltid trevligt att någon vågar vara lite annorlunda. Fujitsu Siemens som är kända för sina tysta och miljövänliga datorer har gett Amilo XL3220W ett energisparläge där den anpassar ljusstyrkan så den drar minimalt med ström.

Skärmen har fyra stycken färdiga färglägen: Office som vi tycker fungerar bäst, Foto som ger en märklig rosa-lila ton i färgerna, Video som är mycket lik Foto och så ett läge med det lite märkliga namnet Spelrum som är mycket lik Foto och Video, men med mindre av den rosa-lila färgtonen. Men i Office-läget är som sagt färgerna riktigt bra, i stort neutrala, bara lite väl mycket mättnad i gult och rött. Hudtoner blir gärna en aning grisskära.

Kontrasten är bra, även om en del riktigt mörka nyanser lätt smälter ihop med svart. Dessutom är skärmen mycket jämn, både när bilden är ljus och när den är mörk. Den här skärmen har två ingångar, d-sub och dvi-d. Inställningsmenyn finns på svenska och är mycket tydlig och enkel att arbeta med.

Betyg:
(8 av 10)


Hyundai bleker färgerna

Alla skärmarna i det här testet har en tft-panel med så kallad tn-teknik. Det här är en billig och bra teknik, men den har en svaghet. Färgerna förändras gärna lite beroende på i vilken vinkel du ser på skärmen. Detta märks mycket mer i höjdled än i sidled.

Normalt visar skärmarna rätt färg när du tittar precis rakt på skärmen. Men Hyundai N200Wd visar rätt färg när du ser på skärmen en aning underifrån, ser du rakt på skärmen får du en svag grön ton.

Färgerna är över huvud taget lite bleka, i synnerhet gult och rött som känns urvattnade. Kontrasten är bra, men riktigt ljusa och riktigt mörka toner har en tendens att smetas ut och försvinna. Riktigt mörka nyanser blir lätt lite urvattnade. Skärmen är annars jämnt belyst, bara en aning ljusare i underkanten.

Skärmen har både d-sub- och dvi-d-ingång. Inställningsmenyn finns på svenska, men är tyvärr ganska liten med små och inte så tydliga symboler. Skärmens fot känns lite svajig vilket oftast inte gör så mycket, men kan bli irriterande om du har skärmen på ett rangligt bord.

Betyg: (6 av 10)


Oförskämt billig Nec

Nec 22 WV är testets billigaste deltagare, 1 500 kronor är imponerande lite för en 22-tums bildskärm. Som vi nämnde i början av den här artikeln, billigare än så här kommer troligen inga skärmar att bli. Det låga priset märks på sådana smådetaljer som att skärmen enbart har en analog d-sub-ingång. Nu fungerar det bra, men kan bli lite knöligt om du vill koppla den till något annat än en dator.

Färgvisningen är annars bra med neutrala färger där ingen färg sticker iväg. Men färgerna är en aning kalla vilket bland annat märks i hudtoner. Ljusa delar av bilden och i synnerhet rent vitt blir gärna lite murrigt och dovt. Svärtan är bra med bara en aning blå ton i svarta områden. Inställningsmenyn finns inte på svenska men är trots detta tydlig och enkel.

Vi testar responsen hos skärmar både genom att visa film och genom att snabbt flytta olikfärgade block på skärmen. Nec klarar precis som alla andra skärmarna i testet detta alldeles utmärkt. Alla skärmarna har samma uppgivna responstid och de känns verkligen mycket lika i det här avseendet. De fungerar utmärkt för att visa film och för spel.

Betyg: (6 av 10)


Bästa skärmen att arbeta på

Philips har satsat på avancerada inbyggd program i skärmen 220SW9FB med tekniker de kallar Smartimage, Truevision och Smartcontrast. Resultatet är mycket bra, det här är den avgjort bästa skärmen för dig som tänker sitta hemma och arbeta. Kontrasten när du visar text får ett extra sting som gör att bokstäverna blir ovanligt skarpa och lättlästa.

Kontrasthöjande teknik har förr ofta haft negativ inverkan på färgvisningen, men det är inget problem med den här bildskärmen. Färgerna är tillsammans med Benq-skärmen de bästa i testet. Klara, mättade men neutrala, ingen färg dominerar eller är för nedtonad. Hudtoner blir fina och vitt blir verkligen vitt med den här skärmen.

Skärmen har både d-sub- och dvi-d-ingång. Inställningsmenyn finns inte på svenska, men är mycket tydlig trots ovanligt mycket inställningsmöjligheter. En kul och faktiskt mycket bra finess är att du kan ställa in ljusstyrkan på den blå dioden nedtill på skärmens framsida. Sitter du i ett mörkt rum kan dess ljus annars lätt bli irriterande.

Betyg: (8 av 19)


Viewsonic utan pixelfel

Många är oroliga för pixelfel när de köper bildskärm. Nu är detta faktiskt ett mycket litet problem i dag jämfört med hur det såg ut för några år sedan. Kvaliteten på tft-paneler har ökat och numera är det sällsynt med synliga pixelfel även i de allra billigaste skärmarna. Men är man trots detta orolig så kan Viewsonic VA2216w vara något. Den har en ovanligt sträng så kallad pixelpolicy, Viewsonic tillåter inte att någon pixel är helt svart eller helt vit.

Annars är det här på de flesta sätt ganska en genomsnittlig skärm. Färgvisningen är neutral och bra men färgerna är lite kalla vilket märks mest i hudtoner och om du visar ljusa bilder som lätt får en svag blåaktig ton. Skärmen är jämnt belyst. Kontrasten är bra, men skärmen är inte så bra på att hålla isär riktigt mörka färgtoner vilket kan vara lite synd om du vill använda den för filmvisning.

Skärmen har bara analog d-sub-ingång och vi upplever skärmfoten som ganska svajig. Inställningsmenyn är ganska liten och finns inte på svenska, men är annars enkel att jobba med.

Betyg: (6 av 10)


Läs mer
Alla PC för Allas tester

Fakta

Alla skärmarna har jämförts sida vid sida och mot en referensskärm vi har i vårt testlabb. Ljusstyrkan och färgnoggrannheten har vi mätt med kalibratorn Eyeone Pro från Xrite. Vi bedömer färgvisningen med hjälp ett antal mycket krävande fotografier och ett speciellt testprogram. Vi har dessutom använt testprogrammet Displaymate för att testa saker som kontrast, jämnhet, skärpa med mera.

Vi har tittat på rörliga bilder med en dvd som körts i datorn. Vi har jämfört eftersläpningar och svarstid mellan skärmarna genom att snabbt flytta olika färgade block och samtidigt fotograferat två skärmar i taget med en extremt snabb digitalkamera.

SÅ GJORDE VI URVALET

Vi kontaktade de mer kända skärmtillverkarna och frågade om de hade någon 22-tumsskärm som kostade runt 2 000 kronor eller mindre. Sex av tillverkarna hade sådana modeller. Tanken med urvalet är att visa hur bra skärmar du kan hitta för runt 2 000 kronor. Skärmarna ska klara allt från att fixa med semesterbilderna till att visa film eller spel. Vi valde storleken 22 tum eftersom vi vet att många sneglar på sådana här skärmar.

6 ORD OM SKÄRMAR

Kontrast – skillnaden i ljusstyrka mellan svart och vitt som en skärm kan visa. En kontrast på 800:1 innebär att det vita i skärmen är 800 gånger ljusare än det svarta. Många moderna skärmar har dynamisk kontrast som innebär att ljusstyrkan varieras för att höja kontrasten. Allt över 200:1 är bra kontrast.

Ljusstyrka – Hur mycket ljus en skärm avger. Hur mycket som behövs beror på hur ljust det är där skärmen skall användas. För hemmiljö räcker ofta 100-125 candela per kvadratmeter (cd/m²).

Betraktningsvinkel – hur stor vinkel du kan titta på skärmen med innan kontrasten fallit till en tiondel. I våra beskrivningar syftar vi mer på hur mycket färgvisningen förändras beroende på vinkeln. Alla värden högre än 150/150 grader duger så länge du sitter själv framför skärmen.

Responstid – mäts på två sätt: traditionellt svart-vit-svart eller det nyare grå-till-grå. Det första värdet är den tid det tar för en pixel att växla från svart till vitt och tillbaka igen. Grå-till-grå mäter omslaget mellan två grå nyanser. Alla värden under 10 millisekunder är bra och ännu lägre är ännu bättre.

Paneltyp – själva tft-panelen i en skärm kan bygga på lite olika teknik. Här finns tre huvudtekniker:
- Twisted nematic, tn, den äldsta och billigaste tekniken. Snabbast, energisnålast och ger synliga färgförändringar beroende på betraktningsvinkeln. Alla skärmarna i det här testet har den här tekniken.
- In-plane switching, ips, en gammal teknik för de med riktigt höga krav. Har de bästa betraktningsvinklarna, de sämsta svarstiderna och är dyr att tillverka.
- Vertical alignment, va, finns i två dialekter, mva och pva. Har mycket den bästa kontrasten, inte så bra svarstider men mycket bra betraktningsvinklar. Håller på och konkurrerar ut ips.

Pixelgaranti – eller pixelpolicy, anger hur många trasiga bildpunkter eller delbildpunkter en skärm kan ha innan den byts ut under garantin. Tyvärr följer de flesta tillverkare en gammal iso-standard, 13406-2 klass 2, som tillåter en hel del felaktiga pixlar.