Efter att ha laddat ned och bränt Windows installationsskiva var det så dags att sätta igång. Installationen visar sig vara mycket lik den vi möter i Windows Vista. Precis som i Vista får du ett flertal enkla val gällande installationstyp och plats. Allting är överskådligt och lättillgängligt.

Vi valde att göra en ren installation men möjligheten finns också att uppgradera din Windows Vista-installation. Något som däremot skiljer sig från föregångaren är installationstiden. Tidigare Windowsversioner har envisats med att stå och tugga i minst 30-40 minuter, men i Windows 7 dröjer det inte mer än cirka 20 minuter innan den första välkomstskärmen poppar fram. Även om installationer inte är något som görs varje dag ger den uppsnabbade installationsprocessen mersmak redan från start.

Gränssnitt och utseende
Det första som möter dig när du kör igång Windows 7 är att Aktivitetsfältet fått ett nytt utseende och att Sidopanelen, med tillhörande "Gadget" som introducerades i Vista, tycks ha försvunnit. Även Aktivitetshanteraren nere i det högra hörnet har fått ett nytt – betydligt mer diskret – utseende.


Dolda ikoner. Aktivitetshanteraren gömmer numera nästan alla programikoner. Du får manuellt plocka fram dem om du vill ha dem tillbaka.

Ett nytt aktivitetsfält
Vi börjar dock med den största förändringen sett ur användningssynpunkt. Aktivitetsfältet i botten på skärmen har hängt med i Windowsvärlden från Windows 95 och under åren har Microsoft laborerat med en hel del små förändringar och tillägg. Funktionaliteten har dock alltjämt varit densamma.

I Windows 7 har gänget i Redmond försökt sig på en mer genomgående omarbetning. För att skapa en överskådlig struktur av dina mappar, fönster och program samlar Windows 7 dessa under ett mindre antal gemensamma ikoner i Aktivitetsfältet. Utöver detta hittar du nu också tillhörande programfunktionalitet direkt i Aktivitetsfältets rullist (när du högerklickar på en ikon).
Windows Media player-ikonen ger dig exempelvis olika möjligheter gällande uppspelning och Live Messenger-fönster innehåller funktioner för att välja status eller snabbt hoppa till ditt hotmail-konto.


Överblick. Via Aktivitetshanteraren får du snabb överblick över dina öppna fönster. Internet Explorerfönster i detta fall.

Att samla program och tillhörande funktioner under ett fåtal gemensamma flikar har absolut sina fördelar. Det blir lätt att hitta filer du använder ofta och enklare funktionalitet är inte mer än ett musklick bort. I jakten på ett enkelt och snyggt gränssnitt känns det dock ibland tveksamt om Microsoft verkligen lyckats med vad de förutsatt sig. Även om det ser väldigt trevligt ut finns det situationer där vi faktiskt tvingas till fler knapptryckningar än i tidigare Windowsversioner, vilket får ses som något av ett misslyckande.

Ett exempel på detta är när ett helt nytt webbläsaren ska öppnas. Istället för att som tidigare klicka en gång på IE-ikonen måste vi i Windows 7 först högerklicka på programikonen och kan därefter välja att öppna ett nytt fönster. En petitess kanske, men likväl ett irritationsmoment i ett annars tilltalande gränssnitt.


Knepigt. Var var det nu jag hade nålat fast länken jag ville surfa till? Och var sjutton klickar jag för att komma åt min Jobb-mapp?

Hej då, Sidopanelen
Vidare visar det sig också att Sidopanelen, som introducerades i Vista, faktiskt har plockats bort helt. För undertecknad som blivit en god vän av denna känns det faktiskt en smula trist att Microsoft inte ens ger mig möjligheten att köra den i någon form av klassiskt läge. Att Microsoft helt tagit bort Sidopanelen beror förmodligen på att den fått utstå en hel del kritik då den slukar ganska bra med systemresurser i anspråk. I vår Vistainstallation är det den sjunde mest krävande processen.

Vad man dock inte plockat bort är de Gadgets som tidigare fyllt panelen. Istället för att som tidigare legat i en docka flyter de nu helt fritt på Skrivbordet, ungefär som de Widgets som vi hittar i OS X. När det gäller Gadgets kan vi konstatera att både de medföljande- och nedladdningsbara tilläggen är exakt desamma som återfinns i Windows Vista. Förhoppningsvis får vi se några nya - nyttiga - sådana i den färdiga versionen.


Inte låsta. Gadgets flyter nu fritt utan Sidopanel.

Snabblänkar och trevlig fönsterhantering
En tredje förändring hittar vi i Startmenyn där Microsoft lagt till ännu en möjlighet att snabbt komma åt dokument du tidigare arbetat med. Funktionen, som kallas Jump Lists, innebär att du i anslutning till ett program i Startmenyn kan plocka fram ytterligare en menyrad där alla dina senaste dokument för det aktuella programmet visas. Ett mycket smidigt tillägg som i det lilla förbättrar och förenklar vårt arbete.

Under avdelningen förbättring och förenkling faller definitivt också möjligheten att "docka" programfönster till bildskärmens ytterkanter. Dockningen anpassar programfönstret till halva skärmytan vilket gör det enkelt att jobba med två öppna fönster bredvid varandra.
När vi kopplar in dubbla skärmar vill dock Windows 7 enbart låsa fönstren till de två yttersta positionerna på respektive skärm, något som Microsoft gott kunde fixa till under det kommande finjusteringsarbetet.


Smidigt. En enkel funktion som att anpassa fönsterstorleken underlättar mycket i det dagliga arbetet.

En sista liten förbättring som vi faktiskt använt en hel del redan är möjligheten att ta fram Skrivbordet genom att ta tag i ett valfritt fönster och skaka det lätt under någon halvsekund. Efter några skakningar läggs alla fönster ned i Aktivitetsfältet och du kan enkelt komma åt sådant som du har på ditt skrivbord – en funktion som för mig som hamstrar filer på Skrivbordet är guld värd.

Aero skiner vidare
När det gäller gränssnittet i övrigt bygger Windows 7 vidare på Windows Aero som introducerades i Vista. Några revolutionerande nyheter stoltserar Windows 7 ännu inte med men det känns som att utvecklarna tagit fram stora putstrasan och gnuggat till massor av små detaljer i gränssnittet ytterligare.Till och med alla de klassiska ikonerna av Windows 3.1-snitt är snart borta (även om vi såklart hittat ett gäng i systemmapparna).

Vidare har möjligheterna att anpassa skrivbord och teman blivit större och en kul funktion är att du nu kan ställa in din skrivbordsbakgrund så att bilden byts ut med jämna mellanrum.

Media Center i ny version
Som brukligt är har Windows 7 förärats en ny version av både Windows Media Center och Windows Media Player. Även om du som använt Media Center förut kommer att känna igen dig har Microsoft putsat på menyer och utseende men framförallt har Media Center (genom Media Player) äntligen fått riktigt bra stöd för olika filformat som divx och xvid. En varmt välkommen förbättring för alla oss som tröttnat på att leta usla Codecpaket på webben. Samma sak gäller för musik som kodats med Apples AAC-format, som nu kan spelas upp direkt även av Media Player. Av alla program vi kört är dock Media Center det enda som inte fungerat riktigt bra.

Programmet har hängt sig flera gånger och uppspelningen av film har vid vissa tillfällen fryst helt och hållet. Om det beror på att undertecknad hämtar all media över ett nätverk eller om det finns andra anledningar till att programmet beter sig lite underligt får framtiden utvisa.

Precis som gränssnittet i övrigt slås man i Windows Media Player 12 av att Microsoft filat på användarvänligheten snarare än att lägga till massor av ny funktionalitet. Även om det givetvis kommit till lite nytt också. Möjlighet att spela upp lokala filer på andra datorer i ett hemmanätverk är en ny funktion och en knapp för att lyssna på ett utdrag ur en låt utan att behöva lägga till den i Nu spelas-listan en annan.


Media Player 12. Smyglyssna på en låtsnutt utan att lägga den i spellistan. En typisk liten förbättring i Windows 7.

Smarta funktioner för hemmanätverk
Det går inte att hosta fram ett "Vista" utan att sekunderna senare också kräka ur sig ett "UAC". Uac står för User Account control eller Kontroll av användarkonto och är en säkerhetsfunktion som ska förhindra att oönskade program eller liknande installeras på din dator. I Windows Vista bestämde sig Micrsoft för att satsa stort på säkerhet - så stort att användarvänligheten fick stryka på foten ordentligt.

UAC-fönstret dyker upp i tid och otid och har skapat mycket irritation och diskussion hos användarna. I Windows 7 finns förvisso Uac forftarande kvar men den är kraftigt förbättrad. För det första har Microsoft jobbat bort de flera sekunder långa väntetider som Vista dras med när ett Uac-fönster ska starta och för det andra finns nu fyra olika nivåer av säkerhet att välja mellan. För dig som inte vill ha varningar stup i kvarten går det alltså bra att ställa ned säkerhetsnivån, och för dig som vill ha varningar så fort något händer går det betydligt snabbare att klicka dig igenom dessa.


Äntligen Microsoft! UAC har fått olika nivåer och är inte alls lika irriterande eller långsamt som i Windows Vista.

En annan nyhet är att det så kallades Säkerhetscentret i Vista har fått ett nytt namn. Numera heter det Action Center och här har man samlat både säkerhets- och underhållsrelaterade funktioner. Det känns helt naturligt att röra sig i Action Center och du får en mycket bra överblick över din dators status.

Vid ett flertal tillfällen hade vi under vårt test problem med drivrutiner, men i samtliga fall utom ett, kunde Action Center lösa problemen, något som imponerar stort. En guldstjärna också för den förbättrade Backupprogramvaran i Windows 7 som nu faktiskt fungerar som en backup ska göra – det vill säga du får själv välja vilka mappar och filer du vill säkerhetskopiera!

Allt på ett ställe. Action Center ersätter tidigare Säkerhetscentret och nu får du hjälp med både säkerhets- och underhållsproblem via en och samma plats. Bra!

Sist men inte minst vill vi också beröra funktionen HomeGroup. Detta är en ny funktion för att på ett enkelt sätt koppla ihop flera datorer i ett hemmanätverk. Windows Vista tog ett steg för att underlätta men det känns som att det först i och med HomeGroup finns en rimlig chans att släppa loss mor och far (ber om ursäkt om ni läser detta) att skapa ett eget hemmanätverk och dela filer mellan datorerna. Funktionen är verkligen enkel och det krävs bara ett par musklick för att sätta upp ett nätverk där du kan dela med dig av filer, bilder, musik och annat.


Skapa nätverk. När du valt att skapa en hemmanätverksgrupp behöver du bara komma ihåg lösenordet för att enkelt ansluta fler datorer till ditt nätverk.

Surfa med ny Internet Explorer
Internet Explorer 8, som några av er säkert redan nosat på i andra sammanhang ingår givetvis i Windows 7. Här finns massor att skriva om men vi nöjer oss med att konstatera att det pågående webbläsarkriget mellan Firefox, Internet Explorer och Safari gör riktigt gott för oss surfare. Några av de största nyheterna är Accelerators och Web Slices. De sistnämnda ger dig möjlighet att prenumerera på valda delar av en webbsida istället för att hämta hem all information och det förstnämnda ger dig extra funktionalitet genom att högerklicka på ett ord, en fras eller textstycke. Du kan sedan välja att låta en Accelerator hjälpa dig med en översättning, skicka den valda texten till en blogg, eller till exempel söka efter platsen via någon av nätets karttjänster.


Var anonym. IE8 har redan fått uppmärksamhet för sitt "porrsurfarläge". Accelerators känns dock som en hetare kandidat till en riktigt bra funktion.

Beta-betyg
Trots att Windows Vista på många sätt vilar tungt över Windows 7 kan vi konstatera att det nu är dags att verkligen börja längta efter det färdiga släppet av nästa Windows. Att systemet är snabbare än Vista, har utrustats med massor av små - men efterlängtade - förbättringar och dessutom har fått sig en riktigt trevlig finputsning gör Windows 7 är precis så bra som Vista borde ha varit för två år sedan.

När systemet landar någon gång under 2009 (det känns för färdigt för att dras på till 2010 som Microsoft vill få oss att tro) kommer det att vara en given uppgradering från Windows Vista. Och du som fortfarande kör Windows XP vågar äntligen kasta dig över ett nytt Windows utan att behöva vara rädd för alla barnsjukdomar!

Tänker du ladda ner Windows 7-betan?
Det är inte längre tillåtet att rösta.