Redan den 12 december i fjol började det tisslas och tasslas på bloggar och nyhetssajter att Microsoft nu var redo att visa omvärlden en första betaversion av Windows 7, företagets nästa Windowsinkarnation. Och visst stämde ryktena. När Steve Ballmer premiärtalade på teknikmässan Consumer Electronics Show i Las Vegas förra veckan meddelade han att 2,5 miljoner användare nu skulle få chansen att köra morgondagens Windows.

Nu har den publika betaversionen landat och vi har självklart lagt vantarna på en kopia. Men innan vi kastar oss över allt nytt mjukvarugodis är det på sin plats att vända blicken bakåt ett par år.

Windows 7 bara version 6.1
När Bill Gates och Steve Ballmer förra gången slog på stora Windowstrumman hette det att Vista var den största enskilda uppgraderingen av Windows sedan Windows 95. Om detta är sant eller inte låter vi vara osagt men helt klart är att Vista på många sätt erbjöd en helt ny upplevelse jämfört med tidigare versioner.

När vi nu tar de första stegen i Windows 7 står det snabbt klart att Windows 7 är en betydligt mindre uppgradering än vad Vista var. Faktum är att vi bara genom att kika på Microsofts egna numrering av operativstemet kan dra vissa slutsatser om hur stor release vi faktiskt talar om:
Windows XP har versionsnummer 5.1 medan Windows Vista är version 6.0. Windows 7 däremot, har enbart piffats upp till versionsnummer 6.1.

Vistakompatibelt
Att nästa Windows inte fått versionsnummer 7 kan tyckas en smula märkligt men faktum är att det finns en logisk och bra förklaring till detta. För det första – och mest uppenbara – är skillnaderna mellan Windows 7 och Windows Vista inte speciellt stora. Dagens Vistaanvändare har inga problem att navigera i systemet och massor av funktionalitet som introducerades i Windows Vista hittar vi också i Windows 7.

En annan anledning att stanna kvar vid version sex av Windows är att Microsoft utlovat utomordentligt bra kompatibilitet mellan Vista och Windows 7, både när det gäller drivrutiner och program. Ett program eller en drivrutin som fungerar på Windows Vista kommer helt enkelt också att fungera på Windows 7.

Även om vi fortfarande inte hunnit testa alla program kan vi konstatera att det redan i den här betaversionen fungerar alldeles utmärkt att köra alla de program som vi tidigare kört på Windows Vista. Precis samma sak gäller större delen av vår anslutna kringutrustning och bortser vi från en trilskande Xperia X1-telefon funkar faktiskt allting efter att ha laddat ned en del drivrutiner.