Våra usb-minnen lever ofta ett hårt liv med stötar, repor och trängsel. Vi glömmer dem i bilen, i väskan eller i fickan när vi ska tvätta våra kläder.

Ändå vill vi kunna lita på att våra filer finns den dagen vi stoppar in minnet i en usb-port. Så hur mycket stryk klarar egentligen ett usb-minne innan det kastar in handduken?

Vi bestämde oss för att utsätta två minnen – ett vanligt standardminne från Sandisk och ett som ska vara extra stryktåligt från Corsair – för ett antal ronder av vardagstortyr.

Trots våra ansträngningar lyckades vi inte förstöra något av minnena. Visserligen hade vi kunnat banka på dem med en slägga eller fritera dem i rapsolja, men tanken var att simulera vardagliga olyckhändelser.

Naturligtvis är inget usb-minne oförstörbart, men våra tester visar att de tål betydligt mer än man kan tro. Dina filer ligger förvånansvärt säkert – även om du råkar klanta dig.

Survivor – en överlevare
Den stora frågan är därför ifall det lönar sig att betala nästan dubbelt så mycket för ett ­extraskyddat minne. Vårt svar, trots test­utfallet, är ja – men enbart om du behöver ett extremt skydd när minnet inte används. Survivor-minnet förvaras i en metallhylsa, och är därför mekaniskt skyddat på ett bättre sätt i riktigt tuffa situationer. Det där fallet ned i fritösen lär smälta Sandisks minne direkt, medan Survivor lär klara i alla fall ett par sekunder.

I vardagslivet spelar det dock ingen större roll, och Sandisk-minnet är dessutom betydligt mindre och smidigare att handskas med.
__________________________________________________

Dessa minnen användes i testet
Vi använde två typer av usb-minnen vårt test:

Sandisk Cruzer Micro är ett vanligt platt kontorsminne med oskyddad usb-kontakt. Det här minnet har en typisk konstruktion rent byggmässigt, och vi bedömde att det på ett någorlunda rättvisande sätt får representera ”normalminnet”. Minnet kostar cirka 200 kronor för åtta gigabyte, vilket ger oss ett pris på 25 kronor per gigabyte.

Corsair USB Flash Survivor marknadsförs som ett extra tåligt minne och togs med i testet för att se om det klarar mer – och i så fall hur mycket. Vid förvaring skruvas minnet in i en tät cylinder av aluminium, vilket skyddar själva minneskretsen såväl mot väta som mot fysisk åverkan. Vid användning är dock minnet lika oskyddat som vilket minne som helst. Survivor kostar cirka 340 kronor för åtta gigabyte, det vill säga 42:50 kronor per gigabyte.
__________________________________________________


Omtumlande upplevelse!

ROND 1: Maskintvätt i 40 grader

”Pappa, har du sett mina jeans? Jag har mitt usb-minne med hela skolarbetet i ­bakfickan!”

En olycka händer lätt. Rätt vad det är ligger byxorna i tvättmaskinen, och minnet ramlar runt i kulörtvättmedel och varmvatten. Katastrof?

Vi testade detta scenario, och körde våra två minnen tillsammans med en laddning kläder i tvättstugan. Kulörtvätt, 40 grader, Via Color och sköljmedel. Tre minuters centrifugering. Med andra ord: Ett litet arbetspass för en tvättmaskin, en stor ­händelse för ett usb-minne. Eller?

Efter avslutat program tar vi ut våra två minnen, som hade kunnat kramas ur om de inte var så hårda. Vi torkar av dem med lite papper och provar att ansluta till datorn. Inga problem över huvud taget. Survivor låg visserligen skyddad i sin aluminium­-cylinder, men Sandisk har sin usb-kontakt helt utan skydd.

En aning frustrerade kastar vi in ­minnena i torktumlaren. 60 minuter i lika många grader ska väl ändå ha någon effekt? Kläderna torkar, och minnena blir åtminstone väldigt varma. Sandisk fungerar dock helt felfritt, men när det är dags att ansluta Survivor-minnet händer ingenting. Metallen är brännande het och minnet monteras inte på Skrivbordet. Har vi dödat det? Nej, ett par minuter senare har minnet svalnat lite och fungerar åter­igen som förr. Inte en fil har gått för­lorad.


Iskallt test.

ROND 2: Midvinternattens köld

Om inte vatten och värme knäcker minnen så ska väl fukt och kyla göra det? Vi bestämmer oss för att simulera ett borttappat minne: Det ramlar ned i snön och hittas morgonen därpå. Fast inte i Sverige, utan i ett land där natten är 48 timmar lång och 22 minusgrader kall. Vi doppar därför minnena snabbt i vatten, och petar sedan in dem i frysen.

När vi tar ut dem två dygn senare har Survivor bildat ett vackert frost­lager på aluminiumhylsan, av den typen som får folk att fastna med tungan på lykt­stolpar. Vi motstår frestelsen att slicka, och skruvar i stället upp cylindern och ansluter minnet till datorn.

Det tar inte två sekunder innan volymen monterats på Skrivbordet och vi konstaterar att alla filer finns kvar. Detsamma gäller Sandisk, som dock inte stoppas in i datorn förrän den frostade usb-kontakten tinat ett par minuter så att vi kan torka bort fukten. Vi vill ju inte riskera att kortsluta usb-porten.

Efter ett par minuters filskyfflande är båda minnena varma och torra, och till synes helt opåverkade av vårt test.

Nästa sida: Rond 3 och 4.