För ett tag sedan hade vi ett stort test av medieströmmare som fixar trådlös musik i alla rum, ett test i vilket Sonos paketlösning fick en 7:a i betyg.

Nu har man släppt en lätt uppdaterad version där det mesta, på gott och ont, är sig likt. Systemet är fortfarande extremt enkelt att installera och komma igång med och användargränssnittet är föredömligt. Det är barnsligt enkelt att bläddra runt bland musiken, hitta favoritartisten och skapa spellistor.

Ljudkvaliteten är också som tidigare extremt bra, vare sig det gäller den större spelaren ZP120 med inbyggd förstärkare på 2 x 55 watt eller den mindre och passiva spelaren ZP90.

Tyvärr hänger också den stora nackdelen med från tidigare – det går inte att spela upp drm-skyddade filer. Så har du handlat musik flitigt på exempelvis Itunes så får du problem. Dessutom är priset fortfarande i kraftigaste laget, hela 10 000 kronor får du punga ut med för paketlösningen Sonos Bundle 150.

Styr med en Iphone
Det finns dock en nyhet som verkligen är suverän. I stället för att använda den visserligen lättanvända men klumpiga och dyra fjärrkontrollen som medföljer i paketet kan du ladda ned ett litet gratisprogram till din Iphone eller Ipod Touch och använda denna som fjärrkontroll.

Den här styrningen fungerar utmärkt och är otroligt smidig. Dessutom gör den det möjligt för dig att spara några kronor om du köper Sonos medieströmmare. I stället för att betala 10 000 kronor för hela paketet (inklusive fjärrkontroll), kan du om du redan har en Iphone eller en Ipod Touch köpa komponenterna ZP120 och ZP90 löst för sammanlagt 8 500 kronor.

Tack vare denna smarta fjärkontrollslösning höjer vi betyget för Sonos ett snäpp och ger det en välförtjänt Bra val!-medalj.

Plus: Lättanvänd. Bra ljudkvalitet. Smart fjärkontrollslösning.
Minus: Dyr paketlösning. Klarar inte drm-skyddade filer.
Betyg:  (8 av 10)

Läs mer: Alla PC för Allas tester

Fakta

Tillverkare/läs mer: Sonos, www.sonos.com
Ljudformat: Mp3, wma, aac, ogg vorbis, audible, Apple lossless, flac, wav, aiff.
Anslutningar: Linjeingång (phono), subbasutgång, analog och digital linjeutgång.
Ethernet-anslutning: 2-postsswitch, 10/100 Mbit/s.
Trådlöst: Sonosnet 2.0.
Storlek ZP120: 20,7 x 18,5 x 8,9 cm.
Storlek ZP90: 13,6 x 14,x 7,4 cm.
Vikt ZP120: 2,3 kg.
Vikt ZP90: 0,7 kg.
Cirkapris: 10 000 kronor (eller 5 000 kronor för ZP120 och 3 500 kronor för ZP90).