Det finns en mängd saker i livet som både är väldigt tråkiga och väldigt nödvändiga att göra, som att borsta tänderna, betala sina räkningar i tid och stiga upp på morgonen och gå till jobbet/skolan. Ytterligare ett av dessa tråkiga måsten är att säkerhetskopiera viktiga filer och program på datorns hårddisk.

Det senare är det väldigt många av oss som slarvar med, vilket vi bittert ångrar den dag datorn kraschar och alla gamla semesterbilder, roliga videoklipp och viktiga dokument är borta för alltid.

Som tur är finns det program som hjälper oss att sköta säkerhetskopierandet så att vi slipper sitta och pilla med det manuellt varje dag och ett sådant program är Acronis True Image Home 2009.

Funktionsrikt – på gott och ont
Acronis True Image Home 2009 innehåller i princip alla funktioner och finesser du kan önska dig och några till. Du kan i programmet välja om du vill göra säkerhetskopior av enstaka filer och mappar eller om du vill skapa en exakt kopia av hela hårddisken. Du kan också välja var du vill att säkerhetskopiorna ska lagras, exempelvis på en extern hårddisk, en nätverkshårddisk eller en ftp-server. Det går också att schemalägga säkerhetskopierandet så att det görs automatiskt och regelbundet så ofta du vill.

Utöver detta finns ytterligare en stor mängd inställningsmöjligheter. Bland mycket annat kan du välja att kryptera och lösenordsskydda säkerhetskopiorna, ställa in så du får ett mejl skickat till dig varje gång en säkerhetskopiering har utförts, välja hur mycket systemresurser programmet får ta i anspråk och skapa automatiska säkerhetskopior av säkerhetskopiorna.

Alla dessa inställningsmöjligheter är på samma gång programmets styrka och dess svaghet. Har du enorma datamängder och vill ha järnkoll på dina säkerhetskopior så fungerar Acronis True Image Home 2009 utmärkt. Samma sak gäller om du installerar mängder av nya program och snabbt vill kunna återställa systemet som det var innan den senaste installationen.

För de flesta av oss handlar det dock oftast om att ta säkerhetskopior av några mappar med bilder, videoklipp och musikfiler, och då är Acronis True Image Home 2009 onödigt komplext och komplicerat. Då finns det i stället gott om enklare alternativ som dessutom är helt gratis, exempelvis Cobian Backup som du hittar på Månadens cd. Det programmet är dessutom helt på svenska.

Plus: Många funktioner och inställningsmöjligheter.
Minus: Onödigt komplicerat. Inte prisvärt.
Betyg:  (7 av 10)

Läs mer: Alla PC för Allas tester

Fakta

Tillverkare/läs mer: Acronis, 08-751 31 00, www.acronis.eu
Systemkrav: Windows XP/Vista.
Cirkapris: 540 kronor (49,95 euro).