Den nya funktionen Gmail Offline gör det möjligt för användarna att läsa och skriva e-postmeddelanden utan någon internetuppkoppling. En funktion som är användbar för dem med en bärbar dator och som vill arbeta med sin e-post även om de inte är uppkopplade.

Gmail Offline använder sig av Google Gears som introducerades i mitten av 2007. Google Gears är en teknik som gör det möjligt att köra webbapplikationer i webbläsaren även när det saknas en internetuppkoppling.

Enligt Google så har det varit allt annat än enkelt att implementera funktionen i Gmail då användarnas brevlådor kan vara flera gigabyte stora. Det gör det praktiskt omöjligt att synkronisera en hel brevlådas innehåll lokalt på hårddisken.

Istället har Google utvecklat en teknik som baseras på avancerade beräkningar för att avgöra vilka e-postmeddelanden som synkroniseras lokalt. Användaren kan inte göra några inställningar i funktionen och det sker helt sömlöst enligt Google.

Användaren kan emellertid markera vissa meddelande med hög prioritet och sätta speciella etiketter på e-postmeddelande som de vill ska synkroniseras och lagras lokalt på hårddisken.

Gmail Offline började implementeras igår och kommer successivt att bli tillgänglig för samtliga användare inom ett par dagar. Tjänsten är fortfarande i betastadiet och Google tar tacksamt emot förslag om eventuella problem från användarna.

Mer information om Gmail Offline och hur du aktiverar det hittar du här.