Känner sig överkörda.

ROND 3: En bilolycka händer så lätt ...

Snö och kyla är tydligen inget problem, men om det kommer en bil och mosar minnet när det ligger där på vägen då? Det här är lite spännande, och vi har två teorier.

Teori ett är lite extra kryddig och går ut på att det vanliga kontorsminnet kommer att klara sig bättre eftersom det är helt platt. Survivor-minnet är visserligen hårt, men den runda konstruktionen står ut mer från asfalten och kommer att krossas under däcket.

Teori två är inte alls lika kreativ och går ut på att båda dör – att skydda mot överkörning är väl inte vad tillverkarna tänkte på när de designade sina produkter?

Det känns riktigt bra att luta sig tillbaka mot denna hypotetisk-deduktiva metod när vi lägger båda minnena på gatan och kör över dem med en bil. Fram och tillbaka, tre gånger. Något hörs skrapa mot gatan – får vi äntligen vårt första fall av Killed in Action?

Tydligen inte. Som goda vetenskapsmän får vi finna oss i att behöva förkasta båda våra teorier: Båda minnena håller.
Visserligen har vi fått lite patina i form av smårepor och smuts, men det är också allt.

Anslutna till en dator ser de möj-ligen inte fullt lika fräscha ut som innan, men båda fungerar klanderfritt. Och nu vet vi ju också att den dag de blir allt-för ­smutsiga, är det bara att slänga dem i tvättkorgen ...

Tappat (på) minnet.

ROND 4: Ord som väger tungt

Arbetsplatsolyckor kan vara otrevliga eller riktigt otrevliga, och vi bestämmer oss för att ta reda på exakt hur otrevliga de är för ett litet usb-minne.

Svenska Akademiens ordlista faller med hela sin tyngd från en höjd av 30 centimeter, och träffar Sandisk-minnet. Usb-porten böjs lite grand, men minnet är helt intakt. Och naturligtvis fullt fungerande. Vi gör om fallet från samma höjd med Survivor i usb-porten bredvid, och där händer heller inget spännande. Dags att ta fallet till nya höjder: en meter.

Nu händer det saker. Sandisk-minnet böjs rejält, och själva kontakten klyvs i två delar. Kontakten går dock att trycka ihop med handkraft, och när vi pressar in minnet i en färsk usb-port är det som om ingenting hänt.

Survivor tar smällen snäppet bättre – kontakten böjs till rejält och gummiisoleringen åker av, men inget går sönder och minnet funkar fortfarande perfekt. Dock går det lite trögare att trycka ned det i hylsan numera, eftersom kontakten skrapar i insidan.

Trots riktigt tuffa tester lyckades vi alltså inte helt att knäcka våra usb-minnen. De är riktigt tåliga rackare – lägg det på minnet!

__________________________________________________

Så ser usb-minnet ut inuti


1. Usb-kontakt.
Usb-hane, den del av minnet som stoppas in i usb-porten på din dator.

2. Oscillator. Producerar en signal på 12 megahertz som styr minnets klockfrekvens och ­reglerar den utgående dataströmmen.

3. Usb mass storage controller. Minnets ”processor” som hanterar kommunikationen med datorn.

4. Testpunkter. Används internt av tillverkaren.

5. Lysdiod. Blinkar för att markera aktivitet, precis som en klassisk hårddisklampa.

6. Minneskrets (sitter på baksidan) Flashminne av nand-typ är själva lagringsutrymmet för dina filer.


Tillbaka: Rond 1 och 2.

Läs mer: Alla artiklar om it-säkerhet