Musiktjänsten Spotify har hamnat i lite trassel, vilket framgår av företagets blogg. Skivbolagen har framfört klagomål över vissa låtar som funnits tillgängliga i Spotifys katalog, låtar som därför kommer att tas bort. I samma veva kommer man även att begränsa somliga låtar till vissa länder, allt i enlighet med de avtal som Spotify slutit med skivbolagen.

Spotify betonar att de inte har förlorat något avtal med något skivbolag. Istället har denna upprensning sin grund i att man i samband med katalogöverföringar från skivbolagen av misstag har fått med låtar som artister eller skivbolag uttryckligen inte har velat lägga ut på Spotify. Denna miss förefaller ha varit känd för folket på Spotify sedan ett par månader tillbaka men åtgärdas alltså först nu.

– Med facit i hand hade det varit bättre om vi gjort utrensningen redan i oktober då vi lanserade tjänsten för allmänheten. Det inser vi nu och ber om ursäkt för att vi inte gjort detta tidigare, skriver de i sin blogg.

De berörda låtarna har redan tagits bort från sökfunktionen. För de som eventuellt redan har dessa i sina spellistor kommer Spotify att försöka ersätta dem med versioner från andra skivor som inte kommer att tas bort från musikkatalogen. I den mån det inte går att ersätta låtarna, kommer de att visas som rödmarkerade och vara ospelbara.

Exakt hur många låtar eller vilka artister som berörs framgår inte. Spotify betonar dock att tjänsten ska leva vidare och att musikutbudet ska fortsätta att utökas.