1999
Napster startas...
...av Shawn Fanning. Det drar igång massnedladdningen av upphovsrättsskyddat material via fil­delningsnätverk.

2001
Kazaa startas
Napster stängs ned. Antipiratbyrån bildas i samarbete med ett flertal upphovsrättsinnehavare och målet är att driva kampen mot piratkopiering.

2003

Hösten, Piratbyrån växer fram

Piratbyrån startar som en motpol till bransch­organisationen Antipiratbyrån.

November, Pirate Bay startar
The Pirate Bay startar som en av många ”trackers” av piratfiler via fildelningstekniken Bittorrent.

2005

1 juli, ny upphovsrättslag
Den nya upphovsrättslagen träder i kraft. Det är numera olagligt att både till­gänglig­göra och ladda hem upphovsrättsskyddat material.

Oktober, första rättegången
Första målet mot en fildelare i Sverige. Fildelaren döms till dags­böter för att ha delat ut den svenska filmen Hip hip hora.

2006

10 febrari, Piratpartiet i riksdagsvalet
Nybildade Piratpartiet lyckas samla ihop de
1 500 namn­underskrifter som krävs för att partiet ska få ställa upp i riksdagsvalet.

22 mars, påtryckningar från USA
MPA (Music Publishers Association) skickar brev till Thomas Bodströms närmaste man, Dan Eliasson, och begär att svensk polis ska agera mot The Pirate Bay.

10 april, hårdare tag
Dan Eliasson svarar till MPA med budskapet att han ska ta i med krafttag om det behövs.

28 maj, Miljöpartiet blir piratvänliga
Miljöpartiet meddelar att det tänker kämpa för att det ska bli lagligt att ladda ned material för privat bruk.

31 maj, razzian
Polisen beslagtar hundratals servrar, datorutrustning och hemliga mejl i ett av de mest uppmärksammade tillslagen i Sverige – razzian mot The Pirate Bay.

13 juni, comeback
The Pirate Bay finns åter på svensk mark. Med nya servrar men samma innehåll.

20 Juni, Bodström anmäls
Thomas Bodström KU-anmäls av flera partier för möjlig inblandning i nedsläckningen av Pirate Bay. Utskottet fann dock efter granskningen ingen anledning att uttala sig.

7 juli, förundersökning förlängs
Stockholms tingsrätt beslutar att inte släppa de beslagtagna servrarna och förlänger tiden för förunder­sökningen till
1 december 2007.

7 juli, rättegång mot fildelare

Den första svenska rättegången mot en fildelare som tillgängliggjort musik inleds i Borås tingsrätt.

12 juli, piratorganisation grundas
En nordisk piratorganisation, The Pro Piracy Lobby, bildas för att skapa ytterligare debatt om lagarna kring upphovsrätten.

Juli, beslut överklagas
Representanter för Pirate Bay överklagar tingsrättens beslut och akten flyttas till hovrätten.

2008

31 januari, Pirate Bay åtalas
Åklagare Håkan Ros­-wall åtalar Pirate Bay. Brottsrubriceringen är ”medhjälp till brott mot upphovsrättslagen” och ”förberedelse till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen”.

Maj, skadeståndskraven växer
Hollywood kräver Pirate Bay på 93 miljoner kronor i skadestånd, vilket innebär att skadeståndsanspråken nu är uppe i 115 miljoner kronor.

2009

16 februari, rättegången
Måndagen den 16 februari är det dags. Då drar rättegången mot Pirate Bay igång i Stockholms tingsrätt. Då har det gått mer än ett år sedan åtalet väcktes, och än har vi inte sett slutet. Rättegången väntas pågå ända in i mars och därefter överklagas. Så en dom kan dröja i hela fem år.


Fakta


Därför är åtalet komplicerat

Det som gör Pirate Bay-åtalet så komplicerat är framför allt eftersom något liknande aldrig prövats i Sverige förut. Åtalet gäller upphovsrättsbrott, men de åtalade har aldrig själva haft upphovsrättsskyddat material på sina servrar. Istället är det användarna som laddar ner från varandra. Pirate Bay har genom sina servrar endast hjälpt personerna att hitta varandra genom länkar.
– Det är ett svårt läge. Ska Gottfrid lastas för att användare laddar ner från sajten? Borde han ha varit medveten om vilket material som funnits tillgängligt på sajten? Kanske, det får vi se, säger Gottfrid Svartholm Vargs advokat, Ola Salomonsson.

Så funkar bittorrent

Bittorrent-protokollet gör det möjligt att tanka ned delar av en fil från olika användare samtidigt. Det är trackern, en server, som koordinerar dataöverföringar och vilka filer som finns tillgängliga. När trackern hittat den fil du vill ladda ned hämtas först en torrent-fil. Denna fil innehåller information om vilka andra användare som delar ut eller laddar ned samma fil. När filen sedan hämtas tas delar av filen från olika användare vilket ger en snabbare nedladdning, eftersom samtidigt som du laddar ner en fil delas den också ut till andra.