Var var mest givande med att skriva boken?
– Det var väldigt intressant att rota runt i 90-talets IT-boom och spåra de första tekniska stegen mot dagens utveckling.

... och vad var jobbigast?
– Researcharbetet har varit tungt eftersom det inte funnits några riktiga förlagor att gå efter; få böcker har skrivits, många av källorna är osäkra, flera av de artiklar som skrivits är fulla av faktafel som repeterats och blivit halvsanningar. Det har varit ett litet helvete att kolla upp allting.

Hur tror du att rättegången kommer att sluta?
– Det är svårt att säga. Det finns ett stort tryck på att de ska fällas, men jag anser att åtalet är väldigt svagt. Å andra sidan påminner situationen en hel del om rättegången mot Napster, och de fälldes. Även om det blir en fällande dom tror jag dock att piraterna kommer att vinna en moralisk seger i och med martyrskapet, och att film- och skivbolagen kommer att lida en prestigeförlust.

Hur tror du att man kommer att se tillbaka på hela fildelningsdebatten om 20 år?
– Filmbolagen försökte stoppa videon en gång i tiden, och det framstår som helt absurt idag. Jag tror att det kommer att vila ett liknande skimmer över striden om fildelning i framtiden. Precis som i kampen mot videon kommer film- och skivbolagen att finnas kvar, och anpassa sig till den nya tekniken. Det gör de redan.

Varför är det bättre att köpa er bok i bokhandeln än att ladda ner den från Pirate Bay?

– En bra fråga, men ett argument är att man gynnar mig och Sam Sundberg, så att vi kan skriva en uppföljare.


Mest sannolik titel på uppföljaren: ”Piraterna – Andra sommaren” eller "Piraterna – Åren på Kumla”?
– Snarare ”Piraterna – Andra sommaren” i så fall.