Faktum är att du blir rejält imponerad av XEL-1 redan innan du tryckt på den superslimmade fjärrkontrollens on-knapp. När såg du senast en skärm som var bara tre millimeter tjock? Dessutom är det skinande fästet så smart konstruerat att skärmen går att vinkla i 180 grader.

Vad är det då som är så fantastiskt med oled (organic light emitting device/diode)? Tja, oled-cellerna består av flera lager tunna filmer med organiskt material som kan producera eget ljus. Bakgrundsbelysningen som lcd:n lever på blir därmed överflödig för oled-skärmen som därmed drar mindre ström och kan göras mycket tunnare. Tack vare en högre uppdateringshastighet blir dessutom bilden bättre vid en jämförelse.

Nackdelar då? Jo, den tappar nästan en tredjedel av ljusstrykan efter 1 000 timmars tittande och har samma problem med ”inbränning” av bilden som tidiga plasma- och datorskärmar hade.

Flexibelt fäste i särklass
Små skärmar ser oftast skarpare ut än större, men kontrasten och svärtan är, hur man än vrider och vänder på skärmen, i särklass. Även i riktigt mörka delar av bilden ser du konturer och detaljer med all önskvärd tydlighet. Färgmättnaden och ljusåtergivningen är i samma klass, det vill säga superb och betraktelsevinkeln är oklanderlig. Med den snabba bilduppdateringen borde skärmen vara perfekt för tv-spel, men det kunde undertecknad tyvärr inte testa då det inte finns något hdmi-uttag på Nintendo Wii. Det finns däremot hdmi-sladd som extra tillbehör till både Xbox 360 och PS3 så med någon av de konsolerna hade det fungerat. Naturligtvis förgyller hastigheten även actionfilm och sport med snabba rörelser i bilden.

När den första begeistringen over design och bild börjat avta tröttnar man dessvärre ganska fort på de elva, futtiga tummen. Du ska ha klart för dig att vi har att göra med en storbilds-tv – för barbiedockor. Det enda vettiga stället där den något så när skulle kunna funka är på köksbänken medan du lagar mat, men vem köper en köks-tv på elva tum som går loss på 40 000 kronor? Till och med som sovrums-tv är den i minsta laget även om dess suveräna betraktningsvinkel är som gjord för sängkammaren.

En glimt av framtidens tv
Du får helt enkelt se XEL-1 som en försmak om vad som komma skall. Inom de närmaste åren lär de finnas ett antal betydligt större skärmar med ”oled inside”. Tv-tekniken har varit under ständig och intensiv utveckling de senaste åren och då är det inte illa att komma upp med en närmast revolutionerande – och dessutom energisnål – lösning för en märkbart mycket bättre bildkvalitet. XEL-1 framstår mer som marknadsföring av en kommande teknik än som ett seriöst försök att sälja tv-apparater.

Det finns naturligtvis en anledning till varför Sony väljer att lansera en sådan liten tv och det är tillverkningskostnaderna för tekniken som ännu är rejält höga. Den har tidigare bara använts till dyrare mobiltelefoner och mp3-spelare, men inom ett par år kan du räkna med att få se de första 40-tummarna med oled-teknik. Samsung har redan visat upp sin 14-tummare med oled på CES-mässan i Los Angeles i början av året, men kunde inte ge något datum för släppet mer än ”senare i år”.

Plus: Otroligt bra bild.
Minus: För dyr och för liten.
Betyg:  (6 av 10)

Tillverkare/kontakt: Sony, www.sony.se
Skärmstorlek: 11 tum.
Upplösning: 960 x 540 pixel.
Kontrast: 1 000 000:1.
Paneltjocklek: 3 mm.
Anslutningar: 2 hdmi.
Storlek: 24,1 x 24,8 x 13 cm.
Vikt: 2 kg.
Cirkapris: 40 000 kronor.

Läs mer:
Alla PC för Allas tester

Fakta

Tillverkare/kontakt: Sony, www.sony.se
Skärmstorlek: 11 tum.
Upplösning: 960 x 540 pixel.
Kontrast: 1 000 000:1.
Paneltjocklek: 3 mm.
Anslutningar: 2 hdmi.
Storlek: 24,1 x 24,8 x 13 cm.
Vikt: 2 kg.
Cirkapris: 40 000 kronor.
__________________________

Så fungerar oled-tekniken
Oled står för organic light emitting diodeoch har använts i skärmar på mobiltelfoner och mediespelare i ett par år. Möjligheterna att använda tekniken i större skärmar som exempelvis dator- och tv-skärmar har varit begränsad på grund av den korta livslängden. Sedan mycket arbete lagts på att utveckla och stabilisera tekniken kunde Sony sälja sin första 11-tummare med oled-teknik lagom till julhandeln 2007 i Japan.

En oled-skärm består av tunn kolbaserad plastfilm inflätad i elektroder. Elektroden består i sin tur av en katod som utgörs av en metallyta och en anod som består av en glasskiva. De kolbaserade filmlagren innehåller ett finmaskigt hålnät (hålinjektionslager), ett transportlager, ett emissionslager och ett elektrontransportlager. När sedan ström kopplas till och går igenom oled-cellen bildas ett elektroluminescent ljus av att positiva och negativa laddningar slås samman i emissionslagret.

Förutom att tekniken är mycket energisnål då den framkallar sitt eget ljus ger den en mycket bra bild med snabb överföring vilket syns tydligt i actionfilmer och sportsändningar.

Till julen 2010 hoppas flera företag kunna sälja 40-tumsskärmar med oled-teknik.