Paniken är nära! Allt som tidigare var analogt blir digitalt. PC för Allas redaktion får många oroliga mejl och brev från läsare som undrar vad som händer när videon, diabildsprojektorn, grammofonen eller kassettbandspelaren lämnat in och skjutsats till soptippen. Betyder det att alla kära fotografier, hemvideofilmer och lp-skivor plötsligt är dömda att blekna bort - obrukbara och värdelösa?

Nej, det finns gott hopp för alla dammiga gamla samlingar. Är du mån om ljud- eller bildkvalitet på musik och film bör du förvissa dig om att det inte redan finns i ett digitalt format. En musikfil som konverterats från ett 25 år gammalt kassettband kan naturligtvis aldrig låta lika bra som något som rippats från en cd.

Men, konverteringen känns betydligt mer meningsfull för dina egna inspelningar eller skivor och filmer som aldrig blev till cd eller dvd. PC för Alla har sonderat digitaliseringsmarknaden och tittat närmare på några av prylarna som konverterar dina minnen till datorn.Tape 2PC – räddar kassettbanden

Minns du kassettbanden? 60 eller 90 minuter, spolning fram och tillbaka, band som trasslade ihop sig och egna inspelningar med blandade låtar till förfesten. Man kunde till och med köpa album på kassett! I dag, när den senaste hit-låten klickas fram på några sekunder, är det svårt att förstå att någon orkade hålla på.

Kassettspelarna är mycket riktigt allvarligt utrotningshotade i stereopaketen, men där kommer Tape 2PC in i bilden. Det handlar om ett kassettdäck med usb-utgång, vilket hjälper dig att göra om innehållet på ditt kassettband till en ljudfil i mp3-format på din dator. Sedan kan du naturligtvis föra över det från din hårddisk till en cd eller en mp3-spelare.

Du kan finputsa ljudet
Särskilt svårt är det inte. Förutom att koppla in sladden i datorn behöver du visserligen ett program för överföringen men det följer lyckligtvis med i kartongen.. Brusreduceringen är långt ifrån fulländad men ljudet blir ändå godkänt. Även om C90-bandens era har ett nostalgiskt skimmer över sig så ska man komma ihåg hur svajigt och platt ljudet var och det är svårt att göra något åt.

Med det medföljande ljudredigeringsprogrammet Audacity går det visserligen att putsa till de värsta missljuden genom att bland annat reducera bullret och sedan spara inspelningarna i okomprimerat wav-format, men det kan vara värt att även kolla in konverteringsprogrammet CD Spin Doctor eller Wiretap Studio och se om det passar en bättre.

Tape2PC tar lika mycket plats som de gamla åbäkena till kasettdäck gjorde på 1980-talet. Den samlar säkert lika mycket damm också, men den håller definitivt vad den lovar. Den går även att koppla till en extern enhet, exempelvis en vinylspelare för konvertering av vinylskivor.

Skulle du mot förmodan vilja kopiera något från datorn till en kassett så finns även den möjligheten, men den känns kanske något överflödig.

Ion Tape 2PC
Kontakt: www.coolstuff.se
Kom igång-tid: Fem minuter.
Kassettdäck: Två.
Programvara: Audacity för ljudförbättring, EZ Tape Converter 2 för överföring till PC och Mac.
Tid för konvertering: Realtid.
Cirkapris: 1 600 kronor.

Betyg:
7 (av 10)

Alternativ:
Magix Rescue (kräver extern spelare), Terratec Ivinyl.


Ivinyl fixar LP-skivorna – och kassetterna

Om du inte bara har sparat din vinylsamling utan även din vinylspelare kan Terratec Ivinyl falla dig i smaken. Vill du göra mp3-filer av dina LP-klenoder går det ganska smärtfritt med lilla Phone Pre Amp.

Det medföljande programmet CD Spin Doctor har ett gott rykte och det är lätt att förstå varför. Det är enkelt att använda och innehåller en hel del filter som på stört tar bort många av de störningar som uppstår när ljudet förs över till datorn från skivan via usb. Innan du slår till på en Phone Pre Amp bör du dock försäkra dig om att den går att koppla ihop med din skivspelare. Har du en allt för gammal sådan är risken stor att det inte går.

Bättre ljudkvalitet
Om så är fallet bör du naturligtvis överväga en vinylspelare med inbyggd USB-utgång som DJ Tech i stället, men annars kan Terratec Ivinyl vara ett riktigt bra alternativ. För det första kan du använda en skivspelare av mycket hög kvalitet vid överföringen vilket ger bättre ljudkvalitet på dina filer och för det andra är det en billigare lösning än att köpa en komplett skivspelare med usb-uttag.

Med Ivinyl påkopplad på skivspelaren överförs ljudet enbart genom usb-sladden, så om du vill varva digitaliseringen med vanlig uppspelning av skivorna krävs det att du kopplar bort Ivinyl-dosan och kopplar in förstärkaren igen. Det är lite småkrångligt men fördelen med kompatibiliteten är att du även kan konvertera ljud från en kassettbandspelare med samma utrustning.

Terratec Ivinyl Phono Pre Amp
Kontakt: www.terratec.net
Kom igång-tid: Fem minuter.
Utgång: Usb.
Program: CD Spin Doctor.
Tid för konvertering: Realtid.
Cirkapris: 1 100 kronor.

Betyg:
7 (av 10)

Alternativ:
Magix Rescue (kräver extern spelare), DJ Tech (vinylspelare med USB-utgång), Ion LP2 Flash (vinylspelare med uttag för inspelning på usb-minne eller sd-minnes-kort).


Veho tar hand om dina negativ

Mitt i digitalkamerans era är det svårt att tänka sig en tid då bilder faktiskt var någonting som framkallades från små svartvita negativ. Men precis som det finns mängder av dammiga vhs-, lp-, och kassettbandssamlingar i källarförråd och vindsutrymmen ryms där också en massa högar av gamla negativ och 35 mm diabilder. De bara ligger där och väntar på att bli digitaliserade – och då passar Veho bra.

Tar inte mycket plats
Själva skannern är ganska liten och tar inte så mycket plats i på skrivbordet. Ändå känns den stabilt konstruerad och far inte iväg när du trycker in ramen. Den laddas med antingen diabilder eller negativ och vid inskanningen bild för bild kan du även plocka bort repor, fingeravtryck och repor från motivet med den inkluderade vistakompatibla programvaran Arc Soft. Installationen är klar på några minuter och det är tur att den är så pass enkelt utförd med tanke på den magra manualen

Har du kvar negativ till framkallade bilder ska du välja dem i stället för bilderna då det går betydligt snabbare att skanna negativ. Dessutom blir bildkvaliteten bättre från negativen.

Största möjliga skanning är 1829 dpi och formatet som stöds är jpeg, bmp, tiff, pcx, och tga, men har du riktigt höga krav på efterbehandlingen du använda ett mer avancerat program efteråt. Även om Arc Soft är lätt att använda så har det sina brister, bland annat i färgåtergivningen. Använder du Photoshop Elements (som testades i PC för Alla 12/08) kan du skanna bilderna direkt in i det programmet.

Veho diabilds- och negativskanner
Kontakt: www.smartasaker.se
Kom igång-tid: Tre minuter.
Utgång: Usb.
Program: Arc Soft.
Cirkapris: 1 100 kronor.

Betyg: (8 av 10)

Alternativ: HP Scanjet G3010, Canon CanoScan 9950F


VCR 2PC tar hand om videofilmerna

Tänk att det fanns en tid när alla hade videofilmer i hyllorna runt sin tv. En kompis till mig bodde i andra och tredje hand och flyttade jämt men hans gamla Die Hard-vhs placerades alltid väl synligt inom räckhåll från videon. För honom och alla andra vhs-konsumenter/filmare finns det finns flera program som klarar av att konvertera videofilmer till ett digitalt format. Men om du inte har kvar sin gamla vhs-spelare så är VCR2PC ett bra verktyg för räddningsaktionen Det är en usb-utrustad videobandspelare som du enkelt kopplar ihop med din dator.

Bara att trycka på play
Sedan behövs det inte göras så värst mycket mer än att trycka på play och se hur de filmade minnena digitaliseras för eftervärlden. Det medskeppade programmet Arcsoft EZ är osmidigt men fungerar trots allt som det ska. En 90 minuter lång film med 320 x 240 bildpunkters upplösning tar upp cirka 740 MB på din hårddisk.

Med scartsladden kan du koppla videobandspelaren till en tv och känna dig som på 1990-talet igen. För att spä på retrokänslan ytterligare kan du även ansluta en analog videokamera på framsidan. Det kan naturligtvis vara mycket användbart om du har innehåll på videokamerans kassetter som du vill digitalisera utan att leta rätt på sladdar och dammiga adaptrar.

Hur räddar du då en film som är så gammal att den är inspelad på super 8? Vill du göra det själv och inte lämna in den till någon firma som kan konvertera den till dvd är förmodligen det bästa sättet av visa filmen på en matt vit yta och sedan "filma av" detta med en bra DV-kamera på stativ (Se vår guide till detta i PC för Alla nr 7/2007).

Ion VCR 2PC
Kontakt: www.coolstuff.se
Fungerar med Windows XP och Vista.
Kom igång-tid: Femton minuter.
Utgångar: USB, Scart.
Program: EZ VHS Converter Software.
Tid för konvertering: Realtid till dator.
Cirkapris: 1 900 kronor.

Betyg: (7 av 10)

Alternativ: Magix Video Saver Ulead DVD Movie Factory, Inter Video Win DVD Recorder, (program som kräver separat video), Dvd-brännare med inbyggd vhs-spelare.