Den italienska polisen menar att kriminella använder Skype för att undgå att bli spårade. Med Skype är det nämligen enkelt att kryptera sina samtal och eftersom Skype inte delger exakt hur deras kryptering sker, står polisen maktlös.

Till skillnad från vanliga analoga telefonsamtal delas dessutom ip-telefonisamtal upp i flera små paket, som sedan skickas över nätet på olika sätt, vilket gör arbetet ännu svårare för den som vill avlyssna.

Nyligen hörde italienska polisen hur två knarkhandlare bestämde att de skulle fortsätta samtalet på Skype, istället för på den vanliga linjen, för att kunna avsluta en affär med två kilo kokain. Efter att de lade på hade polisen ingen möjlighet att spåra samtalet, skriver BBC News.

Skype använder något som kallas AES, eller Advanced Encryption Standard, och är en av de mest erkända krypteringsalgoritmerna idag och används exempelvis av den amerikanska regeringen för överföring av säkerhetsklassade dokument.

Krypteringen i Skype är dessutom alltid påslagen och är därmed ingenting som den enskilde användaren behöver kunskaper för att aktivera.

Läs mer om AES-kryptering på Wikipedia.