Sveriges mest uppmärksammade rättegång har dragit i gång. PC för Alla har tagit ett snack med tre av de fyra advokater som försvarar de åtalade i Pirate Bay-rättegången som startar i dag.

Per E Samuelsson som försvarar Carl Lundström tycker att fallet är solklart. Han menar att rättegången inte handlar om upphovsrättintrång utan att åklagaren försöker att komma åt infrastrukturen på internet. Det är i hans tolkning av lagen inte straffbart att tillhandahålla föremål eller tjänster på internet som kan användas på ett brottsligt sätt.

– Alla fyra kommer att bli frikända. Lagen täcker inte det här, vad våra klienter har gjort är inte ett brott. Det är som om man skulle åtala BMW för medhjälp till fortkörning för att de marknadsför att deras bilar går i 250 km/timmen, säger Per E Samuelsson.

Han skräder inte orden mot sina rivaler i rättegången och menar att åtalet är ett omöjligt försök att stoppa den tekniska utvecklingen.

– Skiv- och filmbolagen är feta katter som kommer att få sig ett rejält magplask. De är höga i tonläget och kommer att trycka in 10-15 advokater och världsberömda gurus från London, men jag tror att vi fyra advokater kommer att ta hem det här, säger Per E Samuelsson.

Det är en politisk rättegång, menar han, och att utvecklingen inte kan stoppas med brottmål utan att man måste finna andra vägar så att både konsumenter kan få filmer billigt och upphovsrättsmännen får betalt.

– Tekniken kommer att stanna. Om skivbolagen skulle vinna skulle de förlora ändå. De måste komma på något sätt att skapa en direktkontakt mellan upphovsrättsman och konsument. Det här med att lägga en avgift på internetoperatörerna kan vara en väg att gå, säger Per E Samuelsson.


Pirater och försvarare. Från vänster: Gottfrid Svartholm Warg (Pirate Bay), Peter Sunde (Pirate Bay) och Peter Althin (Peter Sundes försvarare).

"Utgår från att han frias"
Även Peter Althin är hoppfull och tror att hans klient Peter Sunde kommer att gå fri.

– Jag utgår från att min klient blir frikänd. Vår inställning är att han inte har något ansvar för Pirate Bay på det sättet som framgår i åtalet.

Går det här ända upp till Högsta domstolen?
– Det är ju alltid en utgångspunkt man får ha när det gäller en sådan här ny form. Men vi tar ett steg i taget, säger Peter Althin.

Han är något skeptisk till att domen kan komma ändra lagstiftningen kring fildelning.
– När jag satt i riksdagen märkte jag att olika partier har olika åsikter om lagstiftningen kring fildelning. Lagstiftarna behöver ju inte ta hänsyn till den här domen. Det kommer att behövas många och långa funderingar kring det här.

Ola Salomonsson som försvarar Gottfrid Svartholm Warg är den av advokaterna som har den mest avvaktande inställningen till en friande dom. Han vill inte spekulera om utgången men utrycker en viss tveksamhet.

– Det kan gå hur som helst. Vi kan lyckas, men också inte. Utgången är inte självklar och det är inga enkla frågor det här.

Både Ola Salomonsson och Per E Samuelsson kan se att vissa saker kan ligga till deras klienters nackdel.

– Gottfrid är väldigt fåordig, han har en bestämd uppfattning om att han inte har begått ett brott, men han måste vara tydligare. Jag hoppas att det släpper i rätten, säger Ola Salomonsson.

"Kaxiga texter på Pirate Bay"
Per E Samuelsson ser en annan svaghet i fallet.
– Det finns vissa kaxiga ord på sajten som uppmuntrar till brott. Om de skulle kunna bevisa exakt vem som skrev dem kan det vara på gränsen till straffbart. Men de tror jag inte de kan, för åklagaren har inte nämnt de överhuvudtaget.

Något som också kan ställa till det för försvarsadvokaterna är att de samtidigt måste processa de enorma skadeståndskraven som de 16 bolagen i Pirate Bay-härvan yrkar på.

– Jag är brottmålsadvokat och vill inte driva civilrättsliga skadestånd. Vi har försökt avskilja skadeståndsfrågan från brottmålsrättegången men tingsrätten vill inte. Det är helt orimligt att en brottmålsrättegång till 75 procent handlar om civil juridik, säger Ola Salomonsson.

Dock låter Ola Salomonsson väldigt säker på sin sak om att fallet inte kommer att gå upp i Högsta domstolen.
– Jag är luttrad, även om det här är en ny fråga tror jag inte den kommer att gå upp i HD, säger advokaten Ola Salomonsson.

PC för alla har vid upprepade tillfällen sökt Jonas Nilsson, som försvarar Fredrik Neij, utan resultat.

Åklagare Håkan Roswall säger att han inte vill uttala sig i pressen.