Det blev i går stor uppståndelse bland många användare av Facebook då det uppdagades att tjänsten uppdaterade sitt användaravtal i all tysthet för några veckor sedan. Det nya användaravtalet gör gällande att Facebook äger rätten till allt material du publicerar på tjänsten. Även om du raderar ditt konto.

Det var när bloggen The Consumerist i söndags upptäckte att Facebook ändrat i sitt användaravtal som uppståndelsen började. Flera grupper startades på Facebook som protesterade mot det nya avtalet.

Igår publicerade Facebooks vd, Mark Zuckerberg, ett blogginlägg där han mötte kritiken och förklarade meningen bakom det nya användaravtalet.

– Vi menar inte att vi anser oss äga allt material som användarna laddar upp. Det nya användaravtalet är anpassat för hur tjänsten används. Tanken är att om en användare raderar sitt konto på Facebook så förbehåller vi oss rätten att spara de meddelanden som användaren skickat till en vän eller till någons ”vägg”, skriver Mark Zuckerberg på sin blogg.

Som jämförelse säger Mark Zuckerberg att om du raderar ditt e-postkonto hos någon e-postleverantör så kommer e-postleverantören inte att radera dina e-postmeddelanden som finns i dina vänners brevlåda.

Mark Zuckerberg nämner dock inte någonstans i sitt blogginlägg att Facebook planerar att ändra i det nya användaravtalet och förtydliga hur användarnas material kan användas.

Det betyder att ur en juridisk synpunkt så äger Facebook fortfarande allting du publicerat på Facebook, för all framtid. Oavsett vad Mark Zuckerberg säger på sin blogg.

Kommer det nya användaravtalet påverka hur du använder Facebook?
Det är inte längre tillåtet att rösta.