Den kommande filmen "The boat that rocked" från Universal Pictures är en komedi som handlar om radiopirater under 1960-talet. Trailern cirkulerar på internet samtidigt som systerbolaget Universal Music är motpart i den omdebatterade Pirate Bay-rättegången.

Filmen, med Philip Seymour Hoffman i huvudrollen, är baserad på piratradio-rörelsen UK Pirate Radio, som olagligt sände rock- och popmusik från en båt i Nordhavet, utanför all nationell jurisdiktion. Den utspelar sig på 1960-talet då statliga BBC hade monopol på alla radiosändningar.

"Bakåtsträvande gubbar"
Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet drar paralleller med filmen och dagens verklighet och menar att det råder samma sorts generationskonflikt då som nu.

– Filmen visar att tekniken går framåt och att de är ungdomarna som vill använda den medan gubbar i slips vill sätta stopp. Och den visar ju också att ungdomarna alltid vinner i längden. Det finns ju fri radio i dag.

Den oerhörda tajmingen mellan filmen och den debatt som skapats kring den pågående Pirate Bay-rättegången kan Piratpartiet bara gratulera. Christian Engström ser att sådant händer ofta i stora företag med många verksamheter.

– De har ingen koll i så stora bolag. Den högra handen vet inte vad den vänstra gör. Det går att jämföras med att Sony BMG är målsägande i rättegången samtidigt som Sony är en av de största tillverkarna av mp3-spelare som i princip bygger på att man laddar hem låtar. Ingen av alla ungdomar skulle ha råd att betala för alla låtar de tar att fylla en mp3-spelare, fortsätter han.

"Finns inga likheter med dagens pirater"
Universal Pictures i Los Angeles säger i en skriftlig kommentar till PC för Alla, att filmen är en fiktionell berättelse om dj:s som sände rock när sådan musik var förbjudet av det statliga monopolet. De ser inga kopplingar mellan dagens pirater.

– Filmen handlar inte om att olagligt stjäla kreativ egendom och distribuera den till skada för artister och företag som äger upphovsrätten. Filmen har ingen relation till dagens piratkopiering och det finns inga kopplingar att dra mellan filmen och den pågående Pirate Bay-rättegången.

Universal Pictures Nordic har avböjt att kommentera filmen med motiveringen att de endast är ett distributionsbolag. De vill inte heller uttala sig om Pirate Bay- rättegången utan hänvisar till representanter för de målsägande.

Trailer till filmen The boat that rocked: