I en rapport genomförd på uppdrag av amerikanska flottan varnar experter för ett framtidsscenario där robotar tar saker och ting i egna händer. De liknar scenariot i mångt och mycket med filmen Terminator.

I rapporten har forskarna analyserat etik bland robotar som drivs med artificiell intelligens. Enligt forskarna kan vi i framtiden ha robotar som har förmågan att ta egna beslut.

Problemet är att alla sådana robotar drivs av program som är skriven av en mängd olika människor, och ingen har en total överblick av hur programvaran reagerar i olika situationer.

– Det är en vanlig missuppfattning att robotar endast gör vad de är programmerade att göra. I verkligheten utgörs programvaran i en robot av miljontals rader kod skriven av flera programmerare. Ingen enskild individ kan därför förutsäga hur programvaran reagerar utan rigorösa tester, säger forskaren doktor Patrick Lin i intervju med brittiska The Times.

Rapporten har kompilerats och publicerats av avdelningen för Ethics and Emerging Technology vid California State Polytechnic University. Rapporten varnar för användandet av robotar i krigsföring utan att testa dem ordentligt först.

Mer information hittar du här.

Rapporten hittar du här (pdf).