Tre forskaren från Rättssociologiska avdelningen vid Lunds universitet – Håkan Hydén, Stefan Larsson och Måns Svensson – presenterar idag en undersökning i samband med en debattartikel på "DN Debatt".

Omkring 1 100 personer i åldrarna 15-25 har svarat på frågor om sin inställning till fildelning. Resultatet: 75% ser inte det faktum att fildelningen är olaglig som ett skäl att låta bli. Nästan lika många tror inte att hårdare lagar kan få dem att sluta fildela, och ett flertal uppger sig vara beredda att betala upp till 200 kronor i månaden för att få fortsätta fildela upphovsrättsskyddat material.

Undersökningen visar även att det inte finns något socialt tryck på ungdomarna att sluta fildela, vare sig från föräldrar, grannar, vänner eller lärare. Forskarnas slutsats: ”Det är helt enkelt så att det inte existerar några sociala normer som backar upp de rättsliga normerna på det här området”.

Författarna anser att den upphovsrätt som förekommer idag inte bara rimmar illa med teknikens utveckling, utan även mot de flesta unga människors uppfattning om vad som är rätt och fel. En konsekvens av samhällets försök att hävda upphovsrätten kan bli att ungas respekt för rättsstaten urholkas.