Miljöpartiet tar kraftigt avstånd från Ipred-lagen.

– Ipred är bara ännu ett exempel i en lång rad integritetskränkande lagstiftningar det senaste decenniet, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Miljöpartiet strävar istället efter en friare syn på kulturspridning på EU-nivå och föreslår nu att man bör avkriminalisera icke-kommersiell fildelning i ett EU-direktiv.
– Vår partistyrelse har i sitt förslag till valmanifest inför EU-parlamentsvalet lagt förslaget om att på EU-nivå avkriminalisera fildelning för icke-kommersiellt bruk, säger Maria Wetterstrand.

I linje med partikamraten Lage Rahm som just nu debatterar för fullt i riksdagens kammare pekar Maria Wetterstrand på den rättsosäkerhet som lagen kan komma att innebära. Det vill säga att en människa kan kommas att dömas för ett brott de inte begått, när branschorganisationerna begär ut personliga uppgifter till abonnemangsägaren, vilket inte behöver vara samma person som fildelar.

– Lagen öppnar upp för en grov rättsosäkerhet där film- och skivbolag får agera privatspanare och begära ut information om vad privatpersoner gör på Internet, fortsätter Maria Wetterstrand.

Lage Rahm, Miljöpartiets it-politiska talesperson, pekar på att lagen inte kommer att fungera på grund av bristen på lagliga nedladdningsmetoder och en eftersläpande anpassning till den nya tekniken.

– Upphovsrätten i dess nuvarande form är inte anpassad till den moderna tekniken. Jag förutsätter att det går att hitta moderna och rättssäkra lösningar för kulturspridning på nätet. Idag ifrågasätter ingen att vi kan låna kultur gratis på bibliotek, men att staten ersätter författarna för detta på ett annat sätt, säger han.