Google planerar att börja rikta annonser på internet som är baserad på vilka webbplatser användarna besöker. Statistiken kommer att samlas in med hjälp av bland annat Youtube och de sajter som är med i Googles annonsnätverk, Adsense.

Genom att samla in uppgifter om vilken typ av videoklipp som en användare tittar så går det att bygga en uppfattning om användarens intressen. Det i kombination med vilka webbplatser användaren besöker.

Enligt Google så kommer profileringen av en viss person inte kopplas till någon identitet utan endast användarens webbläsare. Användarna kommer även att kunna välja eller ta bort olika kategorier av annonser som inte passar dem.

– Vi kommer inte att presentera annonser som baseras på vissa känsliga områden likt hälsa eller områden som riktar sig till barn, skriver Googles Nicole Wong i ett blogginlägg på Googles företagsblogg.

Google erbjuder även ett insticksprogram för Firefox och Internet Explorer till de användare som inte vill registreras av annonsnätverken. Insticksprogrammet hittar du här.