Att köpa film till datorn borde vara en enkel match. Med allt snabbare internetuppkopplingar kan man tycka att videouthyrarens utbud borde finnas tillgängligt genom bredbandet.

Men nej, så är fortfarande inte fallet, det kunde genast fastställas när PC för Alla testade att ladda ned köpfilm. Två av de största aktörerna, Cdon och SF anytime, fick räknas bort direkt då de bara tillhandahåller strömmad film som inte kan laddas ned på hårddisken. Itunes Store går också bort – de säljer bara några kortfilmer från Pixar. Kvar finns blott tre aktörer varav två med ett snarlikt utbud.

Magert och dyrt på Ginza

Det klassiska postorderföretaget Ginza startade verksamheten för nästan 50 år sedan i Fåglum och hänger med än. Enligt egna uppgifter har det 50 000 besök om dagen på sin sajt. Downloadtjänsten hittar du längst ned på sidan - av förklarliga skäl.

Förutom ett par filmer med gamla avsnitt från tv-serien Solstollarna är det i stort sett bara mjukporrfilmer från 1970-talet på topplistan. Det finns några bra filmer att ladda ned som 1408 och This is England men de är allt för få för att berättiga en registrering och nedladdning av den nödvändiga programvaran.

Dessutom känns en administrationsavgift på 10 kronor per filmköp omotiverad. På grund av kopieringsskyddet kan du bara se filmen från den hårddisken som du laddat ned den på och ett köp berättigar dig till en nedladdning.

Betyg:  (4 av 10)


Något bättre hos Medianow

Trots ett aningen skarpare utbud med bland annat senaste Arn-filmen är Medianow förvillande lik Ginzas download-avdelning. Det beror inte bara på tillgången på filmer som 47:an Löken utan på en kategorisering som är i det närmaste identisk.

Hos Medianow kan du ladda du ned filmen via deras eget program till din hårddisk som köp- eller hyrfilm. Väljer du det senare kan se den under 24 timmar från det att du sett den första gången. Man kan alltså säga att du hyr filmen till din hårddisk i ett dygn. Köper du den har du tillgång till den när du vill – men bara från en och samma dator.

Att köpa hem The Dark Knight kostar 139 kronor medan hyralternativet är en hundring billigare. Likt tjänsterna hos Ginza och Film2home fungerar det bara i Windows-miljö, så Mac-ägare göre sig icke besvär.

Betyg: (5 av 10)


Film2home har bra sortiment

Det räcker med några sekunder inne på film2home-sajten för att konstatera att den är överlägsen sina konkurrenter vad gäller utbudet med över 2 000 titlar och betydligt färre skräpfilmer. För barnfamiljer finns det till exempel mängder av Disney- och Astrid Lindgren-filmer samtidigt som topplistan skulle platsa i en vanlig videobutik.

Är du ute efter tv-serier får du förmodligen leta någon annanstans och av de ynka åtta som hittades var två från Playboy Channel. Köper du en film har du rätt att ladda ned den tre gånger vilket känns frikostigt.

Att flera titlar bara finns tillgängliga som ”hyrfilmer” i 24 timmar från betalningstillfället drar dock ned betyget liksom det krångel som uppstod både i Windows xp- och Vista-miljö vid installationen av nödvändiga programmet My content manager.

Har man inte kryssat för vilken mapp filmen ska laddas ned till händer ingenting och det tog ett tag och ett par överflödiga filmköp innan det upptäcktes.

Betyg: (7 av 10)


Fakta

  1. Registrera dig på sajten och ladda ned det program som krävs.
  2. Välj film och betala genom att uppge ditt betalkortsnummer. Vissa sajter accepterar även betalning via faktura.
  3. Ladda ned filmen till hårddisk.
  4. Se filmen i Windows Media Player på din dator eller koppla datorn till en tv och se den där.

På grund av kopieringsskyddet kan du bara se filmen från datorn du laddat ned den på. Har du en bärbar dator kanske det då är smidigare än en stationär.

En långfilm med bra bildkvalitet tar upp cirka 2 GB på din hårddisk. Se till att du har utrymmet innan du laddar ned en film.

Vi tog med alla sajter vi kunde hitta som säljer film för nedladdning då det bara var tre stycken. De som endast tillhandahåller strömmad film eller hade ett för litet utbud är inte med i testet. Sedan gick vi genom innehållet och utbudet, registrerade oss och köpte filmer för nedladdning, både i Windows XP, Vista- och Mac-miljö. Ingen av sajterna fungerade med Mac.