”Dubbelt så snabb dator på 9 minuter!” Ja, någon gång i månaden har kvällstidningarna den här sortens rubriker på sina löpsedlar. Snabba mirakelmedel mot krånglande datorer är ungefär lika vanliga som tips om magiska bantningskurer.

Men är löpsedlarna sanna? Ja, de är sanna på ungefär samma vis. Lever du onyttigt kan du tappa 15 kilo på ändrade kostvanor och träning, och har du en otroligt vanskött dator kan den bli dubbelt så snabb med några enkla handgrepp.

De allra flesta får inte en dubbelt så snabb dator på samma sätt som de sällan går ned 15 kilo utan ansträngning. Men även om du inte ska vänta dig mirakel gör en vårstädning av datorn den nästan alltid lite bättre.

Enkelt och gratis
De 15 tips som vi har samlat här är helt gratis och ganska enkla. De flesta är dessutom helt riskfria att utföra. Innan du sätter i gång kan det ändå vara en bra idé att ta en säkerhetskopia på dina viktiga filer. Att med jämna mellanrum se till att du inte bara har dina dokument på ett enda ställe är ett bra sätt att skydda sig. Du kan exempelvis spara filerna på dvd eller en hårddisk.
________________________________________________

1. RENSA HÅRDDISKEN
En vanlig förklaring till att datorn krånglar och segar är en överfull hårddisk. Framför allt har gamla bärbara datorer små hårddiskar, som snabbt fylls upp.

För att se hur mycket ledigt utrymme du har på hårddisken klickar du på Start och väljer Den här datorn (i Windows Vista: Dator). Högerklicka på ikonen för din hårddisk och välj Egenskaper. Nu ser du hur mycket ledigt utrymme du har. Du bör åtminstone ha cirka tio procent fritt.

Om du har dåligt med ledigt utrymme kan du klicka på knappen Diskrensning. Nu börjar Windows räkna igenom hur mycket utrymme du kan spara, och när den är klar får du se en lista över vad som kan tas bort.

Kryssa för rutorna över de åtgärder du vill genomföra. Ingen av dem är farliga, men de kan få små konsekvenser. Väljer du exempelvis att ta bort Temporära internetfiler kan det gå marginellt långsammare att surfa på sajter du ofta besöker (eftersom informationen måste hämtas igen). Och väljer du Komprimera gamla filer kan exempelvis gamla digitalbilder bli lite långsammare att öppna.

Välj de åtgärder du vill utföra och klicka på OK.


2. RENSA DIN WEBBLÄSARE
Ett annat sätt att spara plats på hårddisken är att gå in i webbläsaren och rensa. Då har du även chans att ta bort cookies, webbhistorik och andra ”spår” som skapas när du surfar.

 • Har du Internet Explorer väljer du Verktyg, Ta bort webbhistorik. Genom att klicka på de olika knapparna gör du din ­rensning.
 • I Firefox väljer du Verktyg, Rensa ut känslig data. Här kryssar du i vad du vill ta bort och klickar på Rensa nu.
 • I Google Chrome klickar du på verktygsknappen och väljer Rensa sökdata.


3. ARKIVERA FILMER OCH LÅTAR
Behöver du ännu mer plats kan det vara en bra idé att flytta över videoklipp, musik och andra stora filer som du använder sällan till exempel dvd, en extern hårddisk eller ett usb-minne. Vill du vara riktigt säker gör du två säkerhetskopior – om någon skulle gå sönder.

Du som har dålig koll på var dina stora filer ligger kan välja Start, Sök, Bilder, musik eller video. Kryssa i den kategori du vill söka efter och klicka på Sök så får du en lista över allt som ligger på din hårddisk. I Windows Vista saknas den här metoden för att söka.

TIPS. Om du väljer Visa, Detaljerad lista när sökningen är klar ser du detaljer om varje fil. Genom att klicka på rubriken Storlek visar du filerna i storleksordning, och kan på så sätt lätt hitta de största utrymmes­tjuvarna.


4. AVINSTALLERA PROGRAM ...
Att ha för många program installerade på datorn tar inte bara upp onödig plats på hårddisken. Vissa program startar dessutom automatiskt, och äter på så sätt upp kraft i onödan. Dessutom blir det svårt att hitta i programlistan om du har för många program.

Du tar bort ett program du inte behöver genom att välja Start, Kontrollpanelen, Lägg till eller ta bort program (I Windows Vista: Start, Kontrollpanelen, Program, Avinstallera program). Du får nu fram en lista över alla installerade program. Markera det program du vill bli av med och klicka på Ta bort.

TIPS: Om du klickar på Lägg till/ta bort Windowskomponenter kan du göra dig av med onödiga Microsoft-­program, till exempel spel eller chattprogrammet Windows Messenger.
________________________________________________

5. ... OCH TA BORT AUTOSTARTEN
Om du inte vill ta bort hela programmet kan du nöja dig med att hindra dem från att starta automatiskt. Det här är inte helt enkelt, men det finns några sätt.

 

 • Klicka på Start, Alla program, Autostart. Många program som startar automatiskt ligger här, och du kan högerklicka på ikonen och välja Ta bort. Tyvärr ligger långt ifrån alla ”autostartade” program här.
 • Vill du se en lista över alla program som startas automatiskt klickar du på Start, Kör och skriver msconfig. Under fliken Autostart ser du vilka program som körs automatiskt. Ta bort bocken för att slippa detta. Tyvärr ser du inte vad programmet gör, så det kan vara svårt att avgöra vad som kan tas bort eller inte. (I Windows Vista väljer du Start, Kontrollpanelen, Program, Ändra vilka program som startas automatiskt. ­Markera ett program och välj ­Inaktivera.)


6. BORT MED ALLT LULLULL

Prestanda
Det finns många kosmetiska funktioner i Windows som inte gör någon direkt nytta. Windows visar till exempel animationer när du minimerar ett fönster eller döljer menyerna gradvis.

Har du en långsam dator kan du snabba upp den genom att ta bort allt lulllull. Det här gör du genom att välja Start, Kontrollpanelen, System. (I Windows Vista Start, Kontrollpanelen, System och underhåll, System). Gå till fliken Avancerat (i Windows Vista: Avancerade systeminställningar, Avancerat) och klicka på knappen Inställningar under rubriken Prestanda. Under Visuella effekter finns en lista över alla effekter som används. Avmarkera dem du inte vill använda, eller välj Justera för bästa prestanda.


7. KRYMP PAPPERSKORGEN ...
Du vet säkert att du tömmer papperskorgen genom att högerklicka på den och välja Töm papperskorgen. Men du kan utan problem göra hela papperskorgen mindre. Som standard avsätts tio procent av din hårddisk åt papperskorgen, vilket kan bli ganska många gigabyte.

Du minskar storleken genom att högerklicka på Papperskorgen och välja Egenskaper. För reglaget till vänster för att minska storleken. (I Windows Vista skriver du i stället in värdet manuellt.) En liten papperskorg betyder att de filer du kastar inte sparas lika länge innan de automatiskt raderas.


8. ... OCH SYSTEMÅTERSTÄLLNINGEN
Det är inte bara papperskorgen som har ett låst utrymme på hårddisken. Det här gäller även funktionen Systemåterställning. Vad den gör är att spara en säkerhetskopia av inställningarna varje gång du installerar ett nytt program eller tillbehör. Poängen är att du kan återgå till en punkt då datorn fungerade, likt en tidsmaskin. Om du inte behöver åka så långt tillbaka i tiden kan du minska det här utrymmet.

Det gör du genom att välja Start, Kontrollpanelen, System. Klicka på fliken Systemåterställning och dra den till vänster för att minska storleken. (I Windows Vista kan du inte styra storleken.)


9. TA BORT TYPSNITT
Om du tycker att det är rörigt att hålla reda på en massa typsnitt som du inte använder går det lätt att städa bort dem. Välj Start, Kontrollpanelen, Teckensnitt (I Windows Vista: Start, Kontrollpanelen, Utseende och anpassningar, Teckensnitt). Högerklicka sedan på ett typsnitt och välj Ta bort.


10. KOLLA VIRUS OCH SPIONER
En krånglande dator kan ha drabbats av virus. Även om antivirusprogrammet alltid borde skydda din dator är det en bra idé att med jämna mellanrum göra en fullständig kontroll.

Hur du går till väga beror på vilket program du har. Har du exempelvis F-Secures antivirusprogram högerklickar du på ikonen längst ned till höger och väljer Virus- och spionskydd, Utför fullständig kontroll. Nu startar genomsökningen, som tar ganska lång tid. När den är klar får du se vilka hot som finns. Välj Automatisk rensning och klicka på Nästa.


11. UPPDATERA DIN DATOR
Microsoft släpper med jämna mellanrum uppdateringar till Windows. Vad de gör är att fixa små fel i systemet, fel som kan göra din dator långsam, instabil eller i värsta fall osäker.

Du bör alltid hålla ditt Windows uppdaterat och det gör du genom att klicka på Start, Alla program och välja Windows Update (heter ibland Microsoft Update). Det som händer är att du öppnar en webbsida, och här väljer du Anpassad installation (Snabb installation tar bara med det mest nödvändiga). Välj kategori i listan till vänster, se till att uppdateringarna är förbockade och välj Granska och installera uppdateringarna. Sätt sedan igång dem genom att klicka på Installera uppdateringar. Observera att det här kan ta rätt lång tid.


12. REPARERA WINDOWS ...
Ju längre du använder din dator, desto sämre fungerar den. Det gäller framför allt om du ofta installerar och avinstallerar program. Våra tips har hittills handlat om att laga och lappa – men det går ju att vara mer grundläggande än så.
Du kan nämligen installera om Windows. En ominstallation av Windows fixar alla små fel och brister som kan ha uppstått när du har använt den. Skulle någon fil saknas läggs den till.

Du kan installera om på olika sätt (se tips 14) men den enklaste metoden kallas för reparationsinstallation. När du gör en sådan blir alla program och dokument kvar intakta. Så här gör du:

 • 1. Stoppa in Windows installations-cd så startas ett menyprogram. Klicka på Installera Windows XP och välj Uppgradering (rekommenderas). Klicka på Nästa.
 • 2. Acceptera det avtal som visas, klicka på Nästa och skriv in din produktnyckel i rutorna. Som regel hittar du den på fodralet till din installations-cd. Den kan också sitta fastklistrad på datorn.
 • 3. Klicka på Nästa och följ instruktionerna i guiden på skärmen. Observera att ominstallationen kan ta någon timme.

TIPS: Om du köpte en dator där Windows var färdiginstallerat är det möjligt att du själv måste skapa en så kallad recovery-skiva för att kunna göra en ominstallation. Kolla handboken till din dator för att se hur du skapar och använder skivan!


14. ... ELLER INSTALLERA OM HELT
Att reparera Windows är en enkel åtgärd, men det löser inte alla problem. En mer effektiv lösning är att göra en nyinstallation. Då försvinner ditt gamla Windows och alla gamla program – och med dem alla problem.

Det här betyder att du även måste installera om dina program. Dina dokument är däremot kvar, men vi rekommenderar att du säkerhetskopierar dem innan du sätter igång.
1. Stoppa in Windows installations-cd så startas ett menyprogram. Klicka på Installera Windows XP och välj Ny installation (avancerad). Klicka på Nästa.
2. Acceptera det avtal som visas, klicka på Nästa och skriv in din produktnyckel i rutorna. Som regel hittar du dem på fodralet till din installations-cd. Den kan också sitta fastklistrad på datorn.
3. Klicka på Nästa och följ instruktionerna för att reparera. Observera att ominstallationen kan ta någon timme.

TIPS: Om du vill få en helt tom dator bör du även formatera om datorn. Det kan du göra genom att stoppa in Windows installations-cd i datorn och starta om den. När datorn startar får du se uppmaningen Tryck på en valfri tangent för start från CD. Installationsprogrammet liknar det ovan, men du får även en möjlighet att välja att formatera hårddisken. Observera att allt försvinner; det är alltså viktigt att säkerhetskopiera alla dina filer först.


15. HÄR FÅR DU HJÄLP MED STÄDNINGEN

Ccleaner
Ccleaner är ett gratisprogram som sköter mycket av städningen med automatik. Förutom att rensar bort onödiga filer och program städar det i Registret. Det är här alla inställningar lagras, och om du ofta avinstallerar program är risken stor att det finns kvar hänvisningar till program som du har tagit bort. För det tredje låter Ccleaner dig ta bort program från datorn.
Klicka här för att ladda ned programmet.

Onecare Safety Scanner
Om du inte vill installera något speciellt program har Microsoft en onlinebaserad gratislösning som heter Onecare Safety Scanner. Du kör det alltså direkt från din webbläsaren.

Det innehåller tre delar: Skydda (som tar bort virus och spioner), Rensa (som tar bort skräp) och Finjustera (som trimmar datorn).
onecare.live.com

Läs mer: Alla PC för Allas skolor och tips

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tid: 1 timme.

Det här behöver du:

 • En dator med Windows XP eller Windows Vista.

Det här lär du dig:

 • Att rensa bort onödiga filer.
 • Hur du avinstallerar program och tar bort autostarten.
 • Sätt att ominstallera Windows.