I den senaste betaversionen av Windows 7 som läckt ut på nätet har det tillkommit en funktion som gör det möjligt att ta bort alla referenser till Internet Explorer 8.

Anledningen till funktionen antas vara det pågående rättsmålet i EU-domtolen där Microsoft är anklagat för att bryta mot de europeiska konkurrenslagarna på grund av att det skeppar Windows med företagets egen webbläsare.

I en intervju med Computerworld uppger Operas vd, Jon von Tetzchner, att han inte är nöjd med möjligheten att kunna stänga av Explorer 8 i Windows 7.

– Det är ett steg i rätt riktning, men det ändrar inte mycket på saker och ting, säger Jon von Tetzchner till Computerworld.

Europadomstolen har antytt att det kan komma att kräva att Microsoft även inkluderar alla större webbläsare i Windows 7 så att kunderna kan välja den webbläsare de vill ha när de installerar operativsystemet.

Det är också den lösning Jon von Tetzchner vill se.

– Det viktiga är att kunderna kan välja själva. Den enklaste lösningen är att användarna kan välja webbläsare när de installerar Windows, säger Jon von Tetzchner.

På frågan om vilka webbläsare som kvalificerar att följa med Windows 7 ville Jon von Tetzchner inte uttala sig om annat än att det borde vara ”riktiga webbläsare”.

Mer information hittar du här.