Internet Explorers marknadsandelar rasar, och allt fler surfare väljer i stället webbläsare som Firefox, Google Chrome och Safari. Nu hoppas Microsoft kunna stoppa kundflykten i och med lanseringen av nya Internet Explorer 8.

Testversioner av programmet har funnits i över ett års tid, men i dag släpps den skarpa versionen. Från och med klockan 17 i eftermiddag går den att hämta gratis på Microsofts sajt. Och vi svenskar behöver inte nöja oss med en engelsk version.
– Vi släpper programmet på 24 språk. Det är första gången vi lanserar ett program på så många språk samtidigt, säger Stephanie Smitt Lindberg som är produktansvarig för Internet Explorer på Microsoft.

Bland nyheterna i Internet Explorer 8 hittar vi både funktioner som Microsoft har knyckt från sina konkurrenter och sådana som är riktigt nytänkande.


Acceleratorer. Markera en bit text på en hemsida och välj enkelt någon av de acceleratorer du har installerat, till exempel Google-sök eller översättning av engelska ord.

En av de mest spännande kallas för "acceleratorer". Idén är att göra det lättare att söka. Om du exempelvis stöter på ett engelskt ord som du inte förstår behöver du bara markera det och använda nätordboken Tydas accelerator. Du ser då på en gång vad ordet betyder. Och läser du om en gammal pryl som du skulle vilja köpa markerar du order och använder acceleratorn från auktionssajten Tradera. Vilka acceleratorer du vill använda väljer du själv.
– Vem som helst kan skapa sina egna och ladda upp, förklarar Stephanie Smitt Lindberg.


Webslices. Plocka det bästa från sajter och lägg det på ett ställe – ett modernare rss-flöde.

En annan nyhet kallas för web slices, och skulle kunna beskrivas som en modernare form av rss-flöde. I stället för att manuellt gå in på olika sajter för att kolla mejlen, nyheterna, vädret, aktiekurserna eller annat som du ofta återkommer till kan du lägga in dem som web slices. Du skapar då ett antal nya knappar, och genom att klicka på någon av dem ser du innehållet i ett nytt fönster. Och du behöver bara kolla när någonting har ändrat. Knappens text fetmarkeras nämligen så snart någonting har uppdaterats.

Precis som i nuvarande versionen av Internet Explorer har version 8 ett inbyggt sökfält. Här söker du som standard i Windows Live Search, men du kan lika gärna använda Google, Wikipedia, Eniro eller någon annan söktjänst.

En nyhet är dock att sökresultatet kompletteras med bilder. 
– Det är ju lättare att hitta rätt om man inte bara ser texten utan även har en bild, säger Stephanie Smitt Lindberg.


Bildsök. När du söker i Explorer 8, kompletteras sökresultatet med bilder.

Andra söknyheter är att den som letar efter ett enskilt ord på en webbsida kan få alla sökträffar gulmarkerade och även bläddra mellan dem. Den här funktionen har tidigare funnits i exempelvis Googles verktygsfält, men nu integreras den alltså i programmet.

När Microsoft lanserar nya produkter fokuserar man på säkerheten, och Internet Explorer 8 är inget undantag.
Microsoft har framför allt byggt in olika skydd och filter i webbläsaren.


Säkerheten framför allt. IE8 varnar när du går in på en sida som klassas som osäker.

Den som besöker en sajt som klassas som osäker får en varning – och samma sak händer om du skulle försöka installera ett osäkert program. 
– Internet Explorer 8 är den enda webbläsaren som har de här funktionerna inbyggda från start, säger Stephanie Smitt Lindberg.

Och Internet Explorer 8 utlovar även bättre skydd mot krascher. Tidigare har hela webbläsaren slutat fungera om sajten i en enda flik har kraschat. Nu är däremot de olika flikarna isolerade, så den som exempelvis har ett påbörjat mejl öppet i en flik riskerar inte att bli av med det bara för att en annan flik kraschar.


Privatliv. Precis som i Googles webbläsare Chrome finns det i Explorer 8 en funktion som låter dig surfa utan att lämna spår.

En säkerhetsfunktion som vi känner igen från Google Chrome är det så kallade inkognitofönstret. Den som öppnar en sådant surfar utan att lämna några spår efter sig. Cookies, historik, temporära filer – allt raderas.

I Internet Explorer kallas funktionen för Inprivate, men upplägget är detsamma.
- Det här är en jättefunktion när du exempelvis surfar på ett internetkafé, säger Stephanie Smitt Lindberg.

Internet Explorer 8 följer wc3, som är en standard för hur webbsidor ska skapas. Det här betyder att det kan bli problem med sidor som är skapade för Internet Explorer 7. Lösningen är att du med en knapptryckning kan få programmet att köra i Internet Explorer 7-läge. På så sätt ska det gå att besöka alla sidor utan problem.

Om allt går enligt planen ska det gå att hämta Internet Explorer 8 här från klockan 17.00 i dag, torsdag. Du hämtar programmet här:
www.microsoft.se/ie8