HUR BRA PC BEHÖVER JAG?

Jenny Hallin, 25 år, student, Hammarbyhöjden
– Jag vill köpa en ny bärbar dator. Vilka prestanda behöver jag på hårddisk och processor?

Mattias Inghe, testredaktör, PC för Alla
– Det beror på vad du ska göra med datorn. Ska du använda den till att surfa och skriva behöver du varken mycket minne, stor hårddisk eller kraftfull processor. Då kan det vara viktigare att välja utifrån storlek på skärmen eller hur bekvämt tangentbordet är. Annars tycker jag att man ska satsa mer på minne än processor. Två gigabyte arbetsminne är bra. När det gäller processor är Intel Core 2 duo vanligast. Den är tillräckligt bra och sitter i både budget-pc och mer avancerade datorer. Om du inte tänker installera stora program behöver du inte så stor hårddisk.IPRED-LAGEN – KAN JAG BLI DÖMD?

Ben Hamza, 67 år, pensionär, Högdalen
– Kan man som förälder bli dömd enligt Ipred-lagen om man inte har koll på sina tonåringar som sitter uppe hela nätterna och laddar hem saker?

Marianne Levin, jurist och expert på immaterialrätt
– Sannolikt ja, om det är ett minderårigt barn som laddar hem. Då har man föräldraansvar. I första hand kommer Ipred-lagen att användas för att antipirater ska kunna gå till domstol och begära ut personuppgifter och ip-adresser, för att sedan skicka ut varningar och betalningskrav. Sedan kan dessa uppgifter eventuellt användas som bevismaterial i en domstolsprocess. Men först kan man bestrida varningarna och kraven.

Ben Hamza
– Går det att fixa virus själv?

Per Hellqvist, säkerhetsexpert, Symantec
– Först och främst kan man gå in och kolla hos sin favorit-antivirusleverantör och läsa beskrivningar på de vanligast förekommande virusen. I en del fall finns det borttagningsprogram att ladda ned. Ett generellt tips är att återinstallera Windows och återställa filerna med hjälp av en backup, det är nästan enklast och snabbast. Är det en trojan, ett program som installerats på datorn, kan man i princip ta bort det själv. Men är det ett virus som har infekterat själva filen är det nästan omöjligt att ta bort det själv, då måste man vara väldigt duktig. Det går att jämföra med om man blivit injicerad med något i kroppen, det går ju inte att bara ta bort.


MINNET SLUT

Saleh Ghemri, 24 år, student, Solna
– Varför tar minnet slut så fort fast jag har köpt en superdator? Jag jobbar med arkitektur och det krävs många program som tar upp stor plats.

Jan Östling, teknisk expert, Intel
– Om vi tar Windows som exempel har de moderna versionerna (Vista och XP) funktioner för att maximalt utnyttja tillgängligt minne. Vista har i detta fall mest intelligens för att optimera utnyttjandet så att användaren av systemet ska få maximala prestanda. Detta kan vara att ladda de mest använda applikationerna i minnet för att ge en snabb service till användaren. Att ha ”oanvänt minne” är i praktiken slöseri med resurser, då just minnet bör utnyttjas så mycket som möjligt, för att ge en bra upplevelse av systemet.VILKA SPEL KLARAR MIN PC?

Mathias Jerndal, 43 år, student, Stockholm
– Vilket spel går att spela på vilken dator? Vilket grafikkort måste man ha? Jag har både gamla och nya spel och vill kunna spela alla på samma dator.

Jan Sandbladh, spelredaktör, PC för Alla
– Har du en dator med 3,2 GHz Dual core processor, 2 gigabyte ramminne och 256 MB grafikkort och Windows XP eller Vista kan du spela alla spel. Håll koll på vad för grafikkort, minne och processor du har och jämför med spelets systemkrav innan du köper spelet.


FULL HÅRDDISK

Per Andersson, 49 år, journalist och Vilma Persson, 18 år, student, Södermalm
– Hur undviker man att hårddisken blir full?

Magnus Aschan, redaktör, Techworld
– Rensa med jämna mellanrum och försök att inte installera alltför mycket grejer. I kontrollpanelen kan ni klicka på Lägg till/ta bort program, där ser ni alla program som finns på datorn och kan välja att se deras storlek eller hur ofta ni använder ett program. Använder ni ett program sällan så kan ni avinstallera det. Har ni till exempel mycket filmer och bilder som tar plats kan ni köpa en extern hårddisk med usb-sladd. För en tusenlapp får man ganska mycket utrymme.


WINDOWS MED LINUX

Olivia Svanholm, 16 år, student, Hägersten
– Om man har Linux, hur laddar man ner Windows till sin netbook?

Mikael Koark, marknadschef, Asus
– Du kan koppla in en extern dvd-läsare till datorn och sedan går det att installera Windows XP från installations-cd:n. Däremot skulle jag inte rekommendera att du använder Windows Vista till din netbook.
(Svaret är korrigerat sedan ursprungspubliceringen)


FRÅNVARANDE PÅ MAILEN

Anna-Stina Widell, advokat, 67 år, Östermalm
– Varför har de tagit bort möjligheten att sätta på frånvaromeddelanden i mejlen i Windows Vista?

Michael Bohlin, produktchef, Windows client
– Windows Mail är ett program som kommer med Vista och är efterföljaren till Outlook Express som kom med XP. Tyvärr har det inte riktigt samma funktionalitet, det saknar bland annat svensk rättstavning och en del andra funktioner som vi tyckte var viktiga på den svenska marknaden. Det finns en ersättare – Windows Live Mail – som går att ladda hem gratis från download.live.com. Windows Live Mail har svensk rättstavning och många nya uppdaterade funktioner.

Behöver du specifikt frånvaromeddelande-funktion i din e-postklient rekommenderar jag att du tar en titt på Outlook 2007. Den fullfjädrade e-postklienten med integrerad kalender, frånvaromeddelanden med mera, är en del av Microsoft Office och finns som en prova på-version på office.microsoft.com/sv-se/suites/FX101674071053.aspx.


Anna-Stina Widell
– När jag startar min HP-dator kommer det ständigt upp ett felmeddelande som säger ”Ett oidentifierat program vill komma till”. Vad betyder det?

Arnold Dekker, produkt- och marknadschef för HP PC Division
– Det är inget HP-felmeddelande eftersom våra tekniker inte känner igen det. Börja med att vända dig dit du har köpt datorn och be dem om hjälp. Troligtvis är det inte ett hårdvarufel. Det går även att ringa till vår supporttjänst på nummer 0771-30 30 00.


SÅ SLIPPER DU SPAM

Jan Vincent, 64 år, forskare, Östermalm
– Hur fixar jag ett spam-filter till min Telia-mejladress? Jag vill veta hur jag blir av med all skräppost.

Irene Krohn, pressekreterare, Telia
– Alla som har ett har ett bredbands- eller internetabonnemang hos Telia erbjuds utan extra kostnad ett kraftfullt spamfilter till sin brevlåda. Funktionen aktiveras under fliken Inställningar i Telia Webmail. När du har aktiverat filtret hamnar nyinkommet misstänkt skräp i mappen "Skräppost" på Telias server, och bortsorterade meddelanden äldre än 21 dagar raderas automatiskt en gång i veckan. Det går självklart att kontrollera så att inget önskat meddelande av misstag sorterats bort. Mer information finns på www.telia.se.