Att välja webbläsare är ett högst individuellt val, särskilt då alla de stora webbläsarna klarar det mesta och läser webbsidor ungefär lika snabbt. Visst är vissa webbläsare snabbare än andra, men då handlar det om sekunder och ibland millisekunder.

En del har stöd för insticksprogram och andra inte. Förvirringen blir snabbt stor om du inte är tekniskt bevandrad. Här går vi igenom de fem största webbläsarna och de vanligaste funktionerna. 
Samtliga webbläsare som vi går igenom här är gratis, så är du osäker på vilken du ska välja, är det bara att testa dig fram på egen hand.


Firefox 3.07

Firefox är stjärnskottet som snabbt knappat in på Internet Explorers ledande ställning det senaste året. Den största anledningen till Firefox framgångar är att den erbjuder större flexibilitet än exempelvis Internet Explorer.

Då Firefox har stöd för så kallade insticksprogram går det enkelt att utöka funktionaliteten av webbläsaren. Det finns i dag en uppsjö med insticksprogram till Firefox som låter dig skräddarsy webbläsaren med alla möjliga funktioner och finesser.

Firefox har dessutom ett trevligt gränssnitt och lätt att använda. Det är också en av de webbläsare som hittills varit bäst på att följa den så kallade html-standarden på internet vilket snabbt har gjort den populär bland de som utvecklar hemsidor på internet.

Passar bäst för: Alla. Firefox är proffsens favorit, men är trots det inte alls krånglig att använda. Tvärtom, den är mycket användarvänlig blandat med ett snyggt gränssnitt. Ett säkert val.

Hämta här: www.firefox.com
Svensk version: Ja
Insticksprogram: Ja
Privat surfning: Nej
Stöd för HTML 5: Nej
Flikar: Ja
Skydd mot nätfiske: Ja
Windows/Mac/Linux: Ja/ja/ja

Betyg:  (9 av 10)Google Chrome 1.0

Google Chrome är nykomlingen som skapade stora rubriker när den släpptes i slutet av förra året. Vad som framförallt kännetecknar Google Chrome är det minimalistiska användargränssnittet, något som kan kännas lite ovant om du är van vid Internet Explorer eller Firefox. 

I sin nuvarande version har Google inte något stöd för insticksprogram vilket gör den ganska begränsad från att redan från början ha väldigt få funktioner. Google har dock utlovat stöd för insticksprogram i en framtida version.

Passar bäst för: Minimalisten. För dig som vill ha en webbläsare med ett minimum av knappar och menyer.

Hämta här: www.google.com/chrome
Svensk version: Ja
Insticksprogram: Nej
Privat surfning: Ja
Stöd för HTML 5: Begränsat
Flikar: Ja
Skydd mot nätfiske: Ja
Windows/Mac/Linux: Ja/Nej/Nej

Betyg:  (7 av 10)


Internet Explorer 8

Den rykande färska Internet Explorer 8 har mycket att bevisa. Internet Explorer 7 har tappat mark gentemot konkurrenterna med rasande fart det senaste året och Microsoft måste mer eller mindre lyckas med IE8 för att inte tappa ytterligare.

På ytan är det inga större skillnader mellan IE8 och föregångaren IE7. De största förändringarna har enligt Microsoft skett under skalet. IE8 är enligt Microsoft snabbare och mer kompatibel i sitt sätt att tolka den kod som utgör hemsidor.

Stöd för insticksprogram saknas, men en spännande nyhet i IE8 kallas för "accelerator". Det fungerar så att om du exempelvis stöter på ett engelskt ord som du inte förstår behöver du bara markera det och använda nätordboken Tydas accelerator. Då ser du på en gång vad ordet betyder.

Passar bäst för: Vardagsanvändaren. För dig som inte bryr dig så mycket om specialfunktioner i form av insticksprogram, utan fokuserar på enkelt användande.

Hämta här:
www.microsoft.com/ie8
Svensk version: Ja
Insticksprogram: Nej
Privat surfning: Ja
Stöd för HTML 5: Begränsat
Flikar: Ja
Skydd mot nätfiske:Ja
Windows/Mac/Linux: Ja/Nej/Nej

Betyg:  (8 av 10)


Opera 9.64

Opera känns lite som en joker jämfört med de andra webbläsarna. Den har ett snyggt gränssnitt och stöd för insticksprogram (som här kallas manicker). Det finns helt enkelt inte några fel, men inte heller några unika fördelar med Opera.

Opera har en trevlig funktion som låter dig spara de nio vanligaste webbplatser du besöker samlade på en sida. Du får då upp små förhandsvisningar av varje webbplats och kan snabbt välja vilken du vill besöka.

Men om du är på jakt efter en användarvänlig webbläsare med utbyggnadsfunktioner så passar Firefox bättre då det har långt fler insticksprogram att välja mellan.

Passar bäst för: Outsidern. Opera har ett trevligt utseende men erbjuder ingenting som inte redan finns, och är bättre, i exempelvis Firefox.

Hämta här: www.opera.com
Svensk version: Ja
Insticksprogram: Ja
Privat surfning: Nej
Stöd för HTML 5: Ja
Flikar: Ja
Skydd mot nätfiske: Ja
Windows/Mac/Linux: Ja/Ja/Ja

Betyg:  (5 av 10)


Safari 3.2.2

Safari på Mac är en riktigt bra och snabb webbläsare. Vi kan dock inte säga detsamma om Windowsversionen. Visserligen är den snabb på att ladda sidor, men Apple har här valt att använda samma gränssnitt i Windowsversionen som för Macversionen.

Gränssnittet på Mac är mycket bra, men det hör hemma på en Mac. För den inbitne Windowsanvändaren kan det bli förvirrande att använda ett program som inte följer riktlinjerna för utformning av Windowsprogram. Men det är så klart en smaksak.

I vårt hastighetstest visar sig Safari vara mycket snabb på att ladda hemsidor. Vi väntar också med spänning på Safari 4.0 som ännu bara finns i en betaversion.

Passar bäst för: Mac-fantasten. Safari en ren och enkel webbläsare som är snabb och har stöd för de flesta finesser som krävs.

Hämta här: www.apple.se/safari
Svensk version: Ja
Insticksprogram: Ja
Privat surfning: Ja
Stöd för HTML 5: Begränsat
Flikar: Ja
Skydd mot nätfiske: Ja
Windows/Mac/Linux: Ja/Ja/Nej

Betyg:  (6 av 10)

Vilken webbläsare annvänder du?
Det är inte längre tillåtet att rösta.