Oneswarm är en ny teknik för fildelning som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Bakom projektet står University of Washington. En av utvecklarna är svensken och doktoranden Tomas Isdal.

Syftet med tjänsten är att göra det enklare för människor att dela bilder och andra filer mellan varandra utan att behöva använda sig av Facebook eller andra tjänster som ägs av företag.
– Om jag ger min data till ett företag så har ju de kontroll över informationen. Ofta ger man dem dessutom rätten att göra vad de vill med den, säger doktorand Tomas Isdal.

Han menar att vissa kanske tycker att det är helt okej att allt de gör på nätet är publikt, medan andra kanske bara vill visa vad de tankar ner för nära vänner.
– Grejen är ju att man ska kunna bestämma själv.

Döljer ditt ip-nummer
Det är också just det som har väckt störst uppståndelse kring projektet – möjligheten att fildela utan att ditt ip-nummer syns, vilket gör dig anonym.
– I OneSwarm är du bara uppkopplad mot personer som du har gett tillstånd till, exempelvis dina kompisar, säger Tomas Isdal.

Han poängterar att illegal fildelning inte är okej, men att de varken kan, eller vill, övervaka vad folk använder tjänsten till att fildela.
– Målet med programmet är att skydda folks integritet.

Även Pirate Bay säger sig jobba på en tjänst som gör sina användare anonyma. Ipredator heter tjänsten (en anspelning på Ipred-lagen) som ska vara färdig att använda innan den 1 april i år, då Ipred-lagen träder ikraft.
– Tanken är att starta en vpn-tjänst mot alla de här övervakningslagarna, säger Peter Sunde, till Computer Sweden.
Att använda tjänsten kommer att kosta 50 kronor i månaden.

"Det går alltid att spåra någon"
På Antipiratbyrån är man inte orolig för de nya fildelningstjänsterna.
– Det här förändrar ingenting hos oss, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

Henrik Pontén menar att det ändå inte kommer att vara några problem att komma åt de illegala fildelarna.
– Det kommer ständigt ”ultimata lösningar” som ska göra fildelarna anonyma. Men piraterna har en övertro på tekniken.

Som exempel ger Henrik Pontén fildelningsprogrammet Direct Connect och fildelningstekniken bittorrent, där det till en början var svårt att komma åt illegala fildelare, men där det nu inte är några problem alls.
Dessutom, menar Pontén, bygger fildelningskonceptet på att många är inblandade och även om man som i Oneswarm bara fildelar med personer man litar på, kommer det alltid att gå att spåra någon.
– Det finns alltid de som inte vill begå brott.

På Antipiratbyrån kommer man nu att börja anpassa arbetet efter de nya fildelningstjänsterna. Även tekniken kommer att ses över, men Henrik Pontén vill inte säga inte hur.

Fakta

  • Du bara är direkt uppkopplad mot personer som du tidigare har givit tillstånd, till exempel dina kompisar.
  • Om du försöker ladda ned en fil som dina vänner inte har, kommer de att fråga sina vänner, som i sin tur frågar sina vänner, och så vidare. Filen kommer sedan tillbaka samma väg vilket gör att du inte vet vem som faktiskt delar ut filen, bara vilken av dina kompisar som är steget innan dig.
    På samma sätt vet inte personen som har datan vem som laddar ner det, bara att han fick en förfrågan från en kompis (som kan ha vidarebefordrat den åt någon annan).
  • 160 000 personer har besökt Oneswarms hemsida.
  • Fler än 45 000 personer har laddat ner Oneswarm.