I sin återkommande krönika i Expressen i söndags tog författarinnan Liza Marklund upp det problem som fildelningen innebär för musiker.

Som exempel valde hon bandet Stockholm Stoner, i vilket en bekant till henne spelar keyboard. Enligt krönikan släppte bandet en skiva i mitten av januari, och har sedan dess blivit omskrivna i massvis av tidningar, cirkulerat på P4:a A-lista och lett till att bandet fått spela i tv.

I krönikan berättar keyboardisten att den veckan då skivan låg som högst på albumtopplistan – 13:e plats – sålde man 379 exemplar. I krönikan drog Marklund följande slutsats:

”Däremot hände något annat intressant när skivan hamnade på topplistan. Den hittade verkligen sin publik - men inte den som betalade. Johan surfar runt och visar på ett par, tre olika fildelarsajter. Raskt räknar vi ihop över 80000 illegala nedladdningar av gruppens skiva. 80000!”

"I Kina funkar det ju"
Keyboardisten citeras därefter angående bandets ohållbara ekonomiska situation, och uttalar sig om att stölderna på internet måste upphöra. Han föreslår en trestegsmodell:
– Ett: Moral. Vuxna människor måste förstå att man inte kan stjäla. Två: vi måste minnas hur vi själva blev uppfostrade och lära våra barn detsamma. Tre: Internetleverantörerna måste ta fullt ansvar för vad de skickar ut. Om deras bredband används för att stjäla, eller att sprida barnporr, bombrecept eller självmordsreklam så ska de bötfällas. Det går att sätta filter på nätet, i Kina funkar det ju.

Angående Ipred-lagen drar keyboardisten följande parallell:
– Allt som kan stoppa stölderna är bra. Och argumentet att man kan tricksa så att IP-adressen inte syns köper jag inte alls. Massor av bankrånare har rånarluva, men bankrån blir inte mer okej för det.

En handfull bloggare som anade ugglor i mossen angående de nedladdningssiffror som uppgavs började faktakolla krönikan. Det visade sig att ingen torrentlänk till bandets skiva förekom på någon av de fem största torrentsajterna, däribland The Pirate Bay.

Felaktiga siffror
Till sist visade det sig att källan till siffrorna var hemsidan nowtorrents.com, en sida som visar olika nedladdningssiffror varje gång den laddas. Den som vill ladda ned torrentlänken erbjuds i stället att köpa ett abonnemang hos nowtorrents. Det är oklart huruvida nowtorrents över huvud taget länkar till en version av skivan, och om denna alls laddats ner av en enda användare.

Efter att Expressens redaktion gjorts uppmärksamma på faktamissen har man fört in en rättelse i den krönika som ligger uppe på expressen.se:

”I söndags skrev Liza Marklund i sin krönika att gruppen Stockholm Stoner utsatts för 80 000 illegala nedladdningar av sin skiva. Det är fel. Uppgiften kom från flera olika torrentsidor som presenterar falska sökresultat.”

Förutom den del av texten där siffran 80 000 nämns ligger krönikan kvar i oförändrat tillstånd.

PC för Alla har sökt Liza Marklund för en kommentar.