En vanlig stationär dator drar i ungefär 100 watt i timmen. Om datorn är igång dygnet runt under ett år blir det 1 226 kilowattimmar.

Priset för en kWh är en krona, så enkelt översatt blir det 1 226 kronor om året.10 procent av all hushållsel i hemmet går till elapparater som datorer, tv-apparater, och dvd-spelare – i standby-läge.– Annika Overödder, TCO Development


Användningen av hushållsel (den el som används till annat än uppvärmning) i ett typiskt svenskt småhus under ett år. 17 procent av denna går till hemelektronik, bland annat datorer.


Stationär dator som används under normal arbetstid drar på ett år, utan energisparläge, 762 kWh el. Det motsvarar utsläppet från en bil som kör 113 mil. Med energisparläget på drar en stationär dator 232 kWh på ett år.


En bärbar dator som används normal arbetstid, drar under ett år utan energisparläge 544 kWh el. Det motsvarar utsläppet från en bil som kör 81 mil.
   Med energisparläge på snittar elförbrukningen istället på 161 kWh per år.


… det finns en miljard bildskärmar i världen över 15 tum. Tillsammans bidrar dessa till ett årligt koldioxidutsläpp på 53 miljoner ton.

… alla datorer i världen ger ett lika stort koldioxidutsläpp som all världens flygtrafik.

… genom att stänga av datorer i en timme, kan ett företag med 100 datorer spara 4 500 kronor om året. För stora företag med 10 000 datorer blir besparingen 450 000 kronor.

… en värstingdator som endast används för enklare moment, som ordbehandling, e-post och surfande, drar 350 procent mer energi än vad som behövs för att klara av uppgifterna.

Källa: TCO