I juni släpper säkerhetsföretaget Kaspersky Lab en ny version av sitt Mobile Security som har en säkerhetslösning för smartphones med Windows Mobiles och Symbians operativsystem.

Bland de många funktionerna finns i den nya versionen även en så kallad ”find-funktion”. Om du skickar ett sms till din stulna telefon får du tillbaka en länk till Google Maps där du ser var tjuven befinner sig med din mobil.

– Om du inte hittar eller blir bestulen på din telefon har du möjlighet att rensa eller blockera all information på mobilen via en annan telefon med hjälp av en kod och ditt lösenord, säger Ronald Binnerstedt, teknikchef på Kaspersky Lab i Norden.

Förutom antistöldfunktionen och kartfunktionen finns en antivirusscanner, inbyggd brandvägg och en antisspamfunktion för sms. Antivirusscannern kontrollerar alla inkommande och modifierade objekt automatiskt och kan utföra fullständiga avsökningar. Smittade objekt kan raderas eller sättas i karantän. Antispamfunktionen filtrerar bort oönskade sms och skyddar från irriterande reklam.

Antistöldfunktionen och kartfunktionen bygger på att mobilen är påslagen. Tjuven kan dock uppdatera telefonens interna program, men då försvinner automatiskt all din information.
Andra sätt att få tag på tjuvens nya nummer är med hjälp av sms sim watch-funktionen.

– Byter tjuven simkort i din telefon kan du skicka sms till din stulna telefon och få det nya numret skickat till dig, säger Ronald Binnerstedt.

Än så länge finns inte lösningen för Iphone.

– Vi tittar på att göra det åtkomligt till Iphones också eftersom de blir allt mer populära, därmed mer intressant för oss att skydda.