När ryktet om att nästa version av Windows skulle kunna styras via pekskärmar var tillverkarna snabbt framme med produkter.

Samsung, Acer, Philips och en rad andra tillverkare av platta skärmar har därför, sedan något år tillbaka, förberett sina skärmar för att styras med fingrarna.

Men då Windows 7 fortfarande inte är lanserat har tillverkarna av platta bildskärmar fått sätta in spärrar som gör att styrningen inte är aktiverad vid leverans.

PC för Alla har kontaktat flera bildskärmstillverkare, men av "sekretesskäl" har ingen velat ställa upp för en kommentar om funktionen.

Efter idogt sökande hittade vi en före detta anställd vid en marknadsledande tillverkare som gick med på att uttala sig anonymt:

Avslöjades av en slump
– Vi var helt enkelt för snabba med att implementera de här funktionerna. Såväl pekskärmsmodulen som den inbyggda digitalboxen för tv är något som inte är tänkta att nå allmänheten förrän Microsoft lanserat sitt nästa operativsystem.

Att de flesta nyare skärmmodeller har pekskärmsfunktion upptäcktes av forskarstudenten Tuomas Immonen från Tallin – av en slump.

– Ena stunden stod jag och sorterade mina räkningar, sedan snubblade jag till och slog näsan i skärmen, för att i nästa stund njuta av Elvis Presleys "Suspicious Minds", säger Tuomas Immonen till BBC News.

Tuomas Immonen, som är en av fyra i det estniska forskarlaget TTA, har nu utvecklat ett program som ska göra det enkelt för gemene man att aktivera funktionen.

Så hur låser du upp pekskärmsfunktionen?
PC för Allas datorexpert Mattias Inghe testade programmet Tobu på ett antal helt vanliga plattskärmar.
– Jag blev förvånad av hur enkelt det var. Bara att köra direkt i webbläsaren, säger Mattias Inghe.

Mattias Inghes tre steg till pekskärm:

1. Vrid upp ljusstyrkan till maxläget. Detta för att skapa en så stark kontrast som möjligt för fingertoppen.

2. Klicka därefter på länken här nedanför och följ instruktionerna. Tänk på att du måste vara snabbt framme med tummen mot skärmytan, då kalibreringen sker omedelbart. För lång väntetid kan ge skärmdefillibrering