Du pluggar in en usb-tv-mottagare i datorn, stoppar den under armen och knallar iväg för att sätta dig och titta på tv var du vill. När du ändå tittar passar du på att spela in favoritprogrammen digitalt. Låter inte så dumt, eller hur? Nja, i själva verket är de usb-anslutna tv-mottagare som vi har testat ganska besvärliga. Usb-tv-mottagare har välförtjänt dåligt rykte. De är ofta lågprisprodukter med bristfällig dokumentation och instabila program.

Men de fyller sin funktion. Särskilt som ett kompakt alternativ för den trångbodde som saknar vanlig tv eller för dig som vill ta med datorn som tv i sommarstugan, eller på resan. Vårt test visar att mottagningen av de marksända digitala tv-kanalerna över lag är jämn, men helt avhängig de fysiska förhållandena omkring datorn.

En sak är solklar: Är inte din dator och antenn placerad i närheten av ett fönster, blir det troligen trubbel. Otillgänglig glesbygd eller en garderob i ett gammaldags stenhus är inte att tänka på.

Till skillnad från det gamla analoga sändningsnätet där du ändå kunde få in en brusig kanal ute i obygden genom att mixtra lite med antennen, så handlar det digitala om ettor och nollor. Följaktligen har du antingen en bild precis så som den ska se ut, eller så tappar mottagaren tråden, bilden blir blockig, stannar eller hackar.

Jämn bild på mottagarna
Att följa vm-fotbollen med brusig bild på verandan var ett alternativ på 1980-talet. Med digital-tv blir det plågsamt, ja rent outhärdligt. Bildkvaliteten är dock relativt jämn på de testade tv-mottagarna, det är snarast de medföljande programmens brister och extra finesser som skiljer dem åt, och mängden strul vid installation.

Text-tv, programguider, möjlighet att sålla och sortera kanaler, inspelning direkt eller tids­inställt är alla standardfunktioner – som fungerar mer eller mindre bra. Likaså timeshift, som innebär att du kan spola tillbaka i en direktsändning om du har missat någonting.

Billigast är inte sämst
Vi upptäckte att stora varumärken inte nödvändigtvis är liktydigt med genomtänkta produkter, och att de billigaste alternativen definitivt inte är sämst. Faktiskt är de så billiga att du har råd att chansa!

Är du osäker på mottagningen, börja med att köpa billigast möjliga och prova dig fram. Funkar det bra på de olika platser du vill titta på kan du investera mer senare.

Tänk på att den lokala mottagningen kan variera kraftigt. I värsta fall kan du bli sittande med obrukbara prylar. Kräv alltså öppet köp för att kunna testa under just dina förhållanden.

Till samtliga mottagare kan också en riktig utomhusantenn kopplas till via en vanlig antennkabel, vilket ger en mycket mer stabil mottagning. Det är alltid att föredra i de fall det är möjligt, men testets bedömning gäller bara de medföljande antennerna, som är av sämre kvalitet.

>> 6 tv-mottagare för datorn

Fakta

Digital Video Broadcasting - Terrestrial eller dvb-t är EU-standarden för marksänd digital-tv. Motsvarande för kabel-tv respektive satellitsändningar heter dvb-c respektive dvb-s, och sådana produkter omfattas inte av testet.
Sedan februari 2008 sker alla marksändningar i Sverige digitalt enligt dvb-t.

De fria kanalerna är SVT1, SVT2, Barnkanalen/Kunskaps­kanalen, SVT24, TV4, TV6, Axess TV och TV Finland.

Därtill sänds SVT HD i Stockholm och Mälardalen, vilket de testade usb-stickorna klarar av – mer eller mindre bra.
Sveriges Radios tre rikstäckande kanaler finns också med, med fin ljudkvalitet, och kan i sig vara värda hela pengen för dig med stort musikintresse.

I det digitala marknätet finns också ett stort antal kodade kanaler, från MTV, CNN och Eurosport till TV3, Kanal 5 och TV4:s olika specialkanaler som kräver Boxer­abonnemang och mottagare med kortplats.

Det fria kanalutbudet i de övriga europeiska länderna varierar kraftigt.

 • Du tittar mest på SVT.
 • Du har bara gammal vhs men vill spela in favoritprogrammen digitalt.
 • Du vill klippa inspelat material,
 • bränna på dvd eller dela på nätet.
 • Du vill kunna ta med på affärsresan eller till sommarstugan.
 • Du är tekniknörd och gillar att fixa egna avancerade lösningar.
 • Du tittar på alla slags kanaler och har något slags betal-tv.
 • Du vill ersätta din ordinarie tv.
 • Du kräver bästa möjliga bildkvalitet.
 • Du tittar på tv under själva bil- eller tågresan.
 • Du vill ha enklast möjliga underhållning och saknar teknisk kunskap.